8 °C Budapest

Drágulás előtt a lakások! - Hol érdemes venni?

Pénzcentrum
2006. augusztus 24. 10:17

Az Elephant Holding szakemberei szerint a közterhek emelkedése, valamint az adótörvények változása együttesen érinti majd az ingatlan piacot, és a fejlesztői szektor további tisztulásához, a lakásárak növekedéséhez vezethet. Amint azt Zelei Zoltán, az Elephant Holding Rt. értékesítési vezetője elmondta: a megszorító csomag egy különösen érzékennyé vált piacon fejti ki hatását.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


Már biztos, hogy a bankokat 5 százalékos különadó terheli majd a kamattámogatott lakáshitelek után - mondta el Zelei,- jóllehet ennek hatása a lakáspiacra várhatóan nem lesz jelentős, hiszen a hitelintézetek nem háríthatják a különadó terheit ügyfeleikre. A lakásvásárlók 80 %-a pedig nem forintban, hanem devizában veszi fel lakáshitelét, amelyre nem jár állami támogatás.

Jelentősebb hatással bírhat az építtetőknek juttatott adókedvezmények várható megvonása, és a benzinár, valamint a munkabéreket terhelő járulékok növekedése, melyek jelentősen drágíthatják az építkezések költségeit. (A statisztikai hivatal közzétett adatai szerint az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 5-6 százalékkal emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest.)

Zelei szerint tovább rontja a helyzetet a Magyarországon tapasztalható évekre meghatározott, következetes törvényi szabályozás hiánya is. A tavalyi évben például teljesen váratlanul jelent meg a garázsok, tárolók regisztrációja után fizetendő 5000 forintos illeték, melynek káros hatását a teljes ingatlanpiacra vetítve Zelei 100 milliós nagyságrendűre becsüli. A hektikus szabályozás kivárást és fokozottan kiszámíthatatlan piaci környezetet eredményez a forintárfolyam gyengülése által már amúgyis elbizonytalanított piacon.

A holding szakértői egyetértenek abban, hogy a megszorító csomag bevezetését követően tovább erősödik az a piaci törvény, mely szerint csak az igazán tőkeerős vállalkozások maradnak talpon. A pénzügyi befektetők kivonulásával és a román, bolgár, horvát fejlesztői boom meglendülésével elképzelhető, hogy a magyarországi ingatlanfejlesztői szektor néhány éven belül jóval kevesebb cég részvételével működik majd.

A fejlesztők közti verseny azonban nem vezet árversenyhez - szögezi le az Elephant Holding értékesítési vezetője - hiszen régiós összehasonlításban a lakásárak elmaradnak az átlagostól, így az ingatlanok értékének további emelkedésére lehet számítani. Zelei szerint elsősorban a főváros központi és kertvárosi részeiben elhelyezkedő ingatlanok bizonyulnak majd jó befektetésnek, akár már 5 éves időtávlatban is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?