A BAMOSZ a kamatadóról: hová tűnt a mentesség?

Pénzcentrum
2006. június 22. 14:52

A BAMOSZ egyetért a kormánynak a költségvetés helyzetének rendezésére irányuló erőfeszítéseivel, átérzi a helyzet súlyosságát, ugyanakkor nem mehet el szótlanul azon lépések mellett, amelyek véleményük szerint ésszerűtlennek tűnnek, és nem érik, illetve nem érhetik el a tervezett célt. A gazdaság fejlődése szempontjából kiemelkedő fontosságúnak tartják a hosszabb távú megtakarításokat

A BAMOSZ egyetért a kormánynak a költségvetés helyzetének rendezésére irányuló erőfeszítéseivel, átérzi a helyzet súlyosságát, ugyanakkor nem mehet el szótlanul azon lépések mellett, amelyek véleményük szerint ésszerűtlennek tűnnek, és nem érik, illetve nem érhetik el a tervezett célt.

A gazdaság fejlődése szempontjából kiemelkedő fontosságúnak tartják a hosszabb távú megtakarításokat segítendő kedvezményrendszer kialakítását, ezért örömmel látták, hogy a változások bejelentésekor szerepelt is a 3 éven túli befektetési jegy tartás esetén a kamatadó alóli mentesülés lehetősége, ami ugyanakkor a törvénytervezetből kimaradt. Tekintettel arra, hogy ez a rövid távú pénzügyi stabilizációt sem érinti, javasolják az eredeti javaslat belefoglalását a törvénytervezetbe.

A kamat- és árfolyamnyereségadó bevezetésének határidejeként továbbra is 2007. január 1-ét javasolják, mivel a szeptember 1-jei dátum véleményük szerint megoldhatatlan technikai problémák elé állítja a számlavezetőket.

Javasolják, hogy a befektetési jegyek visszaváltásakor keletkező jövedelmet - a tőzsdei ügyletekhez hasonlóan - csökkenteni lehessen az esetleges veszteséges ügyletekkel, biztosítva ezáltal, hogy a befektetők csak a tényleges jövedelmük után adózzanak.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Nem értenek egyet továbbá az önkéntes pénztári munkáltatói támogatás határának a minimálbér 20%-ára való leszállítására irányuló javaslattal, mivel a nyugdíjmegtakarításokon belül erősíteni kell az öngondoskodás elvét, amivel ez nem egyeztethető össze.

Észrevételeiket eljuttatták a pénzügyminiszternek.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?