A BAMOSZ a kamatadóról: hová tűnt a mentesség?

Pénzcentrum
2006. június 22. 14:52

A BAMOSZ egyetért a kormánynak a költségvetés helyzetének rendezésére irányuló erőfeszítéseivel, átérzi a helyzet súlyosságát, ugyanakkor nem mehet el szótlanul azon lépések mellett, amelyek véleményük szerint ésszerűtlennek tűnnek, és nem érik, illetve nem érhetik el a tervezett célt. A gazdaság fejlődése szempontjából kiemelkedő fontosságúnak tartják a hosszabb távú megtakarításokat

A BAMOSZ egyetért a kormánynak a költségvetés helyzetének rendezésére irányuló erőfeszítéseivel, átérzi a helyzet súlyosságát, ugyanakkor nem mehet el szótlanul azon lépések mellett, amelyek véleményük szerint ésszerűtlennek tűnnek, és nem érik, illetve nem érhetik el a tervezett célt.

A gazdaság fejlődése szempontjából kiemelkedő fontosságúnak tartják a hosszabb távú megtakarításokat segítendő kedvezményrendszer kialakítását, ezért örömmel látták, hogy a változások bejelentésekor szerepelt is a 3 éven túli befektetési jegy tartás esetén a kamatadó alóli mentesülés lehetősége, ami ugyanakkor a törvénytervezetből kimaradt. Tekintettel arra, hogy ez a rövid távú pénzügyi stabilizációt sem érinti, javasolják az eredeti javaslat belefoglalását a törvénytervezetbe.

A kamat- és árfolyamnyereségadó bevezetésének határidejeként továbbra is 2007. január 1-ét javasolják, mivel a szeptember 1-jei dátum véleményük szerint megoldhatatlan technikai problémák elé állítja a számlavezetőket.

Javasolják, hogy a befektetési jegyek visszaváltásakor keletkező jövedelmet - a tőzsdei ügyletekhez hasonlóan - csökkenteni lehessen az esetleges veszteséges ügyletekkel, biztosítva ezáltal, hogy a befektetők csak a tényleges jövedelmük után adózzanak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem értenek egyet továbbá az önkéntes pénztári munkáltatói támogatás határának a minimálbér 20%-ára való leszállítására irányuló javaslattal, mivel a nyugdíjmegtakarításokon belül erősíteni kell az öngondoskodás elvét, amivel ez nem egyeztethető össze.

Észrevételeiket eljuttatták a pénzügyminiszternek.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina
37. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 18. 19:20