11 °C Budapest

Jön a kamatadó! - Mit tegyünk?

Pénzcentrum
2006. július 12. 09:00

A kamatadó és a tőzsdei árfolyamnyereségadó bevezetése miatt a szemfülesebb befektetők már a többé-kevésbé legális adóminimalizálási lehetőségeket keresik. A CIB Bank álláspontja szerint az új szabályozás összetett hatást gyakorol majd a megtakarításokra: egyrészről ugyanis a bankbetétek nettó hozamának csökkenése a kereslet mérséklődésének irányába mutat, másrészt viszont a változások okozta bizonytalanság visszaveti a fogyasztást és ösztönzi a megtakarítást.

A kamatadó és a tőzsdei árfolyamnyereségadó bevezetése miatt a szemfülesebb befektetők már a többé-kevésbé legális adóminimalizálási lehetőségeket keresik. A CIB Bank álláspontja szerint az új szabályozás összetett hatást gyakorol majd a megtakarításokra: egyrészről ugyanis a bankbetétek nettó hozamának csökkenése a kereslet mérséklődésének irányába mutat, másrészt viszont a változások okozta bizonytalanság visszaveti a fogyasztást és ösztönzi a megtakarítást - írja a Világgazdaság.

Minden bizonnyal előtérbe kerülnek majd a hosszabb távon is adómentességet élvező konstrukciók. Elsősorban a hosszú kamatperiódusú betétekre, az értékpapírokra és a kamatadómentes lakás-takarékpénztári és nyugdíjpénztári megtakarításokra terelődhet a figyelem.

Az mindenesetre biztos, hogy a kamatadó elfogadása miatt érdemes előbbre hozni a befektetéseket, hiszen ezzel a 0%-os kulcsot tovább élvezheti a magánszemély. Szeptemberig tanácsos áttekinteni portfoliónk összetételét és olyan irányba átsúlyozni, hogy csak hosszabb távon kelljen hozzányúlni. Hosszú távon egyértelműen a részvényalapok teljesítenek a legjobban, ezért érdemes lehet javukra csökkenteni a kisebb kockázatú elemek súlyát a portfolióban.

Az egyedi részvényekbe fektetőknek érdemes lehet az utolsó augusztusi tőzsdei kereskedési nap előtt 3 nappal átkötni papírjaikat, ha a bekerülési árfolyamuk alacsonyabb, mint az akkori piaci ár.
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 18:33
A Google szerint a PestiSrácok szerződést szegett azzal, hogy megkerülve a YouTube szabályait a néhá...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 17:08
Kovács Tamás Egy névtelenséget kérő Wise alkalmazott küldte ezt a levelet a blogban is említett fize...
Buxelliott  |  2023. március 24. 15:56
Feljöttünk várakozás szerint az ellenálláshoz, ahonnan lefordul a piac. A folytásra még mindkét lehe...
MNB Intézet  |  2023. március 24. 11:44
Az SVB esete ismét rávilágít arra, hogy a bankok megmentése ellentmondásos kormányzati döntés lehet,...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?