3 °C Budapest

Jön a kamatadó! - Mit tegyünk?

Pénzcentrum
2006. július 12. 09:00

A kamatadó és a tőzsdei árfolyamnyereségadó bevezetése miatt a szemfülesebb befektetők már a többé-kevésbé legális adóminimalizálási lehetőségeket keresik. A CIB Bank álláspontja szerint az új szabályozás összetett hatást gyakorol majd a megtakarításokra: egyrészről ugyanis a bankbetétek nettó hozamának csökkenése a kereslet mérséklődésének irányába mutat, másrészt viszont a változások okozta bizonytalanság visszaveti a fogyasztást és ösztönzi a megtakarítást.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A kamatadó és a tőzsdei árfolyamnyereségadó bevezetése miatt a szemfülesebb befektetők már a többé-kevésbé legális adóminimalizálási lehetőségeket keresik. A CIB Bank álláspontja szerint az új szabályozás összetett hatást gyakorol majd a megtakarításokra: egyrészről ugyanis a bankbetétek nettó hozamának csökkenése a kereslet mérséklődésének irányába mutat, másrészt viszont a változások okozta bizonytalanság visszaveti a fogyasztást és ösztönzi a megtakarítást - írja a Világgazdaság.

Minden bizonnyal előtérbe kerülnek majd a hosszabb távon is adómentességet élvező konstrukciók. Elsősorban a hosszú kamatperiódusú betétekre, az értékpapírokra és a kamatadómentes lakás-takarékpénztári és nyugdíjpénztári megtakarításokra terelődhet a figyelem.

Az mindenesetre biztos, hogy a kamatadó elfogadása miatt érdemes előbbre hozni a befektetéseket, hiszen ezzel a 0%-os kulcsot tovább élvezheti a magánszemély. Szeptemberig tanácsos áttekinteni portfoliónk összetételét és olyan irányba átsúlyozni, hogy csak hosszabb távon kelljen hozzányúlni. Hosszú távon egyértelműen a részvényalapok teljesítenek a legjobban, ezért érdemes lehet javukra csökkenteni a kisebb kockázatú elemek súlyát a portfolióban.

Az egyedi részvényekbe fektetőknek érdemes lehet az utolsó augusztusi tőzsdei kereskedési nap előtt 3 nappal átkötni papírjaikat, ha a bekerülési árfolyamuk alacsonyabb, mint az akkori piaci ár.
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?