2 °C Budapest

A misztikus 1%

Pénzcentrum
2006. május 19. 13:00

A személyi jövedelemadó bevallásával együttesen hétfőig rendelkezhetnek a bevallásra kötelezett magánszemélyek adójuk 1+1 százalékáról.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Idén tizedik alkalommal rendelkezhetnek személyi jövedelemadójuk egy-egy százalékának felajánlásáról a magyar adózók. A rendelkezés feltétele, hogy jövedelemadóját az adózó maradéktalanul befizesse az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak, vagy a hatóság által kiadott részletfizetési halasztási engedéllyel rendelkezzen.

A civil szervezetek számára felajánlott összeg tavaly óta kétszeresen jut el a civil szférába, az állam ugyanis a felajánlásnak megfelelő összeget a Nemzeti Civil Alap (NCA) pályázati rendszerén keresztül szintén eljuttatja a szervezetekhez. A tavalyi évhez hasonlóan idén is legalább a felajánlható egyszázalékok összegének felét az NCA rendelkezésére kell bocsátania a költségvetésnek, így a civil szervezetek számára kiírt pályázatok egy része már a végleges összeg ismerete előtt megjelenhet.

A felajánlások határideje a személyi jövedelemadó beadásának határideje, azaz idén május 22. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a választott szervezet adószámát, és tartalmazhatja a szervezet nevét is. Csak egy nonprofit szervezetet lehet egyszerre ezen az úton adományhoz juttatni. Amennyiben az adózó maga készíti el bevallását, úgy az adóbevallási csomagban elhelyezett nyilatkozatot kitöltve azt a bevallással együtt kell postára adnia. Azoknak, akiknek munkáltatójuk tölti ki a bevallást, már február 20-ig el kellett juttatniuk a munkáltatójuknak egy lezárt borítékban a kedvezményezett szervezetek adószámát, illetve nevét.

Az adóbevallások alapján az APEH kiszámolja a felajánlott összegeket, és szeptember 1-jéig értesíti a kedvezményezett szervezetet. Érvényes nyilatkozat esetén az APEH legkésőbb 2005. november 30-áig köteles átutalni a felajánlott 1%-ot a címzettnek.

A civil szervezetek egy százaléka mellett a kedvezményezettek másik csoportjába az 1990. évi IV. törvény szerint meghatározott és az adóhivatal által kiadott technikai számmal rendelkező egyházak tartoznak. Egy százalékot ebben az esetben csak maga az egyház kaphat, annak szervezete - iskola, alapítvány - a civil szervezetek számára fenntartott egy százalékot kaphatja meg. A második 1 százalékot az egyházak mellett a költségvetés kiemelt előirányzata számára is fel lehet ajánlani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18