8 °C Budapest

A misztikus 1%

Pénzcentrum
2006. május 19. 13:00

A személyi jövedelemadó bevallásával együttesen hétfőig rendelkezhetnek a bevallásra kötelezett magánszemélyek adójuk 1+1 százalékáról.

Idén tizedik alkalommal rendelkezhetnek személyi jövedelemadójuk egy-egy százalékának felajánlásáról a magyar adózók. A rendelkezés feltétele, hogy jövedelemadóját az adózó maradéktalanul befizesse az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalnak, vagy a hatóság által kiadott részletfizetési halasztási engedéllyel rendelkezzen.

A civil szervezetek számára felajánlott összeg tavaly óta kétszeresen jut el a civil szférába, az állam ugyanis a felajánlásnak megfelelő összeget a Nemzeti Civil Alap (NCA) pályázati rendszerén keresztül szintén eljuttatja a szervezetekhez. A tavalyi évhez hasonlóan idén is legalább a felajánlható egyszázalékok összegének felét az NCA rendelkezésére kell bocsátania a költségvetésnek, így a civil szervezetek számára kiírt pályázatok egy része már a végleges összeg ismerete előtt megjelenhet.

A felajánlások határideje a személyi jövedelemadó beadásának határideje, azaz idén május 22. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell a választott szervezet adószámát, és tartalmazhatja a szervezet nevét is. Csak egy nonprofit szervezetet lehet egyszerre ezen az úton adományhoz juttatni. Amennyiben az adózó maga készíti el bevallását, úgy az adóbevallási csomagban elhelyezett nyilatkozatot kitöltve azt a bevallással együtt kell postára adnia. Azoknak, akiknek munkáltatójuk tölti ki a bevallást, már február 20-ig el kellett juttatniuk a munkáltatójuknak egy lezárt borítékban a kedvezményezett szervezetek adószámát, illetve nevét.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az adóbevallások alapján az APEH kiszámolja a felajánlott összegeket, és szeptember 1-jéig értesíti a kedvezményezett szervezetet. Érvényes nyilatkozat esetén az APEH legkésőbb 2005. november 30-áig köteles átutalni a felajánlott 1%-ot a címzettnek.

A civil szervezetek egy százaléka mellett a kedvezményezettek másik csoportjába az 1990. évi IV. törvény szerint meghatározott és az adóhivatal által kiadott technikai számmal rendelkező egyházak tartoznak. Egy százalékot ebben az esetben csak maga az egyház kaphat, annak szervezete - iskola, alapítvány - a civil szervezetek számára fenntartott egy százalékot kaphatja meg. A második 1 százalékot az egyházak mellett a költségvetés kiemelt előirányzata számára is fel lehet ajánlani.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm