2021. január 28. csütörtök Károly, Karola
HR Centrum

Több mint 1000 tanár hiányzik az oktatásból: ezekben a megyékben a legsúlyosabb a helyzet


Szeptember másodikán veszi kezdetét a 2019/2020-as tanév, viszont sok oktatási intézményt sújt a munkaerőhiány. Míg több iskola csak 1-1 állást hirdet az új tanév kezdete előtt, máshol szinte egy egész tanári kar hiányzik: a legtöbb tárgyból nincs, aki tanítsa a diákokat. A Pénzcentrum megvizsgálta, hogy hol jelenti a legnagyobb problémát a pedagógusok hiánya, és milyen tárgyak oktatására keresik a legtöbb tanárt.

A KSH adatai szerint 2019 első negyedévében 4103 betöltetlen álláshely volt az oktatásban, részletes adatokat azonban nem közöl a Statisztikai Hivatal arról, hogy ezek közül melyek a ténylegesen tanári állások, felsőoktatási pozíciók, vagy más az oktatáshoz nem olyan szorosan kötődő szakmák, mint például az iskolapszichológus. Ezért átfésültük a Közszféra Állásportáljának adatait, amelyből az derült ki, hogy legalább 1073 tanári állást hirdettek meg csak az általános és középiskolák, tankerületi központok. Hazánkban 60 ilyen tankerületi központ működik, és úgy tűnik, a hiány sem egyenlő arányban sújta ezeket: például a Sárospataki Tankerületi Központ 7, a Ceglédi 15, a Tatabányai 20, a Külső-Pesti pedig 38 álláshelyet is hirdet. 

Hol hiányzik a legtöbb tanár?

Kiugróan sok tanári állást hirdettek Budapesten, 278-at, és Pest megyében 156-ot, azonban ez nem meglepő, lévén hogy a népsűrűség is ezeken a területeken a legnagyobb az országban, így jóval több iskola is van. Korábbi cikkünkben, amely az óvodapedagógus-hiánnyal foglalkozott, szintén ez a két terület Annál meglepőbb, hogy Fejér megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, és Borsod-Abaúj-Zemplén megye következik rögtön utánuk a hiánylistán, 73, 68 és 56 betöltetlen tanári állással. Miközben Nógrád megyében csak 13, Csongrádban 14, Veszprémben 17 állást hirdetnek jelenleg az iskolák. 

Mely szakok a legkeresettebbek? 

Érdekesség, hogy rengeteg nyelvtanárt keresnek arányaiban: 170 álláshely betöltetlen. Nagyrészt német és angol nyelvet tanító pedagógusokból van hiány, de akad szlovák-, olasz-, franciatanár hirdetés is, és sok helyen már óraadó tanárral is beérnék.

Nagy hiány van testnevelő tanárokból is: 106 ilyen hirdetést számoltunk össze, a legtöbb helyen mindegy, hogy mi a jelenkező másik szakja, vagy ha meg is van adva, akkor főként biológia, földrajz, vagy technika van feltüntetve. Számuk még a meghirdetett magyartanári állásokat is meghaladja: abból 104 van jelenleg az adatbázisban, miközben történelemtanárt "csak" 54 helyen keresnek. Természetesen ezekben a számokban átfedések is lehetnek, ha egy intézmény kifejezetten magyar-történelem szakpárosítású pedagógusi állást hirdet. 

Fizika és kémia szakos tanárból is kevés van: 64, illetve 46 helyen hirdettek ilyen szakképesítéshez kötött állást.

Amin szintén megakadt a szemünk, hogy rengeteg fejlesztő pedagógusi álláshely betöltetlen: 82 helyre keresnek gyógypedagógust, vagy logopédust, korrepetáló, fejlesztő vagy napközis tanárt, közülük 10 helyen is már a hirdetést is úgy adták fel, hogy utazó pedagógust keresnek, vagyis több intézményben is látna el feladatokat a jelenkező. 

Érdekesség még, hogy a hirdetett állások között nem kevés helyre várnak szolfézs, vagy valamilyen hangszeres oktatót: 76 ilyen hirdetésre akadtunk. A legtöbb helyre zongora- és gitártanárokat (31) várnak, de akadt cselló-, gordonka-, oboa- és még cimbalomtanári állás is.

Van néhány egészen speciális tárgy, amihez bizonyára nehéz az intézményeknek oktatót találni, ha egy hely megüresedik: keresnek többek között cukrászoktatókat, jelmeztervező tanár, turizmus oktatót, néptánc tanárt, kőműves szakmai tanárt, kiadványszerkesztés oktatót, és romológia (cigány nyelv és népismeret) tanárt is. 

Mi áll a tanárhiány hátterében?

A Közoktatási Információs Rendszer 2017-es adatai szerint a fiatalabb korú tanárok aránya az általános iskolákban csak 13 százalék, az 55 év felettieké viszont 27 százalék. A nyugdíj előtt állók száma folyamatosan növekszik, amelyet nem követ a fiatal pályakezdők száma, sőt: egyre kevesebben választják a tanári hivatást. A következő másfél évtizedben a 160 ezer pedagógus közül körülbelül 60-70 ezren mehetnek nyugdíjba. 

Idén kevesebben jelentkeztek tanárképzési szakokra is, mint a korábbi években: 17 388-an felvételiztek valamilyen pedagógusképzésre, amíg tavaly 17 800-an, tavalyelőtt pedig 18 183-an. Végül a több mint 17 ezer jelentkezőből 8975-en kezdik majd meg a tanulmányaikat ezeken a szakokon. Az utánpótlás tehát nem is tud olyan ütemben érkezni, amilyen hamar nyugdíjba megy a most 55 év feletti korosztály. Általában két fő okot szoktak említeni, hogy miért nem vonzó a tanári pálya: az egyik, hogy a tanári pályának már nincs akkora presztízse, mint egykor, a másik pedig, hogy hiába emelkednek a tanári fizetések, a versenyszférában elérhető fizetéseknek a nyomába sem érnek. 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2021. 01. 27. 07:39
Lényeges enyhítés a kisvállalkozások adókedvezményére vonatkozóan

A személyi jövedelemadó törvény 13. számú melléklete a kisvállalkozások adókedvezményére...

hrdoktor
2021. 01. 25. 06:45
Koronavírus: így enyhítsünk a szorongás új formáján

Természetes jelenség, hogy a COVID-19 járvány során aggódunk saját és szeretteink egészségéért....

coachco
2021. 01. 24. 15:10
Kiírni magunkból a családot

Az alcím friss könyvélményemre utal. És arra, amin sokat gondolkodom mostanában. Miért is annyira...

vezetoi-coaching
2021. 01. 24. 09:46
Széljegyzet egy bejegyzéshez... és a “mit lehetne tenni” örök kérdéséhez...

Oberfrank Zoltán blog-posztjához (“Miért vesznek fel a cégek munkatársakat”) a  Linkedin terjedelmi...

legacykft
2021. 01. 22. 20:00
4 érv a sokszínű csapatok mellett

Az nem kérdés, hogy a diverzitás témaköre mára már nagy népszerűségnek örvend a csapatok...

hrbonbon
2020. 12. 24. 00:05
Adventi ajándék egypercesek - 24. nap

2020-12-21 00:05 "„Ahogy a visszajelzéseknek, úgy az érdemek elismerésének is nagy szerepe van...

ajovomunkahelye
2020. 12. 18. 13:56
Globális Covid felmérés és Legjobb Munkahelyek Program a Liferaynél

2016-ban az egyik kereskedelmi tévé híradójában látta meg először a Liferay cég vezetése...

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked