12 °C Budapest

Nyugdíjemelés: kiderültek a részletek

Pénzcentrum
2013. augusztus 28. 15:03

Néhány hete számoltunk be arról, hogy egy kormánydöntés alapján emelkedik a kommunista diktatúra által meghurcoltak nyugdíja. Ma részletek is kiderültek az emelésről.

A kormány júliusban meghozott döntése értelmében emelkedik a kommunista diktatúra által meghurcoltak juttatása.

Az 1945 és 1963 között törvénysértő módon elítéltek, az 1956-os forradalommal és szabadságharccal összefüggésben elítéltek, valamint a korábbi nyugdíjcsökkentés megszüntetéséről, továbbá az egyes személyes szabadságot korlátozó intézkedések hatálya alatt állt személyek társadalombiztosítási és munkajogi helyzetének rendezéséről szóló kormányrendeletben meghatározott jogosultak juttatása az infláció mértékének megfelelően, a 2011-től megvalósult öregségi nyugdíjemelésekkel összhangban, összesen 16,2 százalékkal emelkedik. A megemelt juttatás a jogosultakat visszamenőlegesen 2013. január 1-jétől illeti meg.

Az egyes kárpótlással kapcsolatos kormányrendeletek módosítása alapján emelkedik a juttatása az 1951 és 1956 közötti időszakban politikai okból hátrányos megkülönböztetéssel járó katonai munkaszolgálatot teljesített személyeknek és a nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesülőknek is.

2.5 milliárd idén, jövőre 3,5

Az idén 2,5 milliárd, jövőre 3,5 milliárd forintos keretet biztosít a kormány a kommunista diktatúra idején tartós szabadságvesztésre ítéltek nyugdíj-kiegészítésére - mondta Rétvári Bence, a közigazgatási tárca parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

Legutóbb 2008-ban emelték a kommunista diktatúra idején meghurcoltak juttatásait. Idén első lépésben megemelték a tartós szabadságkorlátozást elszenvedettek részére járó nyugdíj-kiegészítéseket. Idén a juttatás havi összege 50 százalékkal nőtt, míg jövőre újabb 50 százalékkal emelkedik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ez azt jelenti, hogy míg tavaly 20 ezer forint volt ez az összeg egy 3-4 éves börtönbüntetés esetén, most 30 ezer forint, jövőre pedig 45 ezer forint lesz. Tízéves börtönnél tavaly 40 ezer forint volt, 60 ezer forint idén, míg jövőre 80 ezer forint lesz a juttatás - fejtette ki az államtitkár.

Rétvári Bence elmondta: visszamenőlegesen igyekeztek ezeket a juttatások kifizetni, így idén összesen 2,5 milliárd, jövőre 3,5 milliárd forintos támogatást ad a kormány az áldozatoknak. Az intézkedés 8616 embert érintett, saját jogon mintegy 3 ezren, özvegyként több mint ötezren kaphattak emelést.

Ebbe a körbe tartoznak a legalább egy évnyi szabadságelvonást szenvedettek, akiket az 1956-os forradalom után elítéltek és személyes szabadságuktól megfosztottak, vagy Magyarországon 1945. és 1953. között rendőrségi őrizet mellett munkatáborban fogva tartottak, illetve 1944. október 1-jét követően szovjet kényszermunkára elhurcoltak.

Politikai rehabilitáció jogcímén a kitelepítettek, deportáltak, munkaszolgálatosok esetén is növekedés valósult meg. E célra 1,5 milliárd forintot fordítanak idén. A jogosultak száma itt 78 ezer; 24 ezren saját jogon kapják a juttatást, a többiek özvegyként. Ezen túlmenően a havi életjáradék összegét is növelték.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem