2 °C Budapest

Megint kevesebb pénzt kapott sok közalkalmazott

2016. január 9. 11:02

Továbbra is gondok vannak a közalkalmazottak béreinek kifizetésével. Ugyan már kevesebb probléma akadt, de még mindig vannak, akik kevesebb bért kaptak, vagy egyáltalán nem jött meg a járandósságuk. A legtöbben a betegszabadságon lévők és a kismamák közül kerültek ki.

December elején több százezer közalkalmazott, tanárok, ápolók, szociális munkások, rendőrök, tűzoltók és még sokan mások azt látták, hogy nem jött meg a fizetésük, vagy a bérüknek és juttatásaiknak csak egy részét utalta ki nekik a munkahelyük.

A probléma hátterében mindenki a Magyar Államkincstár (MÁK) novemberben bevezetett új bérszámfejtő rendszerét, a KIRA-t sejtette, bár a MÁK állította, hogy ők minden intézménynek elküldték a pénzt, hogy aztán azok mit utaltak a dolgozóknak és mit nem, az már nem az ő bajuk. Végül ígérgetésekkel és hóközi fizetésekkel a legtöbb dolgozót kárpótolták, ha nem is teljesen, és a botrány elült. Most viszont úgy tűnik, hogy a rendszer még mindig nem tökéletes. Az Index több forrásból is úgy tudja, hogy az országban több helyen, Fejér megyétől Budapesten át Gyuláig

sok olyan közalkalmazott van, aki 30-50, vagy akár 100 ezer forinttal kevesebb pénzt kapott, mint kellett volna.

A probléma a hierarchia minden szintjén jelentkezik, van olyan közintézmény, ahol a takarító a bére egyharmadát kapta meg, a vezetőnek pedig nulla forintot utaltak decemberre. Szakszervezeti vezetők szerint most jóval kisebb a probléma, mint december elején, amikor folyamatosan csörögtek a telefonjaik, de a dolog még mindig nem oldódott meg teljesen.

Egyik vidéki közintézményből például azt jelezték, hogy 84 dolgozóból 6 nem kapta meg a teljes fizetését. A hat alkalmazottban az a közös, hogy mind voltak táppénzen decemberben, vagy tartós betegség miatt járt volna nekik valamilyen kedvezmény, de volt kismama is, aki nem kapta meg a járandóságát. Ezen a helyen a dolgozók a pénzük harmadát-ötödét kapták csak meg.

A tűzoltóknál is azok a dolgozók nem kapták meg rendesen a bérüket, akik betegszabadságon voltak, az óraadó tanároknál pedig az utazási támogatások késtek pár embernél, a fizetés egy része mellett.

Hol lehet a hiba?

Nem könnyű kideríteni, hogy ki a hibás azért, hogy nem kapják meg a teljes bérüket a közalkalmazottak. A folyamatnak három szereplője van

  • az alkalmazott, aki a bért kapja
  • a foglalkoztató, annak leginkább valamilyen megyei szintű igazgatósága, aki elküldi a dolgozók adatait, hogy kinek mennyi bér jár, mennyit túlórázott, mennyit volt beteg, stb.
  • és a MÁK, ami az adatok alapján bérszámfejt, aztán a pénzt elküldi a foglalkoztatóknak, akik meg elutalják a dolgozóknak.

Ebből a hármasból leginkább a 2-es és a 3-as szereplő tud elrontani valami, ami miatt valaki mondjuk csak 70 ezer forintot kap 170 ezer nettó helyett. És persze mindenki a másikra mutogat. Ahogy arról már a december elején kialakult helyzetben szó volt, a MÁK novemberben új bérszámfejtő rendszerre tért át és a jól bevált KIR3 rendszer az új KIRA-ra cserélte.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az átállást már majdnem egy éve tervezték, eredetileg 2015 januártól számolták volna ebben a rendszerben, hogy kinek mekkora fizetés jár, de csúsztak az informatikai beszerzések, ezzel csúszott a tesztelés és a bevezetés is. A tesztelés állítólag nem ment igazán fényesen, az új rendszernek nem elég nagy a rendszerkapacitása és különösen az eltérő munkarendben dolgozók pótlékait elég rosszul tudja kiszámolni.

A MÁK már decemberben is azzal védekezett, hogy ők minden intézménynek elküldték a pénzt, azt legfeljebb a munkahelyek nem küldték tovább. Esetleg még azzal lehetett baj, ha az intézmények nem küldik el időben a megfelelő adatokat a MÁK-nak, ami azok alapján bérszámfejt. Akik persze állítják, hogy mindent elküldtek időben, rajtuk nem múlott, hogy a KIRA kiszámolja mindenkinek rendesen a pénzét. Lázár János ehhez képest egy kormányinfón azt mondta, hogy elszámolási hiba történt, ezért késnek a bérek. Ilyen hibát viszont az elszámolást végző MÁK tud véteni.

Ezek szerint két lehetőség van:

  • vagy a közintézmények lettek szerte az országban hirtelen nagyon rosszak abban, hogy elküldjék időben hogy ki mikor volt táppénzen,
  • vagy a MÁK rendszere nincs rendben még mindig teljesen.

Mivel mindenki tagadja, hogy ő lenne a hibás, ezért egyik verzió sincs kizárva. Viszont nem elszigetelt esetekről van szó, a hivatásos tűzoltók szakszervezete szerint minden megyéből keresték őket kollégák, hogy nem jött meg a teljes fizetésük, ezért ez azt jelentené, hogy az ország minden megyei katasztrófavédelmi igazgatósága, együtt a könyvtárak megyei vezetésével és még egy csomó másik intézménnyel együtt elrontotta az adatküldést.

A tűzoltó szakszervezetnél attól tartanak, hogy még a januári bérekkel sem lesz minden rendben, így csak abban reménykednek, hogy hóközi kifizetésekkel kiegészítik a csonka béreket, ahogy ez decemberben is történt. Volt olyan közintézmény is, ahol viszont már jelezték a dolgozóknak, hogy a hóközi kifizetés rendszerhiba miatt nem fog összejönni, úgyhogy akinek a fizetése ötödét utalták csak át, annak várnia kell február elejéig.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem