Küszködnek a magyar családok: a gatyájuk is rámegy a különórákra

2017. szeptember 1. 05:32

Kezdődik az iskola. A tanév során jelentős kiadásokkal kell számolniuk a szülőknek, és ha extra nyelvórákra is viszik a gyereket, az akár havi 30 ezer forinttal is megterhelheti a családi kasszát.

Az óvodás és kisiskolás gyermekek különóráira a családok nagy része havonta 5-10 ezer forint körüli összeget költ - derül ki egy július végi felmérésből. E szerint óvodás korban a családok 80 százaléka megússza havi tízezer forint alatt a foglalkozásokat, de alsó tagozatban már több mint 40 százaléknak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, minden tizedik család 20 ezer forintot, a szülők 3,5 százaléka pedig 30 ezret is kiad - derül ki a Formatex felméréséből.

Júliusban mi is készítettünk egy felmérést, arra voltunk kíváncsiak, olvasóink mennyi pénzt költenek havonta a különórákra. A válaszadók 16 százaléka 5000 forintnál kevesebbet, szintén 16 százalék 5-10 ezer forint körüli összeget szán erre. 31 százaléknak havonta 10-15 ezer forintba kerülnek a különórák, 6 százalék pedig azt válaszolta, 15-20 ezer forint megy el havonta ezekre a foglalkozásokra. 31 százalék úgy nyilatkozott, hogy havonta 20000 forint feletti összeget költenek a szükséges különórákra.

Döbbenetes eredmények a magyar diákok nyelvtudásáról

A korrepetálásokra viszont szükség van. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy önmagában az iskolai tanóra nem elég ahhoz, hogy a diákok 18 éves korukra jól megtanuljanak legalább egy idegen nyelvet. Legalábbis ez a kép bontakozik ki, ha megnézzük az Oktatási Hivatal által a 2015/2016-os tanévben elvégzett idegen nyelvi mérés eredményeit.

A több mint százezer diák részvételével készült mérés adatainak elemzéséből az derült ki, hogy a 6. évfolyamos tanulóknak megközelítőleg a háromnegyed része (70-80 százaléka) teljesítette a tantervben előírt A1-es szintet, míg a 8. évfolyamos tanulóknak csak nagyjából a fele (45-55 százaléka) tudta az előírt A2-esszintet teljesíteni.

A tavalyi volt egyébként a második ilyen mérés, a feladatsort minden olyan 6. és 8. osztályos diáknak ki kellett töltenie, aki első idegen nyelvként angolul vagy németül tanul. Azok kaptak "megfelelt" minősítést, akik a maximális pontszám legalább 60 százalékát megszerezték.

Mi az az A1-es és A2-es szint, amit (elvileg) a hatodikosoknak és a nyolcadikosoknak el kellene érni

A1-es szinten beszél idegen nyelven az, aki egyszerű kifejezésekkel be tudja mutatni a lakóhelyét, ismerőseit, családját, megérti a hozzá intézett egyszerűbb kérdéseket is tud is rájuk válaszolni. Az A1-es szinten beszélő diákoknak nem okoz problémát, ha például ki kell tölteniük adataikkal valamilyen formanyomtatványt, mondjuk egy szállodai bejelentkező lapot. A kerettanterv szerint ezt a szintet kellene elérni a hatodik évfolyam végére, akármilyen típusú iskolába is jár a diák.

A nyolcadik év végére A2-es szinten kellene beszélnie a tanulóknak. Ez azt jelenti, hogy már képesnek kell lenniük rövidebb, egyszerűbb információcserére, csevegésre, választékosabban tud magáról, családjáról, közvetlen környezetéről beszélni. Akinek A2-es a nyelvtudása, el tud olvasni és meg tud érteni egy egyszerűbb, rövid szöveget, de egy egyszerűbb magánlevelet is meg tud egyedül fogalmazni.

A felmérés során kiderült az is, szélsőséges különbségek vannak a nyelvoktatást tekintve az ország egyes iskolái között. A legjobb eredményeket a budapesti iskolák diákjai érték el, a leggyengébbeket az Észak-Alföldön vagy Észak-Magyarországon élők.

Összességében az eredmények azt mutatják, hatalmas a probléma, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy 2020-tól már csak azok a diákok nyerhetnek felvételt egyetemre vagy főiskolára, akik legalább B2-es szintű középfokú nyelvvizsgával vagy ennek megfelelő emelt szintű idegennyelvi érettségivel rendelkeznek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Mit tehet a szülő?

Nem csoda tehát, ha sok szülő úgy dönt, korrepetálásra viszi a gyereket, hogy egészen biztosan ne okozzon majd a csemete számára gondot az emelt szintű érettségi vagy a középfokú nyelvvizsga letétele.

Az interneten számos magántanár hirdeti magát, rengeteg erre specializálódott gyűjtőoldal is van. Elég változatos a kép: Budapesten nem nehéz magántanárt találni, bőven van választási lehetőség. Ugyanez vidéken már nem így van. Az árak is változatos képet mutatnak.  Ha angol nyelvből szeretnénk különórákat a gyereknek, 2500-3500 forinttal számolhatunk egy 45 perces óráért Budapesten. Ha 60 perces foglalkozásra fizetnénk be, úgy készüljünk, hogy találni ugyan elvétve olyan tanárt, aki 3000 forintot kér, de a többség 4-5 ezret forintos óradíjjal dolgozik. Igaz, van olyan, aki vállal csoportos oktatást is: két diáknak összesen 4500 forintba kerül egy 45 perces óra, vagyis fejenként 2250-et kell fizetni. Vidéken találtunk viszont már olyan tanárt, aki 2000 forintért tart 60 perces órát, igaz, Heves megyében találtunk olyan szakembert is, aki 4500 forintot kér 45 percért.

Ha német nyelvből szorulna a gyerek korrepetálásra, a fővárosban 60 percért átlagosan 3000 forintot kérnek a tanárok (az anyanyelvi tanárok többsége is). Olyat is találtunk, aki 4000 forintért 90 perces foglalkozást kínál, sőt, egy, csak kezdő, illetve alapfokú szintre történő 45 perces felkészítést 1750 forintért vállal. Vidéken ez is olcsóbb valamivel, 2000-2500 forint körül mozog a 45 perces foglalkozások díja.

A francia nyelvtanárok 3-4 ezer forintért kérnek átlagosan a fővárosban egy 60 perces óráért, vidéken pedig átlagosan 2000-2500 körüli összeget kell fizetni egy 45 perces korrepetálásért.

Az biztos, hogy ha magántanárhoz jár a gyerek, az nem olcsó mulatság. Ha sikerül kifognunk olyan szakembert, aki óránként 3000 forintot kér, és elég, ha a gyerek csak hetente egyszer jár hozzá, akkor megússzuk az egészet havi tizenkétezer forintból. Egy érettségi vagy nyelvvizsga előtt járó diák számára viszont nem biztos, hogy a heti 45-60 perces különóra elég, és akkor máris duplázódhat a költség, vagyis havonta huszonnégyezer forintos kiadással kell számolni.

Dönthetünk úgy is, hogy a heti néhány óra helyett befizetünk egy intenzív nyelvtanfolyamra. Sok nyelviskola kínál olyan képzést, amik tanítási idő után vagy hétvégén vannak. Ha valaki ilyesmiben gondolkozik, most érdemes szétnézni az interneten: az iskolakezdés idejére a legtöbb nyelviskola készült valamilyen akcióval: van, ahol akár negyvenezer forinttal olcsóbb lehet a nyelvtanfolyam, ha szeptemberben iratjuk be a gyereket. Így például egy 10 hetes, 50 órás tanfolyam 39990 forintba kerül.  Szóval érdemes szétnézni, viszont sietni kell: a legtöbb intézményben szeptember közepéig tart a beiratkozás, és ezzel együtt az akciós ajánlat is.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm