2021. március 7. vasárnap Tamás
HR Centrum

Azért ez erős: sorra küldik fizetés nélküli szabadságra a magyarokat


Nem múlt el nyomtalanul a lezárások hatása a magyar munkahelyeken: rengeteg dolgozó nem tudta a járvány terjedésének meggátlása érdekében hozott intézkedések miatt ellátni a feladatait. Így kényszerültek rengetegen 2020-ban máskor kivenni a tervezett szabadságaikat, fizetetlen szabadságra menni. A táppénzes napok száma szintén csak feltornászta a statisztikákat. Mutatjuk, milyen mértékű volt a munkahelyi távollét a járvány alatt.

A koronavírus járvány hatása a gazdaságra és a munkaerőpiacra elkerülhetetlen volt 2020-ban, azonban a visszatekintő statisztikákból csak most kezd körvonalazódni, pontosan milyen mértékű visszaesés is történt. Ahhoz, hogy megakadályozzák a vírus terjedését a kormányok Európa-szerte elrendelték a szociális távolságtartást és egyes szektorok leállását. A #maradjotthon kampány alatt számos munkahelyen kényszerszünet, -szabadságolás kezdődött, illetve tömegesen vezettek be home office-t is.

A járványhelyzet lassú enyhülésével fokozatosan nyitottak újra a gyárak, irodák, a dolgozók próbálták ledolgozni a hátrányt, amit a munkából való távollét ideje alatt felhalmoztak. Ez pedig nem lehetett kevés, hiszen a legfrissebb statisztikák szerint az EU-ban, ahogy Magyarországon is, rengetegen kényszerültek a járvány alatt "szünetet tartani". A korábbi évekre jellemző volt, hogy nyáron vannak a legtöbben távol a munkahelytől, illetve a karácsonyi időszak mutatott még kiugró értékeket. Látva azonban a heti bontású statisztikákat a 2020-as évből, megállapítható, hogy a járvány miatt rengeteg dolgozó nem tudta végezni a munkáját:

A 11. héttől kezdődő kiugrás egyértelműen a járvány hatása, és a távolléti hullám nyárra tudott lecsökkenni, majd a nyaralások időszakában majdnem ugyanannyian voltak távol a munkából, mint a vírus első hulláma alatt. A 11-24. hét között jelentett távollétek száma mind az EU-ban, mint hazánkban kivételes mértékű volt. Míg hogyha megnézzük a 2015-2019 között ugyanezeknek a heteknek az átlagát, láthatjuk, hogy a nyári hónapokban jelentett távollétek egy normál évben is alig haladták meg a 2020-as szintet.

Még jobban illusztrálja a járvány okozta távollétek mértékét Magyarországon az alábbi ábra, amelyen látszik, milyen kiugró összességében a tavaszi időszak: meghaladja bármely korábbi év nyári időszakát az elmúlt évekből. Ugyanakkor a nyaralások sem maradtak el 2020-ban.

Az is biztos, hogy rengeteg dolgozó esetében, ha nem tudja a járvány miatt ellátni a munkehyli feladatait, nem is jöhetett szóba más megoldás, csak a fizetés nélküli szabadságolás. Így annak ellenére, hogy a munkahelyük megmaradt, rengeteg dolgozó kerülhetett nehéz anyagi helyzetbe a járvány következtében. A statisztikák pedig még nem teljesek: az őszi lezárások, vendéglátóhelyek bezárása, boltok nyitvatartásának korlátozása még nem számszerűsíthető. Ezek a lezárások pedig a mai napig rengeteg munkavállalót érintenek.

Továbbá nem kevés aggodalomra adhat okot a 2021-es évben is a szabadságok kérdése: tartalékoljanak a szülők újabb iskolabezárások okán több szabadnapot? Érdemes már most lefoglalni a nyári szabikat, vagy úgysem fogunk tudni utazni? Kevés biztosat lehet mondani, viszont tervezni akkor is érdemes, ha teljes a bizonytalanság. Érdemes a munkáltatóval is egyeztetni az idei szabadságokról már most, végiggondolni, milyen helyzetekre kell tartalékolni szabadnapokat, vagy hogy melyek azok a napok, amelyeket mindenképp ki kell venni az évben.

Kutatást készít a Pénzcentrum!

Mivel a nemzetközi kutatások nem feltétlenül tükrözik, hogy Magyarországon milyen az egyes szakmák megítélése, ezért a Pénzcentrum felmérést készít ezzel kapcsolatban. Arra kérjük olvasóinkat, hogy osszák meg véleményüket: mennyire elismertek, hasznosak társadalmilag, túl- vagy alulfizetettek az egyes szakmák.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
hellokarrierista
2021. 03. 06. 14:04
5 kérdés a teljesítményértékeléshez

Itt a március eleje, lassan eljönnek az éves értékelések, performance review-k, 2020-as gólok...

coachco
2021. 03. 05. 14:18
Hogy vagyunk és kik vagyunk a digitális térben?

A fantáziánk határtalan! Vagy néha azért nem ártana határt szabnunk neki? Tudnak-e mások is...

legacykft
2021. 03. 05. 08:55
Új ember a csapatban

Életem emlékezetes pillanatai közé tartozik, mikor kiderült, hogy a hőn áhított munkahelyváltás...

ajovomunkahelye
2021. 03. 04. 14:08
A szeretet és az odafigyelés az EcoFamily alapértékei

Mit jelent számotokra a díj? A Kincentric Legjobb Munkahelyek díj kiemelten fontos számunkra, mivel...

hrbonbon
2021. 03. 03. 14:25
Home office tapasztalatok a felmérés tükrében

Nagyon köszönjük mindenkinek, aki részt vett a felmérésünkben! Hogyan hatott a pandémia a munkavégzésre...

perfekt
2021. 03. 03. 06:24
ZÁRJUK AZ ÜZLETI ÉVET – ELHATÁROLÁSOK

Az időbeli elhatárolások elszámolása során az összemérés és az időbeli elhatárolás elvét...

hrdoktor
2021. 03. 01. 06:19
Így teszi tönkre az ülőmunka a testünket

Egyre többen vannak azok, akik olyan munkakörben dolgoznak, ahol kizárólag ülniük kell. Az Európai...

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.04-03.10
Országos

Interspar

03.04-03.10
Országos

Spar, Interspar

Tavaszi készülődés
03.04-03.20
Országos

Lidl

03.04-03.10
Országos

Spar

03.04-03.10
Országos

Tesco

03.04-03.10
Országos

Auchan

03.04-03.10
Országos

Auchan

Húsvét
03.04-04.03
Budapest


HR Revolution 2021

Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?