Ezt intézd el a munkahelyeden még ma: bukhatod a tervezett szabidat, ha kivársz

2021. január 4. 05:34

2021-ben hat 3 napos, és egy 4 napos hosszú hétvége lesz. Érdemes már az év első munkanapján lefoglalni a legjobb szabadnapokat. Ehhez persze tisztában kell lennünk a szabadságolásra vonatkozó jogainkkal. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mint ismert, a munkaidő-beosztásnak a munkaszüneti napok miatt indokolt változtatását minden évben rendelet szabályozza, ennek megalkotása pedig az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) feladatkörébe tartozik. Az ITM tavalyi döntése szerint 2021-ben a munkanapok átrendezése egyedül a szentestével kapcsolatban lesz indokolt, december 24-ét két héttel korábban, december 11-én (szombaton) kell majd ledolgozni. És akkor nézzük, hány hosszú hétvége lesz 2021-ben:

Jövőre hat 3 napos, és egy 4 napos hosszú hétvége lesz, míg május 1-je, október 23-a és december 25-e és 26-a pedig hétvégére esik majd.

Mint az bizonyára feltűnt, eleve hosszú hétvégével kezdtük az évet, a következő lopott napokra viszont márciusig kell várni (március 15-e hétfőre esik). Áprilisban jön 2021 egyetlen 4 napos hosszú hétvégéje, április 2. (péntek) és április 5. (hétfő) miatt bővebb pihenés vár ránk húsvétkor. Ezután májusban (Pünkösd hétfő miatt május 24-én), augusztusban (az Államalapítás ünnepe miatt augusztus 20-án), novemberben (Mindszentek miatt november 1-jén) és decemberben (Szenteste 2021-ben péntekre esik) lesz még 3 napos hosszú hétvége az idei évben.

Érdemes lecsapni a legjobb szabadnapokra!

Már most, az év első munkanapján, a kollégákat megelőzve, érdemes tehát lefoglalni a legjobb időpontokat a 2021-es szabadságokhoz. Célszerű például kihasználni a hosszú hétvégéket, amelyeket sokan toldanak meg egy-egy nappal; illetve érdemes készülni arra is, hogy koronavírus-járvány várható elvonulta után (ez függ a vakcinázástól és egy esetleges harmadik hullámtól is), 2021 második felében már szabadabban mozoghatunk.

Mindehhez persze nem elég gyorsnak lennünk, hanem érdemes tisztában lennünk a szabadságolásra vonatkozó jogainkkal is.

Fontos például tudnunk, hogy fő szabály szerint a szabadság kiadása a munkáltató joga és kötelezettsége. A kiadás előtt azonban a munkáltatónak meg kell hallgatnia a munkavállalót. A szabadságot úgy kell kiadni, hogy annak tartama legalább tizennégy összefüggő naptári napot elérjen, de ettől az előírástól a felek közös megegyezéssel eltérhetnek. A munkaviszony első három hónapját kivéve a munkavállaló jogosult arra, hogy hét munkanap szabadságot - év közben kezdődő munkaviszony esetén ennek arányos részét - legfeljebb két részletben a kérésének megfelelő időpontban adjon ki a munkáltató.

A szabadságot a munkaidő-beosztás szerinti munkanapokra kell kiadni. De az egyenlőtlen munkarendben foglalkoztatott munkavállalók esetében az Mt. a szabadság kiadása során a beosztással azonos tartamra történő munkavégzés alóli mentesülést és a szabadság ezzel egyező óraszámban történő elszámolását írja elő. Munkaidő-beosztás hiányában a szabadságot az általános munkarend (heti öt nap, hétfőtől péntekig)és a napi munkaidő figyelembevételével kell kiadni. Ezektől a szabályoktól természetesen a kollektív-szerződés eltérhet.

Az új Mt. már nem tartalmazza a szabadságra vonatkozó rendelkezések körében a munkavállalót terhelő bejelentési határidő alóli kivételt, de a munkavállaló egyéb jogcímen - például különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok felmerülése esetén - mentesülhet a munkavégzés alól. A szabadság kiadásának időpontját legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt kell közölni a munkavállalóval, és a munkavállalónak is ezt a határidőt kell megtartania a rendelkezési körébe tartozó hét munkanap szabadságot érintően.

Átvihető a szabadság a következő évre?

A szabadságot főszabály szerint az esedékesség évében kell kiadni. Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az öt munkanapot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A munkáltató az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki a szabadságot az október elsején vagy azt követően kezdődött munkaviszony esetén, illetve a felek megállapodása alapján az esedékesség évét követő év végéig adhatja ki az alapszabadság és az életkor után járó pótszabadság (ide nem értve a fiatal munkavállaló pótszabadságát) egyharmadát. Ha a szabadságot a munkavállaló oldalán felmerült okból nem lehetett az esedékesség évében kiadni (például betegség vagy egyéb tartós távollét miatt), a távollét időtartamától függetlenül az ok megszűnésétől számított hatvan napon belül kell a kiadásról gondoskodnia a munkáltatónak.

A fentieken túl akkor van lehetősége a munkáltatónak a szabadság tárgyévet követő évben történő kiadására, ha arra kollektív szerződés kivételesen fontos gazdasági érdek vagy működését közvetlenül és súlyosan érintő ok fennállása esetére felhatalmazza. Ugyanakkor a szabadságnak ekkor is csak maximum az egynegyedét és legfeljebb az esedékességet követő év március 31-ig engedi kiadni a törvény.

Visszavonhatják a már kiadott szabadságot?

A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén a szabadság kiadásának közölt időpontját módosíthatja, illetve a munkavállaló már megkezdett szabadságát megszakíthatja. A munkavállalónak a kiadás időpontjának módosításával vagy a megszakítással összefüggésben felmerült kárát és költségeit a munkáltató köteles megtéríteni. A szabadság megszakítása esetén a szabadság alatti tartózkodási helyről a munkahelyre és a visszautazással, valamint a munkával töltött idő a szabadságba nem számít be.

Megválthatják pénzben a szabadságot?

A szabadság megváltása kizárólag egy esetben megengedett: a munkaviszony megszűnésekor. Ha a munkáltató az arányos szabadságot nem adta ki, azt pénzben meg kell váltani. Fordított helyzetben - azaz ha az arányosnál több szabadság került kiadásra a munkavállaló részére - az új Mt. már nem teszi lehetővé, hogy a munkáltató a különbözetre kifizetett munkabért visszakövetelje.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem