2019. december 12. csütörtök Gabriella
HR Centrum

400 ezer forint feletti kezdő fizu, középfokú végzettség is elég: tömegeket keresnek


Magyarországon rengeteg állami cég is küzd az egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiánnyal. Nem is csoda, hogy a legnagyobb vállalatok is nyakló nélkül hirdetik meg az álláslehetőségeket, és egészen változatos módon toboroznak. Mára például egyre több esetben válik megszokottá, hogy az állásajánlat már tartalmazza a várható kezdőbért is, teljesen transzparensen. Így például a friss ajánlatokat böngészve simán el lehet helyezkedni Budapesten 320-400 ezer forintos vagy e fölötti kezdő fizetéssel is, úgy hogy mindehhez középfokú végzettség is elég és szakmai tapasztalatra sincs szükség.

Egyre többször és többet hallani arról, hogy a mára egészen nagy méreteket öltő hazai munkaerőhiányból bizony az állami cégek is bővek kiveszik a részüket. Szeptember elején például arról számoltunk be, hogy beteg lett az egyetlen éjszakai dolgozó, ezért vasárnap este negyed 8-tól hajnali fél 6-ig nem volt jegypénztár a Keleti pályaudvaron. 

A MÁV a fennakadással kapcsolatban a munkaerőhiányt okolta, aminek okán például augusztusban 30 vonat nem tudott elindulni, mert nem volt rá személyzet. A MÁV szerint ez csak a járatok töredéke, és bár folyamatosan keresnek vasutasokat, úgy látják, összességében nincs baj a szolgáltatással.

A MÁV-on kívül persze máshol is vannak gondok, októberben a HelloVidék például arról írt, hogy elharapódzott a munkaerőhiány a Magyar Postánál. Egyes postákon ugyanis állandósult a súlyos emberhiány, akadnak ugyanis olyan települések, ahol  lakosoknak maguknak kell bemenniük a leveleikért, mert nincs kézbesítő, aki kivinné őket. Van, ahol emiatt kígyózó sorokban vártak a helyiek ügyük intézésére. 

A Posta ezzel kapcsolatban azt írta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy az ügyfelek kiszolgálása zökkenőmentesen történjen, azonban vannak olyan területek, illetve szakmakörök, amelyeket jobban sújt a munkaerőhiány. A posta folyamatos toborzással, hirdetésekkel próbálja mielőbb betölteni az üres állásokat.

A brutális munkaerőszükségletből persze a BKK sem maradt ki, főleg, akkor vált igazán égetővé a helyzet számukra, amikor elkezdődött az M3-as metró felújítása. A két és fél éve tartó nagyszabású toborzás azonban úgy látszik meghozta a gyümölcsét, ugyanis az adatokból az látszik, hogy megduplázódott a meghirdetett állásokra és az adatbázisunkba jelentkezők száma.

Utóbbi cég sikerei kapcsán kíváncsiak lettünk arra, hogy a BKK-hoz tartozó, annak leányvállalataként működő Budapesti Közlekedési Ügyfélkapcsolatok (BKÜ) cég milyen ajánlatokkal várja a jelentkezőket, hogy feltöltsék az üresen pangó helyeket. Szerencsére a vállalat honlapján bőven találni olyan lehetőségeket, amiknél már a toborzáskor is közzé teszik a várható béreket. Ezek közül szemezgettünk.

Van mit a tejbe aprítani 

A vállalat többek között folyamatosan keres jegyellenőröket, náluk a hivatalos tájékoztatás szerint az átlagos havi kereseti lehetőség 320 000 forint felett tetőzik, amihez éves bruttó 396 ezer forintos cafetériajuttatás is jár, ami 12 hónapra leosztva 33 ezer forintra jön ki. És mindezért cserébe nincsenek is megugorhatatlan elvárások:

  • középfokú végzettség kell
  • megbízhatónak kell lennie a jelentkezőnek, erkölcsi bizonyítvánnyal
  • jól kell tűrni a stresszt, és a több műszakos próbarendet.

Aki pedig ezekre képes, annak a fő feladat az lesz a pozícióban, hogy "a közösségi tömegközlekedési eszközökön, valamint azok üzemi területein az utasok utazási jogosultságának ellenőrzése, az utazási feltételek betartatása. A jogosulatlanul utazókkal, illetve az utazási feltételeket megszegő utasokkal szemben pótdíjazási eljárás kezdeményezése" - írják. 

A sima jegyellenőrökön kívül azonban a vállalat keres HÉV-Jegyellenőröket is, akiknek a céljuk bár ugyanaz, "a közösségi közlekedésben részt vevő utasok támogatása, utazási jogosultság ellenőrzése", mindezt mégis egy jóval nagyobb jövedelemért. Ennek a pozíciónak ugyanis

az átlagos havi kereseti lehetősége havi 400 000 forint felett van.

És ehhez ugyanúgy jár a bruttó 396 ezres éves cafetériajuttatás, valamint a szakmai fejlődéshez szükséges továbbképzések. Ráadásul ehhez a munkakörhöz sem tartoznak nagyobb elvárások, az ideális jelentkező ebben az esetben is:

  • középfokú végzettséggel rendelkezik,
  • vállalja a több műszakos munkabeosztást,
  • megbízható, jó a problémamegoldó képessége, jól kezeli a stresszt, 
  • és rendelkezik erkölcsi bizonyítvánnyal. 

Aki ennek megfelelne, annak az elsődleges feladata "a HÉV - elsősorban a H8 (Gödöllői vonal) - üzemi területén, illetve szerelvényein az utasok utazási jogosultságának ellenőrzése, az utazási feltételek betartatása. A jogosulatlanul utazókkal, illetve az utazási feltételeket megszegő utasokkal szemben pótdíjazási eljárás kezdeményezése."

Nem csak ellenőrzésekből áll a világ

A BKÜ karrieroldalán természetesen nem csak jegyellenőröket keresnek, lehet jelentkezni például tájékoztatás-kivitelezési munkatársnak, jegy- és bérletpénztárosnak, rendszeradminisztrátornak, illetve ingatlangazdálkodási főmunkatársnak is. Ezekben az ajánlatokban azonban már közös pont, hogy a várható bérezés mértékét nem közli a cég. 

Ráadásul több állásnál is kérnek valamilyen szakirányú végzettséget, illetve - nem is kevés - szakmai gyakorlatot. Így például egy rendszeradminisztrátori posztra aspiráló egyénnek például Linux szerverkörnyezetek üzemeltetésében szerzett legalább 3 éves tapasztalattal kell rendelkeznie. Míg például az ingatlangazdálkodási főmunkatársnak felsőfokú gazdasági vagy műszaki végzettségnek kell a birtokában lennie. 

Ezeken felül azonban középfokú végzettséggel el lehet helyezkedni jegy- és bérletpénztárosként és tájékoztatás-kivitelezési munkatársként is. Ám előbbihez kell legalább 1 éves tapasztalat pénzkezelésben, eladásban. Utóbbihoz pedig többek között B kategóriás jogosítvány is. Ezek a pozíciók sem végzettséghez kötöttek tehát, ám az átlagos, várható fizetésről ezeknél az ajánlatoknak nem esik szó, a potenciális jelentkezőnek be kell érnie a "versenyképes fizetés" toposzával és reménykednie, hogy nem egy teljes üres zsákbamacskáért vesz részt egy állásinterjún.

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 895 forintos törlesztővel a CIB Bank (THM 8,17 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank (72 095 Ft/hó; THM 9,96%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az OTP (80 275 Ft/hó; THM 13,79 %) ajánlata, de érdemes megnézni az K&H és az Erste ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

HRBLOGGER
perfekt
2019. 12. 11. 13:21
Adótanácsadói, adószakértői igazolványok megújítása 2020-ban

A fenti igazolványok, melyeket „ visszavonásig „ jelzéssel kiadott egy kormányrendelet szerint...

hrbonbon
2019. 12. 11. 08:05
Adventi kompetencia naptár - 11. nap

Itt az idő újra. Kezdődik a karácsonyi visszaszámlálás. Milyen hasznosabb ajándékkal kedveskedhetnénk...

coachco
2019. 12. 10. 21:06
Alattunk a föld, belőle nő a fa, felettünk a nagy, szabad ég...

Milyen gyönyörű tud lenni egy fa! Milyen csodás tud lenni az égbolt! Milyen nagy áldás, ha valaki...

hrdoktor
2019. 12. 09. 05:26
Így élje túl a karácsonyi bulit!

Decemberben a legtöbb cég szervez a dolgozóinak karácsonyi, év végi partit, de ennek fogadtatása...

legacykft
2019. 12. 06. 09:00
Hogyan zárd le 2019-et?

Az év utolsó hónapja az értékelés, reflektálás, számvetés, és tervezés időszaka mindannyiunk...

ajovomunkahelye
2019. 12. 02. 10:08
Egyre nagyobb a szakadék a legjobb és az átlagos munkahelyek között

Tovább csökkent a dolgozói elkötelezettség Magyarországon, miközben a Legjobb Munkahelyek egyre...

laskainelli
2019. 11. 27. 09:17
Ha kéred a társad a változásra, de nem hall meg téged

Úgy látom, hogy sok kapcsolat elromlott már mielőtt megköttetett. Elromlott már a szüleinknél...

NÉPSZERŰ
FRISS

CBA

12.19-12.31
Országos

CBA

12.19-12.31
Országos

Kika

12.13-12.15
Országos

Spar

12.12-12.18
Országos

Interspar

12.12-12.18
Országos

Auchan

12.12-12.18
Országos

Tesco

12.12-12.18
Országos

Lidl

12.12-12.18
Országos

  Ajánlatunk