A munkavállaló vizet iszik

Érik a kánikula-botrány a magyar munkahelyeken: ezt rengeteg dolgozó nem kapja most meg, pedig kötelező

2024. június 19. 14:25

Munkahelyi hőguta és hőstressz megelőzési terv - hőség protokoll -, kidolgozását, s ennek a kollektív szerződésbe való általános beépítését, valamint a jelenleginél jóval gyakoribb hatósági ellenőrzést szorgalmaz a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ támogatja a nemzetközi javaslatot, miszerint extrém időjárás idején meg kell adni a munkavállalóknak a munkavégzés szükség szerinti felfüggesztésének jogát anélkül, hogy ez bérkiesést jelentene.

A jelenleginél lényegesen gyakoribb munkavédelmi ellenőrzést, hőguta és hőstressz megelőzési terv sürgős összeállítását szorgalmazza a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ a Fundacion1mayo európai partnereként részt vett az AdaptHeat elnevezésű projektben, amely a hőségben végzett munka veszélyeire, illetve a védőintézkedések haladéktalan szükségességére hívja fel a figyelmet.

A klímaváltozás okozta forró nyarak Magyarországon különösen nagy veszélyt jelentenek a dolgozó emberekre, hiszen a hazai munkahelyek nagy többsége nem klimatizált, s a munkáltatók gyakran a meglévő munkavédelmi előírásokat sem tartják be

– nyilatkozta Zlati Róbert. A MASZSZ elnöke egyetért a nemzetközi projekt – az AdaptHeat – megállapításával, amely szerint a hőhullámok halálos veszélyt jelentenek a munkavállalókra, s a tragédiák megelőzésében a munkáltatóknak és a kormánynak is van felelőssége.

A projekt tapasztalatai alapján azt várják a hazai szakszervezetek, hogy készüljön egy, a munkáltatók számára kötelező hőség protokoll, valamint egységes, automatikusan aktiválódó mérőrendszer, amely jelzi egyebek között a veszély fokozatát, s az adott helyzetben szükséges intézkedéseket. Zlati Róbert leszögezte, a megelőzési terv kidolgozásához elengedhetetlen a szakszervezetek, a munkáltatók, a kormány és a tudományos szféra együttműködése.

A magyar kormány azonban jelenleg mindössze felesleges adminisztrációként kezeli a munkahelyi egészséget, hiszen a kötelező munkavédelmi oktatást is kockázatosan lazára, önkéntesre módosította – tette hozzá az elnök. Azonban a jó terv, de még a legkiválóbb vészjelző rendszer is kevés a védelemhez, ha a munkáltatók nem tartják be a hőségre előírt intézkedéseket

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

– figyelmeztetett Zlati Róbert. A MASZSZ ezért elvárja, hogy legalább a forró időszakban legyen a jelenleginél jóval gyakoribb a munkavédelmi hatósági ellenőrzés, és a szokásos gyenge figyelmeztetés helyett szigorú büntetést kapjon az a munkáltató, amelyik kánikulában figyelmen kívül hagyja az előírást és ezzel veszélybe sodorja az ott dolgozó emberek egészségét, életét.

A hőség ugyanis nemcsak kényelmi kérdés: az EU-ban május és szeptember között minden második napon halálos balesetet okoz a hőhullámok okozta úgynevezett hőstressz, amely számos betegség kiváltója is. A MASZSZ támogatja azt a nemzetközi javaslatot is, amely szerint az extrém hőterheléssel járó időszakokban biztosítani kell a munkavállalók számára a munkavégzés szükség szerinti felfüggesztésének jogát anélkül, hogy ez bérkiesést jelentene. A szövetség felhívja a helyi szakszervezeti vezetők figyelmét is arra, hogy a hőségre érvényes biztonságot garantáló kitételekről állapodjanak meg a munkáltatókkal és azokat kollektív szerződésben is rögzítsék.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 23. kedd
Lenke
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 22. 19:14
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem