33 °C Budapest
Blue collar workers installing solar panels on roof of house

Ilyen nincs, jócskán emelnék a heti kötelező munkaidőt: a miniszter is támogatja a rettenetes javaslatot

2024. május 10. 15:01

Ausztriában heves vitát váltott ki az ipari testület javaslata, amely a heti munkaidő 41 órára történő növelését szorgalmazza a gazdaság élénkítése érdekében, szemben a szakszervezetek csökkentés iránti igényével, miközben egyes kormánytagok és gazdasági szakértők alternatív ösztönzőket és bónuszokat javasolnak a teljesítmény növelése céljából - írja az Infostart.  

Ausztriában jelentős vitát váltott ki egy ipari testület javaslata, amely több mint ötezer gazdasági szereplőt képvisel arra irányuló indítványával, hogy a heti munkaidőt 41 órára növeljék az általánosan sürgetett csökkentés helyett. A kormány egyik magas rangú minisztere támogatásáról biztosította a javaslatot, míg a szakszervezetek hevesen tiltakoztak ellene.

A gazdaság serkentésének szükségessége kapcsán nincs vita, arról viszont igen, hogy milyen módszerekkel lehetne ezt elérni. Több lehetőség is felmerült, többek között a teljes vagy részmunkaidő támogatása, a 41 vagy 32 órás munkahét bevezetése, valamint a heti négy napos munkarend kialakítása.

Markus Wallner, Vorarlberg tartomány konzervatív kormányzója egy új javaslattal állt elő, amely szerint a teljes munkaidőben dolgozókat 1000 eurós adómentes bónusszal kellene jutalmazni. A túlórákért járó fizetség adómentessé tétele is része volt az indítványnak. A Kurier című lap beszámolója szerint ez nem új ötlet; hasonló javaslat szerepel a nagyobbik kormánypárt Ausztria Tervében is. Az intézkedés célja az lenne, hogy többen váltanak részmunkaidőről teljes munkaidőre.

Gazdasági és munkaerőpiaci szakértők megkérdőjelezik ezt az új javaslatot, mondván nehéz elképzelni, hogy sokan váltanának csak a bónusz kedvéért, főleg ha gyerekgondozás miatt döntöttek korábban a részmunkaidő mellett. A vorarlbergi kormányzó javaslata ráadásul túlságosan költséges lenne.

Magnus Brunner pénzügyminiszter észszerűnek nevezte az indítványt és úgy vélte, hogy az 1000 eurós bónusz hozzájárulna a teljesítmény növeléséhez és segítené a gyerekellátás további fejlesztését is. Azonban hozzáfüzte, hogy az indítvány megvalósítása már a következő kormány feladata lesz.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Christoph Neumayer, az ipartestület vezetője hangsúlyozta: Ausztriában csak a teljesítményből eredhet jólét. Szerinte az országban egy alkalmazott által ledolgozott órák száma jelentős mértékben csökkent az elmúlt években. Úgy véli, ellensúlyozni kellene azt a tendenciát, amely további csökkenést sürget még akkor is ha ez nem járul hozzá közvetlenül a közérzet javulásához.

Karoline Edtstadler európai és alkotmányos ügyekért felelős miniszter ugyancsak ellenezte a munkaidő csökkentését de Karl Nehammer kancellár hamarosan elutasította mind a 41 órás heti munkaidő bevezetését mind pedig azt az ötletet hogy 32 órára csökkenjen a normatív munkaidő.

Az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB) ágazati vezetője Ingrid Reischl arra figyelmeztetett hogy Ausztriában majdnem 47 millió túlórát dolgoztak le az alkalmazottak kompenzáció nélkül 2023-ban így szerinte inkább csökkenteni kellene a munkaidőt nem pedig növelni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem