Serious mature older adult woman watching training webinar on laptop working from home or in office. 60s middle aged businesswoman taking notes while using computer technology sitting at table.

Egyre több nyugdíjas magyarnak kellene visszatérnie a munkaerőpiacra: óriási szükség van rájuk

2024. április 30. 16:33

Kiemelten fontos, hogy ösztönözzék a 60 év feletti korosztály munkavállalását, mivel hatalmas tapasztalattal és értékes szakmai ismeretekkel rendelkeznek, amelyek hozzájárulnak a gazdasági stabilitáshoz és nem utolsósorban a saját fizikai és mentális egészségük megőrzéséhez.

A fiatal munkavállalók esetében az látszik, hogy a tanulmányok melletti munkatapasztalat jelentősen hozzájárul készségeik javításához, ugyanis számtalan olyan jártasságra tesznek szert, amikre a normál iskolai keretrendszer nem, vagy nem olyan formában készíti fel őket, ahogy az a munkaerőpiacon kívánatos.

Sok esetben önmagában a tény, hogy megtanulják, van feletessük, felelősség, következmény, hogy pontosságot, monotonitástűrést, csapatjátékot tanulnak, önmagában is hozzátesz a munkaerő-piaci értékükhöz” – hangsúlyozza Majzik Nándor, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) főtitkára. A diákmunkásokkal együtt dolgozó partnereik is főként azt szokták kiemelni, hogy mennyivel egyszerűbb dolguk van azokkal a diákokkal, akiknek van már tapasztalata.

A gazdasági válság 2022. év elején kezdődött, a hatása egyre mélyül, a munkaerőpiacra gyakorolt következménye pedig jelentős. Akinek van bejelentett munkahelye az egzisztenciális biztonság miatt inkább kivár még akkor is, ha esetleg nem érzi jól magát, nincs továbblépési, fejlődési, karrierlehetőség, ez érezhető a kölcsönzött dolgozók esetében is.

Jelentős mértékben csökkent a fluktuáció, a kölcsönvevő partnerek pedig egyre nagyobb arányban tudják a kölcsönzött dolgozókat minőségi cserével vagy saját fluktuációjuk pótlására saját állományba venni

- fogalmaz Dénes Rajmund Roland, a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének (MMOSZ) kommunikációs alelnöke. Azok a válaszadók, akik nem gondolkodnak abban, hogy elhelyezkedjenek, jelentős részben azok, akik nem tudtak kikerülni a 10-15 éve világgazdasági szintű devizaválságból, elveszítették otthonukat, megtakarításaikat, tartozásaik, letiltásaik miatt az elmúlt 4-5 évben sem keresték a bejelentett munkavégzés lehetőségét, ezért ennek a rétegnek megoldást kell kínálni a szürke, adott esetben fekete gazdaságból való visszataláláshoz.

A kommunikációs alelnök szavai szerint, egyértelműen látszik és érezhető azoknak a kölcsönzött munkavállalóknak a termelési hatékonysága, produktivitása, akiket a kölcsönző cég megfelelő végzettséggel, gyakorlattal megfelelő munkahelyre választott ki. A kékgallérosok inkább kivárnak, a fehérgallérosok pedig hamarabb váltanak, kevésbé kompromisszumkeresők. A betanított monoton tevékenységek, munkafeladatok ellenére a dolgozói kiégésben, fásult munkavégzés elkerülésében sokat tud segíteni a kölcsönvevő cég vállalati kultúrája, képzési lehetőségek, dolgozók fejlesztésében való aktív együttműködés, valamint a kölcsönbeadó cégek részéről a telephelyeken biztosított onsite munkavégzés, dolgozói csoportok szakmai támogatása, segítése, mentorálása, problémák feltárása, egyeztetése és közös megoldáskeresés a partner HR osztályával.  

Az ekvivalencia elve miatt a kölcsönzött munkavállalók a kölcsönvevő saját dolgozóival azonos bérre és juttatásokra jogosultak, ugyanakkor kevésbé nézik kritikus szemmel egy interjún - mint egy közvetlen tipikus jogviszonyba történő pozíció betöltése esetében - ha a kölcsönzött dolgozó több cégnél is dolgozott, munkatapasztalatot szerzett, munkaterületet kipróbált, szakmailag ,,helyezkedik”, hiszen ez az atipikus foglalkoztatás előnye, lényege és a mostani generáció, korosztály elvárása. Ebből is látható, hogy a XXI. században már az atipikus a tipikus.

Dolgos Attila, a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekvédelmi Szövetsége (KÖZÉSZ) alelnökének szavai szerint a SkillX Technologies és a Magyar Target-Pulzus Média Kutató Kft. által készített legfrissebb kutatás fontosságát, amely szerint

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

a 60 év feletti magyar állampolgárok 41%-a még aktív a munkaerőpiacon, azonban 65 éves kor felett jelentősen csökken a munkavállalási kedv / lehetőség.

A kutatás rávilágít arra, hogy a nyugdíjasok jelentős mértékben tudják támogatni a gazdaságot. 

Kiemelten fontos, hogy ösztönözzük a 60 év feletti korosztály munkavállalását, mivel hatalmas tapasztalattal és értékes szakmai ismeretekkel rendelkeznek, amelyek hozzájárulnak a gazdasági stabilitáshoz és nem utolsósorban a saját fizikai és mentális egészségük megőrzéséhez. A közérdekű nyugdíjas szövetkezetek ennek érdekében jöttek létre, hogy segítsenek az idősebbeknek rugalmas körülmények között maradni, vagy visszatérni a munkaerőpiacra

- emlékeztet.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.06 09:24
Kutatási eredmények szerint a gyakori digitális média használat körülbelül 10%-kal növeli az ADHD-ra...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem