12 °C Budapest
5 kérdés, amit minden magyar dolgozónak fel kell tennie magának idén: óriásit bukhat, aki nem lép

5 kérdés, amit minden magyar dolgozónak fel kell tennie magának idén: óriásit bukhat, aki nem lép

2024. január 25. 16:01

Az újév az újrakezdés, az előttünk álló év megtervezésének az ideje. Ilyenkor átgondoljuk az életünket, és eldöntjük, változtatni akarunk-e a karrierünk ívén. Összeszedtük, melyek a legkritikusabb kérdések, amiket fel kell tennünk magunknak ahhoz, hogy szintet léphessünk.

„Eldöntöttem, hogy munkahelyet váltok, de fogalmam sincs, hogyan kezdjem” – gondolhatják az év ezen időszakában sokan. A HuffPost éppen ezért karrierszakértőkkel beszélgetett arról, hogy melyek a munkahelyváltás során jelentkező legkritikusabb kérdések, amiket fel kell tennünk magunknak ahhoz, hogy szintet léphessünk a karrierünkben.

1. Milyen feladatokból szeretnénk többet/kevesebbet?

Angelika Karachristos, karrier coach szerint az első és legfontosabb kérdés az, amit egy szintlépés előtt fel kell tennünk magunknak, hogy mik azok a feladatok, amikből többet szeretnénk végezni az előttünk álló évben. Ezzel ugyanis tisztázhatjuk, hogy mit szeretnénk elérni a következő lépésünkkel.

Ha csak pusztán kedvtelésből lépsz le a munkahelyedről valahova máshova, akkor továbbra is elégedetlen leszel, hiszen a lépésed nem vezet olyan teendőkhöz, amiket szívesen végzel

– mondta a szakember. Hozzátette, érdemes azt is eldönteni, hogy mi az, amivel biztosan nem szeretnénk foglalkozni a jövőben, hiszen az elég erőteljes motiváció lehet bárki számára.

Ezen kérdések tisztázása ráadásul nem csak a saját, de a munkaadók számára is előnyös lehet, hiszen a munkavállalók tapasztalatainak ismerete segíthet egy cég számára új fejlesztési célokat kitűzni.

2. Hogyan javíthatom a láthatóságomat a munkahelyemen?

Karrierünk előmozdítása érdekében érdemes rendszeresen elgondolkodnunk azon, hogy kik számára vagyunk láthatók. Érdemes tisztáznunk, hogy elég ember számára vagyunk-e láthatók, és hogy ők az előrelépésünk szempontjából a megfelelő személyek-e. Hiszen a munkatársak egy cégnél gyakran változhatnak, és vannak, akiket előléptetnek.

Ami akár a hasznunkra is válhat, hiszen a feljebb lépő személy felerősítheti a jelenlétünket

– mondta a HuffPostnak Cynthia Pong. A karrierstratéga kifejtette, lényegében minél több megfelelő ember számára vagyunk láthatók, annál jobban bebiztosítjuk magunkat a karrierünkban való előrelépéshez. Arról nem is beszélve, hogy amikor a következő tömeges elbocsátási hullámra, költségvetési megszorításra vagy egy gazdasági visszaesésre kerül a sor, akkor a jó pozíció akár meg is védhet bennünket.

3. Mi volt az előző év nagy győzelme, ami az újévben is megmosolyogtat?

Karrierünk tervezése során érdemes a legjobb forgatókönyvet figyelembe venni. Goric Ng , a Harvard Egyetem karrier-tanácsadója szerint az egyik legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, hogy mi volt az előző évünk legnagyobb győzelme, amin az újesztendőben is képesek vagyunk mosolyogni.

Vezettél egy sikeres projektet? Mélyebb kapcsolatot építettél ki egy munkatársaddal? Új városba költöztél? Előléptettek? Heti öt napot edzel?

– sorolta, majd azt javasolta, mindenki képzelje el azt az életet, amit élni szeretne, és írja le, a papírt pedig ragassza a fürdőszobai tükörre, hogy lássa, és tehessen érte minden nap.

Hasonló tanáccsal élt Jasmine Escalera karrier tanácsadó is. Ő arra szokta kérni az ilyen helyzetekben ügyfeleit, hogy képzeljék el, milyen érzés lenne, ha elérnék karrierjük legjobb évét, majd tegyék fel maguknak a kérdést, hogy „Mi történt ekkor?”. Ez ugyanis segít tisztázni, hogy milyen kötelezettségeket kell vállalnia valakinek ahhoz, hogy el tudja érni ezt a célt, kinek kell lennie hozzá, és milyen gondolkodásmóddal kell rendelkeznie, illetve milyen szokásokat kell követnie hozzá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Escalera ehhez hozzátette, az év elejét felhasználhatjuk arra, hogy átgondoljuk a lehetséges kihívásokat a nagy célunk elérése kapcsán. „Ha például tudjuk, hogy az év végéig előléptetést szeretnénk, akkor kezdjük el megszerezni és csiszolni a vezetői pályához szükséges készségeket” – mondta.

4. Milyen a hírnevem a munkahelyemen?

Jenny Fernandez , a Techstars nevű vállalkozói program vezetője szerint ez a kérdés világossá teheti, hogy az, ahogyan látjuk magunkat belülről, az összhangban van-e azzal, ahogyan a mások látnak minket. Sokan ugyanis elkövetik azt a hibát, hogy úgy gondolják, a munkájuk önmagáért beszél. A cégvezetés ugyanakkor ez alapján azt gondolhatja, hogy jól érezzük magunkat abban a pozícióban, ahol aktuálisan vagyunk, nem számítunk előléptetésre, így várhat is a dolog.

Fernandez szerint amennyiben szintlépésen gondolkodunk, és a céges hírnevükről szeretnénk pontos képet kapni, úgy érdemes jó kapcsolatot kialakítanunk legalább három olyan munkatársunkkal, akik aztán őszintén elmondják a véleményüket rólunk.

Kérdezzük meg őket, hogy mi az a három szó, ami szerintük a legjobban jellemez minket. Ha pedig megkapjuk ezt a három szót, akkor már elég adat áll a rendelkezésünkre ahhoz, hogy képben legyünk arról, hogy mit gondolnak rólunk

– részletezte.

És ha a vezető pozícióban lévő emberekről az első három hívószó az együttműködő, stratéga és az elemző, de nekünk nem ezeket a szavakat mondják, akkor tudhatjuk, hogy van még min dolgoznunk.

5. Mitől válhatok teljessé?

Mielőtt valaki mindent beleadna az új célja elérésébe, azelőtt érdemes átgondolnia, hogy az összhangban áll a belsőnkkel. Cynthia Shaw, klinikai szakpszichológus véleménye ez, aki szerint egy hasonló folyamat előtt meg kell kérdeznünk magunktól, hogy mitől válunk teljessé. Ez ugyanis segíthet átgondolni és jobban beazonosítani, hogy mit keresünk szakmailag. „Legyen szó pénzügyi előrelépésről, promóciós elmozdulásokról, induló vállalkozásokban vagy önkéntes munkában való részvételről, esetleg a munka és magánélet közti jobb egyensúly megteremtéséről” – nyilatkozta.

Shaw elmondta továbbá, hogy vágyaink konkrétabbá tételéhez fontos felkutatnunk a belső forrásainkat.

Vegyük például a sikeresebbé válást. Sikeresnek lenni azt jelenti, hogy sok pénzt kell keresnünk, vagy azt, hogy hatásos változást kell végrehajtanunk? Azt jelenti, hogy céltudatosnak érezzük magunkat az életben, vagy azt, hogy van időnk a munkán kívüli dolgokkal foglalkozni?

– sorolta a szakpszichológus. Ezután tovább folytatta: „Sikeresnek lenni azt jelenti, hogy sok pénzt keresünk, de mennyi az a sok pénz? Mikor mondhatjuk, hogy van elég pénzünk, és ez hogy viszonyul ahhoz az elképzeléshez, hogy a pénzkeresés jelenti a sikerességünket? Egyszóval meg kell keresnünk az okát annak, hogy pontosan mi befolyásolta bennünk a sikerről alkotott nézetet.”

Összességében amennyiben a fenti kérdéseket sorra megválaszoljuk, hogy könnyebben felkészülhetünk egy olyan évre, amely hosszú távon a karrierünk szempontjából kifizetődőbb lehet számunkra. S bár a válaszok megtalálása elsőre óriási kihívásnak tűnik, azt nem feltétlenül az év első hónapjában kell megtennünk. Ám ha a kérdéseket feltesszük magunknak, úgy holisztikus képet kaphatunk arról, hogy hol tartunk ma, és kivé/mivé válhatunk a jövőben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem