15 °C Budapest
Portrait of a smiling female worker cleaning a clay plate while working in a ceramics manufacturing workshop

Kiderült az igazság: óriási baj lehet, ha nem jönnek vendégmunkások Magyarorszgra

2023. május 10. 11:15

Óriási tévhit terjed a Magyarországra érkező 3.országbeli vendégmunkásokról: hiába hisszük, egyáltalán nem olcsóbb az ő foglalkoztatásuk. Ellenben ha nem jönnek, azok a magyar munkahelyek is elveszhetnek, amelyeket mindeddig stabilnak hittünk. 

Ma Magyarországon legfeljebb 20 ezer van Európán kívüli munkavállaló dolgozik, ún. 3. országbeli. Óriási tévhit, hogy olcsóbb ezeknek az embereknek a foglalkoztatása, hiszen az Mt. ekvivalencia elvét minden körülmények között be kell tartani: Egyenlő munkáért egyenlő bér jár. Sőt, egyes számítások szerint akár 30 százalékkal is többe kerülhetnek a cégeknek  – mondta el Gazsi Attila, a VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) elnökhelyettese a Foglalkoztatás 3.0 konferencián, amit a VOSZ és a HR Portál közösen szervezett május 10-én, szerdán.

Hazánkban kevés olyan terület van, mint a foglalkoztatás, ahol évtizedek óta „jól állunk”.  Ha azok a befektetések, amelyek be vannak tervezve, megvalósulnak Magyarországon, akkor már tényleg óriási munkaerőhiány lesz. A gazdasági növekedés 2013 óta folyamatos, a foglalkoztatottak száma nő, de tudni kell, hogy  a gazdasági folyamatok a munkaerőpiacon csúszással képződnek le. A mostani gondoknak, mint az infláció és az energiakrízis, nem látszik a vége, ahogy annak idején a pandémiáról tudtuk, hogy egyszer lezárul - mondta el Czomba Sándor, a gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a konferencián, hozzátette

tehát nem számíthatunk arra, hogy „magától megoldódik” a probléma.

A feszített munkaerőpiacot minden szereplő érzékeli: a munkáltatók tudják, hogy a megtartás mára kulcskérdés lett. Ma 60-80 ezer fős munkaerőhiány van hazánkban, de van 300 ezer magyar ember, aki megszólíthatók: a munkanélküliek, az inaktívak és az alulfoglalkoztatottak

Területi megoszlás szerint Közép-Dunántúlon és Nyugat-Dunántúlon gyakorlatilag elfogyott, keleten viszont még van némi tartalék. Éppen ezért nagyon fontos a beruházások lokációja, hiszen a magyarok mobilitása csekély.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A potenciális munkaerőtartalék tehát papíron megvan, de sokan vannak köztük, akik körülményeik miatt nem alkalmasak, nem lehet megszólítani őket, nincsenek abban a helyzetben, hogy dolgozzanak. Arra kell energiát fordítani, aki alkalmas és eredményesen kell őket megtalálni. Tartalékként szóba jöhetnek még a 25 év alattiak és a 64 év felettiek is. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy

amíg van magyar munkaerő, magyar munkaerővel kell feltölteni az álláshelyeket. Ha nincs az országhatáron belül, keresni kell határon túli magyarokat a feladatra. Ám ha ez sem sikerül, harmadik országbeliekre van szükség, olyanokra, akiket mi hívunk meg, és szabályozott keretek között helyezkednek el. Látni kell, 3. országbeli munkavállalók nélkül a magyarok munkája is veszélybe kerül.  

Ezután Asanbaev Almazbek Zholchuevich, Kirgizisztán budapesti konzulja beszélt a kirgiz és magyar munkaerőpiaci együttműködésről. Mostanáig nagyjából 1000 munkavállaló érkezett az ázsiai országból és a tervek szerint még további 1500 fő jön a közeljövőben. Mint elmondta, a 20 század folyamán, még a szovjet időkben sok magyar szakember segítette az országot, most eljött a törlesztés ideje.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm