21 °C Budapest
Large group of unrecognizable business people waiting for a job interview. Focus is on man with blue clipboard.

Bedurvult a verseny a munkaerőpiacon: őrült mennyiségű magyar keresett új állás az év végén

2023. január 19. 19:33

2022 végére tovább erősödött a harmadik negyedévben kezdődő munkavállalói aktivitás. Az ország minden vármegyéjében emelkedett a meghirdetett pozíciókra leadott jelentkezések száma: az előző év azonos időszakához képest 34 százalékos növekedés történt. Ezzel párhuzamosan a feladott álláshirdetések mennyisége 17 százalékot csökkent, a legintenzívebben Zala és Nógrád vármegyében, valamint a fővárosban – derült ki az egyik állásportál friss, negyedéves jelentéséből.

Elkészítette legújabb, a hazai munkaerőpiac helyzetére vonatkozó negyedéves riportját a Profession.hu saját adatbázisa alapján. Magyarország leglátogatottabb állásportáljának 6,3 százalékkal nőtt a regisztrált állománya 2022 végére az előző év azonos időszakához képest, 13 százalékkal több munkakereső regisztrált az oldalon és töltötte fel önéletrajzát egy új állás reményében.

„2022 első felévben jelentős munkaerőhiány és intenzív toborzás jellemezte a magyar munkaerőpiacot, majd a második félévre ez a kiélezett helyzet enyhült. Ősszel mérséklődött a betöltésre váró pozíciók száma, miközben megélénkült a munkavállalók álláskeresési üteme. Bár bizonyos szakmáknál továbbra is fennáll a munkaerőhiány, alapvetően erősödik a verseny a nyitott pozíciókért” – vázolja az előző év utolsó negyedének munkaerőpiaci eredményeit Varga Balázs, a Profession.hu marketing igazgatója.

Zala vármegyében több mint harmadával csökkent a munkalehetőség

Heves, Fejér, Komárom-Esztergom és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében több állást hirdettek meg, mint 2021 utolsó negyedévében, az ország többi területén azonban csökkent a toborzás volumene, kiemelten Zala és Nógrád vármegyében (előbbi esetében 39, míg utóbbinál 34 százalékkal), valamint Budapesten (22%).

A különböző szakterületek közül a cégvezetés és menedzsment kategóriában feladott, valamint a mérnököket kereső álláshirdetések gyarapodtak, a többi esetben kevesebb embert keresnek a cégek, mint tavaly ilyenkor. A leglátványosabb csökkenés az IT programozás, fejlesztés (39%) és a vendéglátás (34%) kategóriáknál történt.

Nő a verseny a nyitott pozíciókért

2022 negyedik negyedében 34 százalékkal nőtt a Profession.hu felületén elérhető álláshirdetésekre leadott jelentkezések száma 2021 azonos időszakához képest. A legnagyobb arányban Szabolcs-Szatmár-Bereg (87 százalékos emelkedés egy év alatt), Heves (71%), valamint Bács-Kiskun és Békés vármegyében (58-58%) aktivizálódtak a munkavállalók, szemben a legkisebb növekedést mutató Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém vármegyével – ahol szintén erősödött az álláskeresés intenzitása, de 10 százalék alatt maradt a növekedés az előző év számaihoz képest.

Jelentős emelkedés látszik az egy álláshirdetésre eső jelentkezésszámokban a közigazgatás (71%), a fizikai, segéd, betanított munka (61%), a szakmunka (53%), az IT programozás, fejlesztés (44%), az értékesítés, kiskereskedelem (42%) és a bank, biztosítás, bróker (42%) kategóriákban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A vendéglátósok lehetőségei csökkentek leginkább

Az előző év azonos időszakához képest Borsod vármegyében 2022 utolsó három hónapjában a mérnök, az IT programozás, fejlesztés és a marketing, média, PR területen meghirdetett állások száma nőtt a legjobban, míg a bank, fizikai munka és a vendéglátás csökkent. Komárom-Esztergomban az IT szakemberek toborzása emelkedett a leglátványosabban (133%), a vendéglátósoké pedig több mint a felére csökkent. Győr-Moson-Sopron területén 60 százalékkal több embert keresnek ügyfélszolgálatra, mint 2021-ben év végén és 30 százalékkal több a mérnököknek szóló álláshirdetés. A vendéglátósok mellett a HR-esek keresése jelentősen lassult e térségben.

Fejér vármegyében látványos az IT szakemberek iránti kereslet csökkenése, pedig nyár végén és ősz elején még ez a szakma volt a legnagyobb növekvő. Emellett a vendéglátás és az építőipar kategóriában tapasztalható nagyobb mértékű csökkenés. A szakmunka, a fizikai, segéd és betanított munka, valamint az ügyfélszolgálat álláshirdetési számai emelkedtek, a többi területen mind elmaradt a toborzás intenzitása az előző év azonos időszakához késpest. Veszprém vármegyében az egészségügyi, banki és pénzügyi területeken emelkedett elsődlegesen a munkaerő keresés volumene, a marketing, oktatás, vendéglátás és értékesítésé pedig alábbhagyott.

Szakmai megbecsülés, elismertség kutatás 2023

A Pénzcentrum új felmérése ismét arra keresi a választ, hogy milyen az egyes szakmák megítélése Magyarországon: elismertek-e, a társadalmilag hasznos szakmának tekinthetők-e, illetve túl- vagy alulfizetettnek tartott hivatások-e. Két éve, 2021-ben már elvégeztük ugyanezt a kutatást - melynek eredményei itt olvashatók -, így össze tudjuk majd vetni a korábbi adatokkal az új válaszokat. Ez alapján az is kiderül majd, mely szakmák megítélése változott sokat az elmúlt években. Köszönjük, hogy kérdéseinkre adott válaszaiddal segíted a munkánkat!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem