14 °C Budapest
The responsibility of your business to ensure forklift licenses are up To Date. Shot of a Forklift Driver Unloading materials and merchandise from incoming vehicles and stack them moving to shelf rack in a factory warehouse.

Érik a katasztrófa a magyar munkaerőpiacon: lassan morzsolódnak le az emberek

2022. november 29. 09:42

Hiába jósoltak technikai recessziót az elemzők, havi alapon még csökkenni is tudott az állástalanok aránya. Bár a következő év nehezebb lesz, de az elemzők és a szakszervezeti vezetők szerint nem kell hasonló helyzetre számítani, mint a 2008-as válság alatt.

A VG-nek nyilatkozó elemzők, és szakszervezeti vezetők nem látnak drámai változást a munkaerőpiacon októberben, pedig ekkora már technikai recessziót jósoltak. Ennek ellenére havi alapon még csökkenni is tudott az állástalanok aránya. Ez a válság nem a munkaerőpiac válsága lesz, azonban így sem ússzuk meg elbocsátások nélkül

A pénteki munkaerőpiaci adatok alapján három egymást követő hónap után októberben nem nőtt tovább, hanem mérséklődött az állástalanok aránya, számuk pedig 174 ezer fő volt, ami még mindig egy feszes munkaerőpiacra vall. Annak ellenére, hogy már egy ideje szűkül az aktivitás, és a harmadik negyedévben negyedéves bázison is visszaesett a GDP, sem a munkaerő iránti keresletben, sem magán a munkaerőpiacon nem látni drámai változást. Október már a negyedik negyedévre esik, amikorra a technikai recessziót jósolták az elemzők.

Virovácz Péter elmondta, hogy bár nem olyan drasztikus a helyzet, hogy egyik hónapról a másikra tízezrek, meg százezrek veszítenék el az állásukat, de egy finom, lassú lemorzsolódás már egyértelműen látszik. Az ING Bank vezető elemzője arra is rámutatott, hogy tavasz óta trendszerűen kúszik fel a hazai munkanélküliségi ráta, miközben csökken a foglalkoztatottság. Szerinte egy klasszikus válságról beszélhetünk, amikor szigorú monetáris és a politika hatására szépen lassan alkalmazkodnak a vállalatok a csökkenő kereslethez és az emelkedő költségekhez, a gazdaság lassulását pedig fél-egy évvel követi le a munkanélküliség.

Virovácz Péter várakozásai szerint mivel jövő év első negyedévében még recesszióban lesz a magyar gazdaság, a gyengébb aktivitás és azzal járó foglalkoztatottsági szándék miatt jövő év közepén érheti el a csúcsát a munkanélküliség, 

arányuk 4,5 százalékra emelkedhet a mostani 3,6 százalékról, ez nagyságrendileg 210-220 ezer főt jelentene, tehát a mainál mintegy 40 ezer fővel nagyobb létszámot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke elmondta, hogy a harmadik negyedévben is nagyobb volt a felvevő igénye a munkaerőpiacnak, mint a leépítések, ugyanakkor jövő évre már várnak létszámcsökkentést és gyárbezárást is. Kiemelte, hogy a nagyobb mértékű elbocsátások helyett inkább arra számít, hogy a munkaerőhiány folyamatosan enyhülni fog, ahogy szerinte az is látható, hogy már nem keresnek olyan nagy létszámban a foglalkoztatók, gyakorlatilag stagnálás figyelhető meg a kereslet terén.

Ráadásul arra már Virovácz Péter hívta fel a figyelmet, hogy a leépítések elsősorban azokat érinthetik, akik korábban inaktívak voltak, ők pedig csak addig maradnak a rendszerben, amíg a munkanélküli ellátást kapják, így ha nem találnak ismét állást, akkor a statisztikai adatokból is eltűnhetnek, tehát úgy csökkenhet a munkanélküliségi ráta, hogy eközben a foglalkoztatottság is mérséklődik. Ugyanakkor a jelenlegi álláskeresők sincsenek könnyű helyzetben, nekik biztosan nehezebb lesz elhelyezkedni a munkaerőpiacon, mint korábban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem