Worried young woman working at home

Újra terjed az alattomos népbetegség a munkahelyeken: a magyaroknak is oda kell figyelni

2022. május 15. 13:02

2020 és 2021 jelentőségteljes üzleti változásokat hozott, ami nem csak azt írta át, hogy milyen a kapcsolatunk a munkával, milyen az üzletmenet üteme hanem azt is, hogy hogyan tekintünk az időre. Drámaian változott az, hogy hogyan működik az üzleti élet - ez a konklúziója az Adobe Future of Time kutatásának. Nem csak előtérbe került a hibrid munkamenet elősegítése, és a digitalizáció, de teljesen megváltozott az is, hogy az átlagos dolgozó hogyan tekint a saját idejére.

Mindegy mekkora a vállalkozásunk, drámai változásokat hozott a pandémia. A pandémia során ugyanis nem csak az új, hibrid irodai munka került előtérbe, hanem az is, hogy a dolgozók hogyan tekintenek a saját idejükre. A kis-és középvállalkozásoknak mindemellett gyorsan kellett reagálniuk a digitális változásokra is, és a munkaerő igényeire is. Bár a gyorsan növekvő vállalatok mintegy 63 százaléka eddig is dolgozott hibrid felállásban, most mégtöbben adaptálták ezt a felállást, ráadásul a kis- és középvállalatok mintegy 60 százaléka azt vallja, hogy a pandémia óta legalább egy változást iktatott be azzal kapcsolatban, hogy hogyan intézik az üzletet mióta elkezdődött a világjárvány. Az Adobe Future of Time kutatásából az is kiderült, hogy a vállalatok eddig mintegy 656 milliárdot költöttek a pandémia időszakában arra, hogy kidolgozzák a jövő munkavégzési technológiáit és formáit.

Az Adobe Document Cloud kutatását arra irányította hogy megértse, hogyan hoznak az emberek döntéseket az idejükkel kapcsolatban, és hogyan változott a munkavállalás és a vállalkozás azóta, amióta elkezdődött a koronavírus járvány. A nagy cégek mellett a kis- és középvállalkozásokat is megvizsgálták, olyan kérdésekkel, mint hogy elegendő idejük van-e befejezni a munkájukat a munkavállalóknak, hogyan változott az időhöz való hozzáállásuk, és milyen nyomást éreznek az időbeosztásukkal kapcsolaban. A kutatást egy 20 perces kérdőív kitöltésével vették fel az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Japánban. Érdekes dolgok derültek ki, többek között az is, hogy a munkavállalók sokkal értékesebbnek vélik a saját idejüket, mint a pandémia előtt.

A kutatás alapján minden második vállalati dolgozó, valamint kis-és középvállalkozás vezető sokkal tovább dolgozik naponta, mint szeretne, sőt, a dolgozók fele vallja azt, hogy sokkal hosszabb a munkaideje, mint az a pandémia előtt vol. A hagyományos munkaidő helyett ugyanis az átlagos munkahét sokaknál 45 órára kúszott fel. A vállalati dolgozók közel fele, valamint ötből minden harmadik kis-és középválallkozás vezető érzi azt a nyomást magán, hogy folyamatosan elérhetőnek kell lennie. A kis-és középvállalkozások vezetői ráadásul további nyomást éreznek magukon, miközben megpróbálják életbentartani a vállalkozásukat, erre főleg a női tulajdonú vállalatok panaszkodtak. Háromből kettő kis-és középvállalkozás vezető érzi úgy, hogy minden perc számít az üzletükben, és a többség érzi úgy, hogy megnyúltak a munkanapjai.

Többet dolgozunk, mint valaha

A legtöbb kis- és középvállalat vezetője, valamint munkavállaló úgy érzi, hogy túl sok időt tölt olyan feladatok elvégézésével, amelyek megakadályozzák az effektív munkavégzést. Így jelenleg hatalmas szükség van azokra a megoldásokra, amelyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a munkavállalók mással töltsék a munkaidejüket adminisztráció helyett.

A kutatásból ugyanis kiderült, hogy a munkavállalük, valamint a vezetők a munkahét egyharmadát töltik lényegtelen feladatokkal. 10 alkalmazottból 9 érdeklődne olyan eszközök iránt, amelyek segítené őket a felmerülő feladatok megoldásában, és a hatékonyabb munkavégzésben, beleértve a különböző dokumentumok, űrlapok, szerződések kezelését is. Minden második vállalati dolgozó munkahelyet váltana, ha az új munkahely hozzáférést biztosítana olyan eszközökhöz, amelyek segítenék őt a hatékonyabb időbeosztásban. A dolgozók szerint ha több idejük lenne a tényleges feladatokra, úgy több idejük lenne a személyes dolgaikra is, míg a vezetők szerint jobban lenne lehetőségük az üzleti növekedésre. Munkaidőn kívül 3 alkalmazottból 2 több időt szeretne tölteni a családjával, a hobbijával és az egészségével.

A munkavállalók  62 százaléka érzi úgy, hogy a munkaórái meghosszabbodtak.A munkavállalók zöme a munkahelyüket, a vállalati kultúrát, az adminisztrációt és a munkafolyamatok hosszúságát okolja azért, amiért többet dolgoznak, mint a pandémia előtt.

A megkérdezettek különböző opciókra voksoltak, ez alapján árnyaltabb képet kapunk az okokról. A munkavállalók 39 százaléka okolja a vállalati kultúrát, 36 százalék az adminisztrációt, 17 százalék a vállalat növekedési törekvéseit és stratégiáját okolja a nyomás miatt. Sokan okolják a munkahelyi beosztásukat is, hiszen a beosztás nem ad lehetőséget arra, hogy akkor végezzék el a munkát, amikor ők a legproduktívabbak.

Mindenki vágyik a rugalmasságra

A kutatásból az is kiderült, hogy a koronavírus óta egyre többen szeretnének rugalmasabb munkaórákkal dolgozni. Különösen a fiatalabb generáció az, aki nagy nyomás alatt van. Sok munkavállaló ugyanis úgy érzi, hogy a klasszikus 9-5-ig terjedő munkaóra alatt muszáj dolgozniuk, miközben nem akkor érzik magukat a legproduktívabbnak.

A megkérdezett Z generációs munkavállalók 62 százaléka érzi magát nyomás alatt, hogy akkor dolgozzon, amikor a munkaidő tart, hiába érzi úgy, hogy ő akkor nem produktív. A millenniumi generáció közül 63 százalék érzi magát így, míg az X generáció 52 százaléka érzi ezt problémának. Az idősebb generációnak mindössze 42 százaléka érzi úgy, hogy nyomás alatt van, amiért akkor kell dolgoznia, amikor a kötött munkaidő tart, és nem akkor, amikor ő produktívnak érzi magát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyenes út vezet a kiégéshez

A munkavállalók zöme elégedetlen a mostani munkahelyével, a munkaerő harmada tervezi a munkahelyváltást. Különösen igaz ez azokra a dolgozókra, akiknek gondja van az időbeosztásával. 2025-re a Z generáció fogja kitenni a munkaerő 25 százalékát, és ennek nagy része folytatni fogja a járvány alatt elindult felmondási hullámot, hiszen a megkérdezettek több, mint fele már most gondolkodik a váltáson.

Ráadásul a rugalmatlan munkaórák nagyban hozzájárulnak a kiégéshez is. A kis-és középvállalatok vezetői közül háromból több, mint egy észlelte azt, hogy a munkavállalói ki vannak égve, vagy már ki is égtek az elmúlt időszakban. Különösen igaz ez azokra a vállalatokra, akik a pandémia alatt is ugyanúgy dolgoztak. Ez miatt több vállalatnak lépéseket kellett tennie azért, hogy a munkavállalóik ne égjenek ki, és ne is mondjanak fel.

A megkérdezett vezetők és vállalatok 40 százaléka rugalmasabb munkaidőt vezetett be, 25 százalékuk további jutalékrendszert vezetett be. 16 százalékuk lehetővé tette a távmunkát, 15 százalék pedig eszközöket is biztosított a távmunka végzéséhez. A vállalatok 13 százaléka tett intézkedéseket azért, hogy a dolgozók mentális egészségét ápolja, és további 12 százalék adaptált új technológiai folyamatokat a munkafolyamatok megkönnyítése érdekében.

A magyarokat is érinti

Életünk most nagyjából úgy néz ki, hogy az első 25 év a tanulásról szól, amit aztán egy masszív 40 évnyi munka követ, majd a végén kb. 15 évet szentelünk a pihenésnek. Rengeteg magyar dolgozó munkafüggő, ami bizony gyors kiégéshez vezet.

A munkafüggőséggel és a kiégés veszélyeivel már mi is foglalkoztunk számos alkalommal. Sokkal többen tapasztaljuk időről időre a munkafüggőség tüneteit, mint amennyien komolyan vesszük őket: az állandó sietséget, szorongást az el nem végzett feladatok miatt, frusztráltságot a teljesítményünk miatt, ami valamiért sehogy sem lehet elég jó. A túlzásba vitt munkát nem csak a szociális életünk, a családunk, hanem az egészségünk is megsínyli.

Előfordul, hogy ha szabaddá is tesszük magunkat időről időre, még akkor is a munkán jár az eszünk, vagy egyszerűen képtelen vagyunk kikapcsolódni a munka okozta stressz miatt. És ez egyenes út a kiégéshez, mely már tényleg nem játék: komoly pszichikai betegség. Azzal pedig már kevesen vannak tisztában, hogy nem csak egyre gyakoribb kortünet, de egyre fiatalabb korban bekövetkezhet. Ma már nem ritka, hogy az x vagy a z generáció tagjai érzékelik magukon a tüneteit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem