17 °C Budapest
Businesswoman looking at the computer while businessman working. Business colleagues with face masks working together in the office.

Egyre nagyobb elvárásokat támasztanak a munkavállalók: nincs mese, meg kell nekik felelni

2022. január 25. 12:33

Nem csak kiemelt társadalmi ügyként kezelik, hanem el is várják a munkáltatóktól a fogyatékosággal élők munkaerőpiaci integrálását a dolgozók – derült ki a Szerencsejáték Zrt. megbízásából a közelmúltban készített 1000 fős online kutatásból. A válaszadók közel 90%-a támogatja, hogy a munkahelyeken biztosított legyen a fogyatékossággal élők munkalehetősége és 84%-a fontosnak ítélte, hogy a mindennapok során rendszeresen essen szó a fogyatékossággal élők beilleszkedéséről, az inklúzió lehetőségeiről. Közel minden második megkérdezett a nagyvállalati szektor kiemelt szerepvállalását várja el a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségének megteremtésében. A téma fontosságát mutatja, hogy a megkérdezettek közel felének környezetében él a fogyatékosság valamely típusával élő személy.

Napjainkra a munkaadói kör felé támasztott alapvető elvárás a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása és az akadálymentes környezet kialakítása a szélesebb magyar közvélemény részéről – derült ki a nemzeti lottótársaság legutóbbi lakossági felméréséből. A megkérdezettek túlnyomó többsége (88%) támogatja, hogy a munkahelyeken biztosított legyen a fogyatékossággal élők munkalehetősége. Ehhez hasonlóan a kitöltők magas arányban (84%) vélekedtek arról is, hogy a fogyatékossággal élők problémáit a közbeszéd kiemelt témájává kell tenni. Az adatokból látszik, hogy a női válaszadók, illetve a 60 éves, vagy annál idősebb megkérdezettek számára ezek méginkább kiemelten fontos szempontok. A hátrányos helyzetűek támogatása terén a válaszadók több mint fele (56%) a fogyatékossággal élők beilleszkedését segítő vállalati programokat ítélte kiemelten fontosnak.

Az online kvantitatív kutatás kitért arra is, hogy maguk a válaszadók szokták-e segíteni a fogyatékossággal élő embereket (önkénteskedés, anyagi támogatás, segítség a mindennapokban stb. módon). Az adatokból az látszik, hogy a megkérdezetteknek csupán harmada az, aki semmilyen módon nem szokott ilyen típusú tevékenységet végezni. Viszont a 60% legalább alkalmanként segíti a fogyatékossággal élő embereket, és csaknem 10% kifejezetten rendszeresen. Az összes megkérdezett 43%-a jelezte, hogy a környezetében él a fogyatékosság valamely típusával élő személy.

A Szerencsejáték Zrt. online kutatása nem előzmény nélküli, hiszen a vállalat évek óta kiemelten kezeli a fogyatékosság ügyét. A társaság közel 20 éve alapította meg karitatív sorsjegyárus hálózatát, mely kizárólag megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztat, így a nemzeti lottótársaság munkavállalóinak közel 10 százaléka valamilyen fogyatékossággal él és dolgozik a mindennapokban. A társaság vállalásait 2017-ben emelte új szintre, hiszen ünnepi sorsjegyeinek értékesítéséből évről-évre befogadó játszóterek építését valósítja meg, ahol ép és egészséges gyermekek játszhatnak együtt immár 17 helyszínen országszerte. A mostani felmérés apropója, hogy a nemzeti lottótársaság novemberben indította el első nagyszabású, társadalmi szemléletformálást segítő, „Tarts velünk egy akadálymentes jövőért!” kampányát, mely során a vállalat a fogyatékossággal élők társadalmi integrációjára hívja fel a figyelmet több pozitív példán és platformon keresztül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?