14 °C Budapest
Photograph of the Mária Valéria bridge, which is connecting Esztergom (in Hungary) with the city of Sturovo in Slovakia. The famous bridge is made of steel. It was rebuilt in 2001 with the support of the European Union. It is called in Hungarian Mária Valéria híd and in Slovak language most Márie Valérie.In the background, on the Hungarian side of the Danube river is the famous cathedral : Esztergom Basilica. It is the largest church in Hungary.Esztergom was the capital of Hungary from the 10th till the 13th century.This photograph was taken in spring 2011 during a journey by bicycle across Europe, Middle-East and Asia.

Ezekre a magyar helyekre Szlovákiából is átjönnek dolgozni: ennyit lehet most keresni

MTI
2021. december 2. 08:31

A hazai ipari fellegvárakban a bérek Magyarországon már magasabbak, mint Szlovákiában. Nem meglepő, hogy munkaerőpiaci szakértők szerint egyre többen jöhetnek át a jövőben Szlovákiából Magyarországra dolgozni - ismerteti csütörtöki számában a Világgazdaság.

Az elmúlt egy-két évben a járvány miatt sok munkahely ideiglenesen vagy véglegesen megszűnt Szlovákiában. A nagy autóipari szereplők voltak kénytelenek felfüggeszteni a gyártást szomszédunknál, emiatt sokan kerültek kényszerhelyzetbe, akik a bizonytalanság helyett inkább választják az ingázást Magyarországra, és itt vállalnak munkát - mondta a Világgazdaságnak Juhász Csongor, a Prohuman munkaerő-kölcsönző vállalat ügyvezetője. A szakember szerint a határ menti régióban számos nagy múltú, prosperáló vállalat található, és sok esetben egy ilyen magyarországi lokáció kevesebb utazással járhat a határ túloldalán élők számára. Ezekben az üzemekben többnyire a szlovákiai bérekhez viszonyítva is versenyképes jövedelmet, korrekt munkakörülményeket kínálnak, és vonzó bónusz- és jutalékrendszerekkel várják a dolgozókat - emelte ki Juhász Csongor.

Matheika Zoltán, a Kopint-Tárki vezető kutatója elmondta, hogy a szlovák és a magyar statisztikai hivatal legutóbbi adatai is azt mutatják, hogy ezekben a térségekben a magyarországi átlagfizetések elérték a szlovák bérszintet: míg Nyitra megyében 2021 második negyedévében bruttó 988 euró volt az átlagkereset, azaz nagyjából nettó 750 euró - mintegy 262 ezer forint -, addig a szomszédos Komárom-Esztergom megyében 270 ezer forint. Nagyszombat megyében az 1128 eurós bruttó átlagbér nettója 846 euró, mintegy 296 ezer forint, ami nagyságrendileg azonos szintet képviselt Győr- Moson-Sopron megye 303 ezer forintos nettó értékével.

Seres Tamás, a Hays Hungary Engineering & Manufacturing csapatvezetője reálisnak tartotta, hogy a béremelkedések hatására a szomszédos régiókból átjöjjenek szakemberek Magyarországra, amire a munkaerő szabad áramlásának uniós követelménye is lehetőséget nyújt. Versenyképes fizetésekkel a nyugati országrészben is egyre gyakrabban lehet találkozni, Győr környékén a pályakezdő mérnökök gyakornoki tapasztalattól és nyelvtudástól függően bruttó 450-550 ezer forint körül számíthatnak ajánlatokra, három-öt éves tapasztalat mellett pedig már 650-850 ezer forint között mozoghatnak az általános bérigények - olvasható a Világgazdaságban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm