20 °C Budapest
Ismét özönlenek a magyarok Ausztriába: 900 ezres fizetéssel, ingyen szállással csábítanak

Ismét özönlenek a magyarok Ausztriába: 900 ezres fizetéssel, ingyen szállással csábítanak

2021. július 14. 11:06

Lassan visszaépül az Ausztriában dolgozó magyarok száma a járvány előtti szintre, rengeteg szakképzett és szakképzetlen munkaerőt várnak, sok esetben egy minimális nyelvtudás is elégséges. Előrejelzések szerint még a nyár folyamán megdőlhet a magyar foglalkoztatási rekord, hiszen a turisztikai főszezonra még rengeteg emberre van szüksége a szektornak. A Pénzcentrum most összegyűjtötte a legfrissebb, legjobban fizető állásajánlatokat.

Úgy tűnik lassan visszaépül az Ausztriában dolgozó magyarok száma a járvány előtti szintre: az osztrák társadalombiztosítónál májusban 98 374 magyar állampolgár volt bejelentve. Utoljára tavaly szeptemberben voltak ennyien, számuk pedig közelíti a 2020 februárjában, tehát közvetlenül a pandémia első hulláma előtt mért, több mint 101 ezer főt – írja az Orf.at.

Előrejelzések szerint még a nyár folyamán megdőlhet a magyar foglalkoztatási rekord. A turisztikai főszezonra további munkaerőre van szüksége a szolgáltatóknak, így a kint dolgozó magyarok létszáma is általában július-augusztus folyamán éri el éves csúcsát.

Hogy a nyári szezonban sok magyart keresnek ausztriai pozíciókba, az a feladott hirdetések számából is látszik. Szakképesítés nélkül nagyjából bruttó 10 eurós órabérre lehet számítani, de egy keresett szakmával ennél lényegesen többet – persze függ attól is, hogy az ország melyik régiójában sikerül elhelyezkedni. Jó tudni ugyanis, hogy

magyar határhoz közeli részen sokkal alacsonyabbak ugyanis a juttatások, mint az ország túlsó végén, Tirolban vagy Innsbruckban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ausztria hirdetések a Facebookról

  • gyári munkás élelmiszeripar: bruttó: 10,64 euró/óra + ingyenes szállás + 13.,14. havi fizetés (br. 1600 euró, kb. 560 ezer forint)
  • magyar pincér Tirolban nettó 1800 eurót tud megkeresni ingyenes szállás és étkezés mellett, 13. és 14. havi fizetés jár. Ez 630 ezer forintot jelent.
  • fűtésszerelőket is keresnek nagy erőkkel Linz és környékére, nettó 2400 euróért, cserébe 167 órát kell dolgozni havonta, a szállás ingyen van. Ez nagyjából 840 ezer forintnak felel meg, alap németnyelvtudás kell  a munka betöltéséhez.
  • Tirolban épülettakarítással havonta nettó 1300-1400 eurót is meg lehet keresni, ez kb. 450- 490 ezer forint.
  •  Lakatos szakembert hegesztési ismeretekkel St. Stefanba keresnek (Soprontól 242 Km): 5 éves szakmai tapasztalattal nettó 2100 – 2500 eurós keresettel (kb. 735 ezer – 875 ezer forint)
  • Villanyszerelési munkalehetőség Pinkafeldbe (Soprontól 100 km-re), - 2400-2500 euró nettó, ami 840 ezer - 875 ezer forint.
  • Grillszakácsként havi 2000 eurót lehet keresni Tirolban, az étkezés és a szállás ingyenes. (kb. nettó 700 ezer forint)
  • Csomagkiszállítóként nagyjából 1900 eurót lehet keresni, ami nettó 665 ezer forint.
  • Kaprunban a magyar felszolgálóknak nettó 1800 eurót, 630 ezer forintot kínálnak, de minimum 3 éves tapasztalat, és középfokú német nyelvtudás feltétel.

Közel az újabb zárlat?

Hogy meddig fog tartani ez az időszak, egyelőre bizonytalan, hiszen a hosszú időszakig tartó csökkenés után az új koronavírus fertőzések száma Ausztriában és számos más uniós országban ismét emelkedik. A rendkívül fertőző delta-változat terjedése miatt a Traffic Light Commission és a CoV Prognosis Consortium „nagy valószínűséggel“ egy negyedik hullámot állapított meg Ausztriában is.

Éppen ezért a bizottságok az esetek számától és az egészségügyi rendszerre nehezedő terhektől függően különböző intézkedések újbóli bevezetését javasolják. Az osztrák kormány továbbra is ragaszkodik a nyitási ütemtervhez, annak ellenére, hogy Ausztriában terjed a fertőzőbb Delta változat. Július 22-én tovább enyhítik a maszkkötelezettséget.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 6. csütörtök
Brúnó, Renáta
40. hét
Október 6.
A mosoly világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?