10 °C Budapest

Tízezernyi magyar robbanthat bankot: ezzel a melóval 600 ezres kezdőbér várja őket

2021. március 24. 14:35

Több mint 10 ezer fiatal magyar diák bazírozott eddig jól a felsőoktatási jelentkezéskor, azok, akik az informatikai képzést választották. Ők ugyanis messze a várható legnagyobb bruttó kezdőbérekre számíthatnak akkor, ha sikeresen abszolválják tanulmányaikat. Ezzel szemben a gazdasági képzések közül csak egyetlen helyen várható több mint 400 ezres bruttó, miközben a csúcsnépszerű pszichológiában vagy betegápolásban a várható kezdő bruttó bérek még a 300 ezer forintot sem érik el. Mutatjuk, kik tettek eddig a legjobb lóra a fiatal magyarok közül.

Több mint 100 000-en jelentkeztek a felsőoktatás 2021 szeptemberében induló képzéseire Magyarországon. És pár a ponthatárok kihirdetése távolabb van, a Felvi.hu a napokban közre adta azokat az adatokat, amelyekből kiderül, hogy a jelentkezők milyen arányban választották a különböző szakokat. Ennek apropóján meg is néztük, mely szakokra jelentkeztek idén a legtöbben, illetve azt is, hogy az ide jelentkezett fiatalok milyen fizetésekre számíthatnak akkor, ha majd fel is veszik őket, és persze sikeresen el is végzik a képzésüket.

Jelentkezési sorrend 2021

Az oktatási portál hivatalos adatiból kiderül, hogy a 2021 szeptemberében induló alapképzések közül idén a gazdálkodás és menedzsment volt a legnépszerűbb, amit a kereskedelem és marketing, valamint a pszichológia követett. Ezek közül is kiemelkedett az éllovas szak, ugyanis ez az egyetlen szak ahová több mint 10 ezren jelentkeztek (az összes jelentkező 10%-a), igaz, első helyesek "csupán" 5 400-an vannak.

A kereskedelem és marketing jó szereplése sem meglepő, ez az elmúlt években is megfigyelhető volt. A pszichológia szak is klasszikusan népszerű, viszont a harmadik helye igazán figyelemre méltó, főleg úgy, hogy ha figyelembe vesszük például azt, hogy a top 10 szak között egyetlen tradicionális mérnökképzés sem szerepelteti magát. Ezzel szemben az informatika képzés magyarországi három pillére mind egy szálig bekerült a top 10-be, összesen több mint 12 ezer jelentkezővel. 

Szembetűnő változás ugyanakkor a listával kapcsolatban, hogy az elmúlt évtizedek slágerszaka a turizmus és vendéglátás kikerült a top 10 szak közül, igaz, a 11. helyen (3391) még ott szerepel. Az ugyanakkor nem meglepő, hogy hagyományosan vett, "igazi" bölcsészszak idén sem került be a top 10-be.

Mennyire fizetnek jól ezek a szakmák?

Azt tehát a friss adatokból már tudjuk, hogy melyek voltak a legnépszerűbb szakok idén, az viszont már egy másik kérdés, hogy fiatalok tízezrei melyik szakkal járnak a legjobban akkor, ha a diploma utáni várható kezdő fizetésekről van szó. Mert persze egy dolog az elhivatottság, de a másik az, hogy egy sikeres diplomaút után az embernek azért mégiscsak jogos elvárása, hogy a tanultak, képzettségét úgy tudja kamatoztatni, hogy abból meg is tudjon élni. Azt persze ne feledjük, hogy ez nem csak a papíron múlik...

A 2017/2018-ban végzettektől begyűjtött statisztikákra építve a legjobban azon diákok ezrei járnak, akik mérnökinformatikát szeretnének tanulni, ott ugyanis az átlagos havi bruttó fizetés már egy pályakezdő esetében is több mint fél millió forint, a legjobb egyetemről kikerülők pedig (BME), átlagosan több mint bruttó 600 ezerrel számolhatnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem nagy meglepetésre a fizetési rangsor második és harmadik helyén is az informatikus szakok állnak, e képzések elvégzésekor a várható bruttó átlagjövedelem 442 - 486 ezer forint között mozog országos szinten, de a legjobb egyetemekről kikerülök erre még akár 80-100 ezer forint pluszt is rászámolhatnak. 

A kereseti lista másik végén ezzel szemben az év harmadik legnépszerűbb szaka a pszichológia végzett, itt a várható kezdőfizu csupán bruttó 274 ezer forint volt a néhány évvel korábban végzettek esetében, ráadásul itt a legjobb egyetemből kikerülők is csak bruttó 308 ezer forintot vittek haza átlagosan pályakezdőként. Országos átlagban, a legjobb egyetemről kikerülők bérével számolva mindez azt jelenti, hogy a pszichológus végzettségűek az alapképzésük elvégzése után több mint 10 ezer forinttal kevesebb bruttó számíthatnak még az ápolás és betegellátásban dolgozóknál is. 

Ez utóbbi egyébként a 4. legnépszerűbb szak volt idén, itt a pályakezdők havi bruttója 287 ezer forint volt, míg a legjobb egyetemről kikerülve ugyanez 305 ezer. E két szaknál is van ugyanakkor rosszabb, már ami a fizetéseket illeti. A 9. legnépszerűbb szak esetében ugyanis, ami a kommunikáció- és média szak, pályakezdőként, az alapképzés elvégzése után itt az átlagos havi bruttó bérek csak 263 ezer forintnál jártak, míg a legjobb egyetemről kikerülve ez már felsiklott 310 ezerre, ami bár épphogy, de előzi a pszichológiát és az ápolás és betegellátás szakokat.

A kereseti végletek között, a 2 legnépszerűbb gazdasági alapszak elvégzése során megszerezhető várható kezdő bér csak az összesített lista középmezőnyére volt elég (gazdálkodás és menedzsment, kereskedelem és marketing). Ellenben, a népszerűség lista második felében tanyázó nemzetközi gazdálkodás, és pénzügy számvitel szakok, ha megszorongatni nem is, de legalább közel kerülni tudtak az informatika-képzésekhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm