12 °C Budapest
Milyen home office? A magyarok többségének esélye sincs otthonról dolgozni

Milyen home office? A magyarok többségének esélye sincs otthonról dolgozni

2020. március 13. 16:30

Magyarországon a hivatalos statisztikák szerint még csak 200 ezer embernek sincs lehetősége home officeban dolgoznia. A legnagyobb nemzetgazdasági ágazatokban dolgozók pedig még csak nem is számíthatnak arra, hogy jelenlegi körülményeik között otthonról végezzék a munkájukat. Összegyűjtöttük a legnépesebb 10 olyan ágazatot, ahol tömegesen biztosan nem fordulhat elő az otthonról történő munkavégzés. 3,3 millió ember biztosan érintett.

A magyarországi veszélyhelyzet elrendelése óta egyre több cég dönt úgy saját hatáskörben, hogy akiket csak lehet kiszervez home office-ba, azaz otthoni munkavégzésbe küldi az embereket. Ez természetesen nem kötelező, de a járványügyi helyzetre való tekintettel mégis sokan csinálják. Igen ám, de teljesen nyilvánvaló, hogy rengeteg olyan ágazat, szakma van, aminek a képviselőit nem lehet hazaküldeni. Magyarországon például 2018 első negyedévében a KSH friss jelentése szerint kevesebb mint 150 ezer embernek volt "home office" lehetősége.

Ez a hazai alkalmazottak kevesebb mint 4 százaléka.

Azt is fontos ezen felül kiemelni, hogy Európa szerte hazánkban foglalkoztatják a legkevesebb embert részmunkaidőben. Az ilyen szerződések száma itthon jelentősen alulmúlja az uniós átlagot. És ha mindez nem volna elég, még azoknál a vállalatoknál sem igazán a kultúra része a home office intézménye, akik egyébként ezt megtehetnék. Na, de lássuk most azt, melyik a 10 legnépesebb nemzetgazdasági ágazat, ahol a dolgozók nagy valószínűséggel nem számíthatnak arra, hogy az új koronavírus okozta veszélyhelyzetben otthon fognak dolgozni.

A statisztikákból jól látszik, hogy a legtöbb embert foglalkoztató nemzetgazdasági ágazatok többségében lehetetlen megoldani a home office-t. Így például a legtöbb embert foglalkoztató feldolgozóipar, kereskedelem, gépjárműjavítás, illetve oktatás területén dolgozó majd 2 millió ember biztosan nem számíthat arra, hogy a mostani vészterhes időben otthonról dolgozzon.

De nincs ez másképp az építőiparban, a humán-egészségügyi, szociális ellátásban, illetve a szállítmányozás, raktározásban sem. Vagy épp a mezőgazdaságban, vendéglátásban, hulladékgazdálkodásban és a bányászatban sem. Mindez azt jelenti, hogy 3,3 millió magyar (csaknem az összes munkavállaló 70 százaléka) az elkövetkezendő hetekben, hónapokban biztosan nem fogja kivenni a részét az otthoni munkavégzésből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?