Milyen home office? A magyarok többségének esélye sincs otthonról dolgozni

Milyen home office? A magyarok többségének esélye sincs otthonról dolgozni

2020. március 13. 16:30

Magyarországon a hivatalos statisztikák szerint még csak 200 ezer embernek sincs lehetősége home officeban dolgoznia. A legnagyobb nemzetgazdasági ágazatokban dolgozók pedig még csak nem is számíthatnak arra, hogy jelenlegi körülményeik között otthonról végezzék a munkájukat. Összegyűjtöttük a legnépesebb 10 olyan ágazatot, ahol tömegesen biztosan nem fordulhat elő az otthonról történő munkavégzés. 3,3 millió ember biztosan érintett.

A magyarországi veszélyhelyzet elrendelése óta egyre több cég dönt úgy saját hatáskörben, hogy akiket csak lehet kiszervez home office-ba, azaz otthoni munkavégzésbe küldi az embereket. Ez természetesen nem kötelező, de a járványügyi helyzetre való tekintettel mégis sokan csinálják. Igen ám, de teljesen nyilvánvaló, hogy rengeteg olyan ágazat, szakma van, aminek a képviselőit nem lehet hazaküldeni. Magyarországon például 2018 első negyedévében a KSH friss jelentése szerint kevesebb mint 150 ezer embernek volt "home office" lehetősége.

Ez a hazai alkalmazottak kevesebb mint 4 százaléka.

Azt is fontos ezen felül kiemelni, hogy Európa szerte hazánkban foglalkoztatják a legkevesebb embert részmunkaidőben. Az ilyen szerződések száma itthon jelentősen alulmúlja az uniós átlagot. És ha mindez nem volna elég, még azoknál a vállalatoknál sem igazán a kultúra része a home office intézménye, akik egyébként ezt megtehetnék. Na, de lássuk most azt, melyik a 10 legnépesebb nemzetgazdasági ágazat, ahol a dolgozók nagy valószínűséggel nem számíthatnak arra, hogy az új koronavírus okozta veszélyhelyzetben otthon fognak dolgozni.

A statisztikákból jól látszik, hogy a legtöbb embert foglalkoztató nemzetgazdasági ágazatok többségében lehetetlen megoldani a home office-t. Így például a legtöbb embert foglalkoztató feldolgozóipar, kereskedelem, gépjárműjavítás, illetve oktatás területén dolgozó majd 2 millió ember biztosan nem számíthat arra, hogy a mostani vészterhes időben otthonról dolgozzon.

De nincs ez másképp az építőiparban, a humán-egészségügyi, szociális ellátásban, illetve a szállítmányozás, raktározásban sem. Vagy épp a mezőgazdaságban, vendéglátásban, hulladékgazdálkodásban és a bányászatban sem. Mindez azt jelenti, hogy 3,3 millió magyar (csaknem az összes munkavállaló 70 százaléka) az elkövetkezendő hetekben, hónapokban biztosan nem fogja kivenni a részét az otthoni munkavégzésből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?