17 °C Budapest

Milyen home office? A magyarok többségének esélye sincs otthonról dolgozni

2020. március 13. 16:30

Magyarországon a hivatalos statisztikák szerint még csak 200 ezer embernek sincs lehetősége home officeban dolgoznia. A legnagyobb nemzetgazdasági ágazatokban dolgozók pedig még csak nem is számíthatnak arra, hogy jelenlegi körülményeik között otthonról végezzék a munkájukat. Összegyűjtöttük a legnépesebb 10 olyan ágazatot, ahol tömegesen biztosan nem fordulhat elő az otthonról történő munkavégzés. 3,3 millió ember biztosan érintett.

A magyarországi veszélyhelyzet elrendelése óta egyre több cég dönt úgy saját hatáskörben, hogy akiket csak lehet kiszervez home office-ba, azaz otthoni munkavégzésbe küldi az embereket. Ez természetesen nem kötelező, de a járványügyi helyzetre való tekintettel mégis sokan csinálják. Igen ám, de teljesen nyilvánvaló, hogy rengeteg olyan ágazat, szakma van, aminek a képviselőit nem lehet hazaküldeni. Magyarországon például 2018 első negyedévében a KSH friss jelentése szerint kevesebb mint 150 ezer embernek volt "home office" lehetősége.

Ez a hazai alkalmazottak kevesebb mint 4 százaléka.

Azt is fontos ezen felül kiemelni, hogy Európa szerte hazánkban foglalkoztatják a legkevesebb embert részmunkaidőben. Az ilyen szerződések száma itthon jelentősen alulmúlja az uniós átlagot. És ha mindez nem volna elég, még azoknál a vállalatoknál sem igazán a kultúra része a home office intézménye, akik egyébként ezt megtehetnék. Na, de lássuk most azt, melyik a 10 legnépesebb nemzetgazdasági ágazat, ahol a dolgozók nagy valószínűséggel nem számíthatnak arra, hogy az új koronavírus okozta veszélyhelyzetben otthon fognak dolgozni.

A statisztikákból jól látszik, hogy a legtöbb embert foglalkoztató nemzetgazdasági ágazatok többségében lehetetlen megoldani a home office-t. Így például a legtöbb embert foglalkoztató feldolgozóipar, kereskedelem, gépjárműjavítás, illetve oktatás területén dolgozó majd 2 millió ember biztosan nem számíthat arra, hogy a mostani vészterhes időben otthonról dolgozzon.

De nincs ez másképp az építőiparban, a humán-egészségügyi, szociális ellátásban, illetve a szállítmányozás, raktározásban sem. Vagy épp a mezőgazdaságban, vendéglátásban, hulladékgazdálkodásban és a bányászatban sem. Mindez azt jelenti, hogy 3,3 millió magyar (csaknem az összes munkavállaló 70 százaléka) az elkövetkezendő hetekben, hónapokban biztosan nem fogja kivenni a részét az otthoni munkavégzésből.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 24. péntek
Eszter, Eliza
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem