26 °C Budapest
Nem minden a magas fizetés: ez még a pénznél is fontosabb a magyar dolgozóknak

Nem minden a magas fizetés: ez még a pénznél is fontosabb a magyar dolgozóknak

2020. február 6. 16:30

Elég kevés magyar dolgozhat otthonról az Eurostat adatai szerint: kevesebb mint a dolgozók két százaléka végezhet munkát otthonról. Hollandiában ehhez képest aranyélet van: az alkalmazottak 14 százaléka dolgozik otthonról, vagy legalábbis nem kell az irodába bejárnia. Az is kiderült, hogy Magyarországon több nő dolgozik otthonról, mint férfi. A home office jelentőségére már a cégek is rájöttek, egyes helyeken már külön rendszert is dolgoztak ki rá.

Az uniós munkavállalók 5,2 százaléka dolgozott otthonról 2018-ban az Eurostat adatai szerint, ami stagnálást mutat, de a jelentés szerint 10 év alatt jócskán, 5,8-ról 8,3 százalékra emelkedett azok aránya, akik időnként home office-ban dolgoztak - az uniós statisztikai hivatal a 15-64 éves munkavállalók körében vizsgálódott. Szinte egészen hihetetlen, de például Hollandiában a foglalkoztatottak mintegy 14 százaléka otthonról dolgozott 2018-ban, de Finnországban is 13,3 százalékos az arány.

Magyarországon már nem ilyen rózsás a helyzet, csupán a munkavállalók 2,3 százaléka dolgozott otthonról. Ehhez képest Ausztriában majdnem ötszörös az arány (10%), de a cseheknél is 4 százalékos, a szlovákoknál pedig 3,6. Ugyanakkor még mindig jobban állunk ebben a tekintetben, mint Horvátország (1,4%), sőt, a románoknál és a bolgároknál még az egy százalékot sem éri el a home office-oló dolgozók aránya (0,4 illetve 0,3 százalék).

Az Eurostat megjegyzi, hogy jellemzően az egyéni vállalkozók dolgoznak otthonról: az unióban náluk 18,5 százalékos a home office-osok aránya, mialatt a többi munkavállalónál csupán 3. Az is kiderült, hogy több nő dolgozik otthonról, mint férfi: az eltérés nem túl nagy, hiszen előbbieknél 5,5, utóbbiaknál pedig 5 százalékos az otthoni munkavégzők aránya az EU-ban. Ezzel szemben nyolc EU-tagállamban fordított volt a helyzet: például Hollandiában (a férfiak 15,5% -a, szemben a nők 12,3% -ával), Dániában (a férfiak 8,5% -a, a nők 7,0% -a) és Írországban (a férfiak 7,2% -a, a nők 5,7% -a) ez a különbség különösen nagy a férfiak javára.

Magyarországon a mérleg a nők felé billen: náluk 2,6 százalék mondhatja el, hogy otthonról dolgozik, míg a férfiak körében 2 százalékos az arány.

Sokan alacsonyabb fizut is bevállalnák

Egy hazai kutatás is rávilágított: amellett, hogy a megkérdezett munkavállalók közel negyede (24%) hatékony megoldásnak tartja, ha az otthonról történő munkavégzés miatt nem járnak be minden nap, a dolgozók harmada akár a fizetéscsökkentést is vállalná heti egy nap otthoni munkavégzésért cserébe. Minden ötödik munkavállaló pedig már nem is menne olyan céghez, ahol nem biztosított a home office lehetősége.

Ahogy a kutatásból is kitűnik: az otthoni munkavégzés, avagy home office mostanság ingencsak sarkalatos pont az álláskeresőknél - és ennek megfelelően egyre több hazai nagyvállalat is kialakította saját rendszerét erre. Kovács György, a Vodafone Magyarország Zrt. szervezetfejlesztési tanácsadója például azt mondta korábban a Pénzcentrumnak, hogy a home office egyfajta ösztönző, ami nagy könnyebbséget jelenthet a munkavállalónak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hiszen sokan egyszerűen nem tudják megszokni az egyterű irodákat: többet és jóval hatékonyabban tudnak dolgozni otthonról. Nem utolsó sorban pedig azt érezhetik, hogy bíznak bennük, ezáltal úgy oszthatják be az idejüket, ahogy ők szeretnék: döntési jogkört és felelősséget kapnak. Mindezek apróságnak tűnhetnek, de fontos alapjait képezik egy cégen belüli általános elégedettségnek és elkötelezettségnek a szakember szerint.

A K&H-nál is külön rendszert dolgoztak ki az atipikus foglalkoztatásra:

Meggyőződésünk, hogy egy munkavállaló akkor végzi a legjobban a munkáját és hozza ki magából a legtöbbet. Ha - az összetartó csapat, a szakértő munkatársi környezet és a szakmai kihívást és fejlődési lehetőséget biztosító feladatok mellett - a munkaidő és a szabadidő, magánélet arányának és beosztásának lehetőségét a lehető legrugalmasabban kezelheti. A K&H ezért évek óta kiemelt figyelmet fordít az atipikus foglalkoztatás, azaz a részmunkaidő és a kötetlen munkarend feltételeinek kialakítására

- mondta el a Pénzcentrumnak Végh József, a K&H HR igazgatója.

A rugalmas munkaidő lehetőséget biztosít arra, hogy a munkavállalók - a családi kötelezettségeikhez is igazodva - maguk oszthatják be munkaidejüket. Ennek egyrészt az a feltétele, hogy a munkakör jellege megengedje ezt a fajta rugalmasságot, másrészt szükség van a megfelelő szabályozási és technikai háttér biztosítására, beleértve a laptopot és a biztonságos adattovábbítás lehetőségét

- hangsúlyozta ki a HR szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?