13 °C Budapest

Nem minden a magas fizetés: ez még a pénznél is fontosabb a magyar dolgozóknak

2020. február 6. 16:30

Elég kevés magyar dolgozhat otthonról az Eurostat adatai szerint: kevesebb mint a dolgozók két százaléka végezhet munkát otthonról. Hollandiában ehhez képest aranyélet van: az alkalmazottak 14 százaléka dolgozik otthonról, vagy legalábbis nem kell az irodába bejárnia. Az is kiderült, hogy Magyarországon több nő dolgozik otthonról, mint férfi. A home office jelentőségére már a cégek is rájöttek, egyes helyeken már külön rendszert is dolgoztak ki rá.

Az uniós munkavállalók 5,2 százaléka dolgozott otthonról 2018-ban az Eurostat adatai szerint, ami stagnálást mutat, de a jelentés szerint 10 év alatt jócskán, 5,8-ról 8,3 százalékra emelkedett azok aránya, akik időnként home office-ban dolgoztak - az uniós statisztikai hivatal a 15-64 éves munkavállalók körében vizsgálódott. Szinte egészen hihetetlen, de például Hollandiában a foglalkoztatottak mintegy 14 százaléka otthonról dolgozott 2018-ban, de Finnországban is 13,3 százalékos az arány.

Magyarországon már nem ilyen rózsás a helyzet, csupán a munkavállalók 2,3 százaléka dolgozott otthonról. Ehhez képest Ausztriában majdnem ötszörös az arány (10%), de a cseheknél is 4 százalékos, a szlovákoknál pedig 3,6. Ugyanakkor még mindig jobban állunk ebben a tekintetben, mint Horvátország (1,4%), sőt, a románoknál és a bolgároknál még az egy százalékot sem éri el a home office-oló dolgozók aránya (0,4 illetve 0,3 százalék).

Az Eurostat megjegyzi, hogy jellemzően az egyéni vállalkozók dolgoznak otthonról: az unióban náluk 18,5 százalékos a home office-osok aránya, mialatt a többi munkavállalónál csupán 3. Az is kiderült, hogy több nő dolgozik otthonról, mint férfi: az eltérés nem túl nagy, hiszen előbbieknél 5,5, utóbbiaknál pedig 5 százalékos az otthoni munkavégzők aránya az EU-ban. Ezzel szemben nyolc EU-tagállamban fordított volt a helyzet: például Hollandiában (a férfiak 15,5% -a, szemben a nők 12,3% -ával), Dániában (a férfiak 8,5% -a, a nők 7,0% -a) és Írországban (a férfiak 7,2% -a, a nők 5,7% -a) ez a különbség különösen nagy a férfiak javára.

Magyarországon a mérleg a nők felé billen: náluk 2,6 százalék mondhatja el, hogy otthonról dolgozik, míg a férfiak körében 2 százalékos az arány.

Sokan alacsonyabb fizut is bevállalnák

Egy hazai kutatás is rávilágított: amellett, hogy a megkérdezett munkavállalók közel negyede (24%) hatékony megoldásnak tartja, ha az otthonról történő munkavégzés miatt nem járnak be minden nap, a dolgozók harmada akár a fizetéscsökkentést is vállalná heti egy nap otthoni munkavégzésért cserébe. Minden ötödik munkavállaló pedig már nem is menne olyan céghez, ahol nem biztosított a home office lehetősége.

Ahogy a kutatásból is kitűnik: az otthoni munkavégzés, avagy home office mostanság ingencsak sarkalatos pont az álláskeresőknél - és ennek megfelelően egyre több hazai nagyvállalat is kialakította saját rendszerét erre. Kovács György, a Vodafone Magyarország Zrt. szervezetfejlesztési tanácsadója például azt mondta korábban a Pénzcentrumnak, hogy a home office egyfajta ösztönző, ami nagy könnyebbséget jelenthet a munkavállalónak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Hiszen sokan egyszerűen nem tudják megszokni az egyterű irodákat: többet és jóval hatékonyabban tudnak dolgozni otthonról. Nem utolsó sorban pedig azt érezhetik, hogy bíznak bennük, ezáltal úgy oszthatják be az idejüket, ahogy ők szeretnék: döntési jogkört és felelősséget kapnak. Mindezek apróságnak tűnhetnek, de fontos alapjait képezik egy cégen belüli általános elégedettségnek és elkötelezettségnek a szakember szerint.

A K&H-nál is külön rendszert dolgoztak ki az atipikus foglalkoztatásra:

Meggyőződésünk, hogy egy munkavállaló akkor végzi a legjobban a munkáját és hozza ki magából a legtöbbet. Ha - az összetartó csapat, a szakértő munkatársi környezet és a szakmai kihívást és fejlődési lehetőséget biztosító feladatok mellett - a munkaidő és a szabadidő, magánélet arányának és beosztásának lehetőségét a lehető legrugalmasabban kezelheti. A K&H ezért évek óta kiemelt figyelmet fordít az atipikus foglalkoztatás, azaz a részmunkaidő és a kötetlen munkarend feltételeinek kialakítására

- mondta el a Pénzcentrumnak Végh József, a K&H HR igazgatója.

A rugalmas munkaidő lehetőséget biztosít arra, hogy a munkavállalók - a családi kötelezettségeikhez is igazodva - maguk oszthatják be munkaidejüket. Ennek egyrészt az a feltétele, hogy a munkakör jellege megengedje ezt a fajta rugalmasságot, másrészt szükség van a megfelelő szabályozási és technikai háttér biztosítására, beleértve a laptopot és a biztonságos adattovábbítás lehetőségét

- hangsúlyozta ki a HR szakértő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm