Ezért is elbukhatod álmaid állását: nem is sejtedenéd, miért utasítottak el

Ezért is elbukhatod álmaid állását: nem is sejtedenéd, miért utasítottak el

2019. október 23. 16:01

A szakállas jelentkezőket sokkal magasabb arányban utasítják el a leendő munkaadók, mint a szakáll nélkülieket - derült ki egy friss kutatásból. Noha az arcszőrzet egyre divatosabbnak és elfogadottabbnak számít, még mindig hátrányt jelent az állásinterjún. A látszólag indokolatlan jelenségnek ezúttal az okát is sikerült feltárni, mint ahogy az is kiderült, hogy a szemüveges férfiak a szakállasokkal ellentétben sokkal nagyobb eséllyel pályáznak a megcélzott állásra, mint nem szemüveges társaik. Azoknak is nagyobb az esélye a pozíció elnyerésére, akik nyakkendőt viselnek az interjún.

Miért van az, hogy a szakállas férfiak sikertelenebbek az állásinterjúkon, mint a szakáll nélküli társaik? Erre a kérdésre kereste a választ az egyik brit kutatás, amelynek eredményeit a Dailymail ismerteti. A kutatás szerint valóban igaz az, hogy a munkáltatók szerint az arcszőrzetet viselő férfiak kevésbé alkalmazhatóak, ennek most azonban az oka is kiderült.

A munkáltatók valamiért úgy vélekednek, hogy a szőrös arcú férfiak kevésbé empatikusak, és kisebb bennünk egy együttműködési hajlam.

Hogy ez mennyire igaz, azt természetesen nem tudhatják, egyértelmű azonban, hogy él egy ilyen előítélet a szakállas férfiakkal szemben: nem kérdés, az arcszőrzetet viselő férfiaknak rosszabbak a karrierlehetőségei emiatt.

Azt is megjegyzik a tanulmányban, hogy bár az előítélet még mindig él, az arcszőrzet népszerűsége egyre nő: a brit férfiak közel fele visel bajuszt vagy szakáltt, és Magyarországon is egyre divatosabbnak tűnik ez a viselet, Budapesten például gombamód elszaporodtak a szakállvágással és igazítással is foglalkozó barber shopok.

A floridiai Rollins College pszichológusai is felfigyeltek a jelenségre: 1000 önkéntes arcát vizsgálták meg, és azt állították, hogy a nem hozható összefüggésbe szakállviselet az egyén viselkedésével, így aztán nem is érhető, hogy a munkaadókat miért riasztja el az arcszőrzet. való igaz, a korábban elvégzett vizsgálatok találtak összefüggést a férfiak arcszőrzete és agresszivitása között.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tanulmány nem csak a szakállra tért ki: azt is bebizonyították a kutatók, hogy a szemüveget, vagy nyakkendőt viselő férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel nyerik el a megpályázott állást, mint azok, akik nem viselnek ilyesmiket.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.26 11:30
Az előző cikkemben a diákhitelről írtam. Többen is érdeklődtek, hogy szakmai oktatásra, képzésre hog...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?