26 °C Budapest
Ezért is elbukhatod álmaid állását: nem is sejtedenéd, miért utasítottak el

Ezért is elbukhatod álmaid állását: nem is sejtedenéd, miért utasítottak el

2019. október 23. 16:01

A szakállas jelentkezőket sokkal magasabb arányban utasítják el a leendő munkaadók, mint a szakáll nélkülieket - derült ki egy friss kutatásból. Noha az arcszőrzet egyre divatosabbnak és elfogadottabbnak számít, még mindig hátrányt jelent az állásinterjún. A látszólag indokolatlan jelenségnek ezúttal az okát is sikerült feltárni, mint ahogy az is kiderült, hogy a szemüveges férfiak a szakállasokkal ellentétben sokkal nagyobb eséllyel pályáznak a megcélzott állásra, mint nem szemüveges társaik. Azoknak is nagyobb az esélye a pozíció elnyerésére, akik nyakkendőt viselnek az interjún.

Miért van az, hogy a szakállas férfiak sikertelenebbek az állásinterjúkon, mint a szakáll nélküli társaik? Erre a kérdésre kereste a választ az egyik brit kutatás, amelynek eredményeit a Dailymail ismerteti. A kutatás szerint valóban igaz az, hogy a munkáltatók szerint az arcszőrzetet viselő férfiak kevésbé alkalmazhatóak, ennek most azonban az oka is kiderült.

A munkáltatók valamiért úgy vélekednek, hogy a szőrös arcú férfiak kevésbé empatikusak, és kisebb bennünk egy együttműködési hajlam.

Hogy ez mennyire igaz, azt természetesen nem tudhatják, egyértelmű azonban, hogy él egy ilyen előítélet a szakállas férfiakkal szemben: nem kérdés, az arcszőrzetet viselő férfiaknak rosszabbak a karrierlehetőségei emiatt.

Azt is megjegyzik a tanulmányban, hogy bár az előítélet még mindig él, az arcszőrzet népszerűsége egyre nő: a brit férfiak közel fele visel bajuszt vagy szakáltt, és Magyarországon is egyre divatosabbnak tűnik ez a viselet, Budapesten például gombamód elszaporodtak a szakállvágással és igazítással is foglalkozó barber shopok.

A floridiai Rollins College pszichológusai is felfigyeltek a jelenségre: 1000 önkéntes arcát vizsgálták meg, és azt állították, hogy a nem hozható összefüggésbe szakállviselet az egyén viselkedésével, így aztán nem is érhető, hogy a munkaadókat miért riasztja el az arcszőrzet. való igaz, a korábban elvégzett vizsgálatok találtak összefüggést a férfiak arcszőrzete és agresszivitása között.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A tanulmány nem csak a szakállra tért ki: azt is bebizonyították a kutatók, hogy a szemüveget, vagy nyakkendőt viselő férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel nyerik el a megpályázott állást, mint azok, akik nem viselnek ilyesmiket.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?