14 °C Budapest

Csúcsfizuról álmodnak a magyar fiatalok: bilibe lóg a kezük?

2019. április 4. 17:31

10-ből 7 fiatal számít fizetésemelésre, a nyugati országrészben élők közül pedig még többen reménykednek a bérek növekedésében. Bár a 19-29 évesek többsége stabilnak érzi a munkahelyét, mindössze 40 százalék - főleg a budapestiek - gondolják úgy, hogy meg is becsülik őket. A dolgozó fiatalok közül egyre kevesebben tervezik a külföldi munkavállalást: mindössze 19 százalékuk tartja ezt reális forgatókönyvnek. A diákok közül azonban jóval többen vágnának bele a külföldi álláskeresésbe: 41 százalékuk tervezi, hogy legalább egy ideig más országban dolgozna.

Magasabb fizetést vár a fiatalok túlnyomó része. A K&H ifjúsági indexe szerint a dolgozó 19-29 évesek közel háromnegyede, 73 százaléka számított arra a múlt év utolsó negyedében, hogy emelkedni fog a nettó fizetése, 23 százalékuk komolyabb - az inflációt meghaladó - növekedéssel számol, 50 százalékuk pedig kisebb mértékű emelkedést vár. A nyugati megyékben élők még optimistábbak: itt 85 százalék bízik abban, hogy több pénzt vihet haza, míg a keleti régióban élők 64 százaléka gondolkodik csak így. Az érintettek 22 százaléka ugyanakkora nettóra számít a jövőben, és mindössze 5 százalékuk tart fizetéscsökkenéstől.

Könnyen jön az új állás

A dolgozó fiatalok 36 százaléka úgy látta, könnyen találna magának munkát, ez az ifjúsági index 2012 végi indulása óta a második legmagasabb eredmény. Mindössze az érintettek 8 százaléka tart attól, hogy nagyon nehezen menne az álláskeresés. Ennek ellenére a válaszadók mindössze 45 százaléka szereti a munkáját, a fiatalok elégedettsége az elmúlt egy évben csökkent: utoljára 2016 első negyedévében volt ennél alacsonyabban a mutató.

A dolgozó fiatalok kevesebb mint fele, 40 százaléka érzi, hogy megbecsülik a munkahelyén, ez lényegében megegyezik a korábbi negyedévek eredményeivel. Ugyanakkor a felmérés szerint nem mindegy, hol van állása egy-egy fiatalnak. A Budapestet is magában foglaló központi régióban dolgozók 51 százaléka számolt be arról, hogy megbecsülik a munkáját. A keleti országrészben azonban mindössze 31 százalékos volt a kedvezően nyilatkozók aránya.

Leginkább a diákok mennének külföldre

A dolgozó fiatalok közül egyre kevesebben tervezik a külföldi munkavállalást, mindössze 19 százalékuk tartja ezt reális forgatókönyvnek. Ez a felmérés eddigi egyik legalacsonyabb értéke, és beleillik az előző negyedévek csökkenő tendenciájába. 2013-ban még az érintett fiatalok több mint harmada tervezett külföldön dolgozni. A diákok közül azonban jóval többen vágnának bele a külföldi álláskeresésbe: 41 százalékuk tervezi, hogy legalább egy ideig más országban dolgozna.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A dolgozó fiatalok kétharmada, azaz 65 százaléka mondta azt, hogy beszél valamilyen idegen nyelven. Az országon belül ezen a téren is jelentősek a különbségek: Budapesten 84 százaléka, míg vidéken 59 százalékos a nyelvtudással rendelkezők aránya. Ehhez képest a dolgozó fiatalok mindössze 33 százalékának van legalább egy középfokú nyelvvizsgája, több nyelvről is papírja pedig még kevesebbnek, 7 százaléknak van papírja. A diákoknál már jobb a helyzet: 63 százalék mondta, hogy legalább egy középfokú vizsgája van.

A 19-29 éves fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait - többek között a lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, egészséggel, családdal kapcsolatban - vizsgálja a K&H ifjúsági indexe, amely 2018 negyedik negyedévében +12 ponton állt. A kutatásban 300 fiatal vesz részt, az adatfelvétel 2018. november 21. és december 3. között történt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem