Drámaian sok magyar diákot fenyeget a lemorzsolódás

2018. március 1. 10:00

Rengeteg magyar diákot fenyeget a lemorzsolódás - írja a Magyar Nemzet. Az Oktatási Hivatal a 2016-2017-es tanév második felétől vizsgálja, hogy a tanulók mekkora részét fenyegeti az a veszély, hogy idő előtt hagyják el az iskolát.

Nagyon magas azoknak a diákoknak az aránya, akiket a lemorzsolódás fenyeget - derül ki az Oktatási Hivatal adataiból. A köznevelési törvény szerint az a tanuló számít veszélyeztetettnek, akinek a tanulmányi átlageredménye közepes alatti az adott tanévben, vagy pedig az előző tanévi átlageredményéhez képest legalább 1,1 mértékű romlást mutat.

Az ezzel kapcsolatos adatgyűjtés célja az, hogy segítség a veszélyeztetett tanulókat, és lehetőleg megakadályozzák a tényleges lemorzsolódást. Az is fontos tényező azonban, hogy más európai országokkal együtt Magyarország is vállalta, hogy 2020-ig 10 százalékra csökkenti az iskolát végzettség nélkül elhagyók arányát. Ezt egyelőre még nem sikerült teljesítenünk: ez a mutató tavaly 12,2 százalékos volt.

Az idei tanév első félévére több mint 82 ezer gyereket veszélyeztet a lemorzsolódás. Az érintettek aránya a fővárosban, Csongrádban és Győr-Moson-Sopron megyében a legalacsonyabb, míg a legmagasabb Borsod-Abaúj-Zemplénben, Szabolcs-Szatmár-Beregben és Nógrádban a legmagasabb. Utóbbiakban 16 és 19 százalék között van.

Ugyancsak jelentős az eltérés az iskolatípusok között: a gimnáziumi tanulókat csak kis mértékben érinti a probléma, az általános iskolások körében pedig enyhe javulás is megfigyelhető, miközben a szakképzésbe járó tanulók esetében jelentős növekedést lehet megfigyelni. A legnagyobb mértékben a szakközépiskolások körében nőtt a kockázat.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Utóbbiak esetében több megyében, például Borsodban, Szabolcsban, Zalában, Bács-Kiskunban, Békésben, Budapesten, Komárom-Esztergomban, Nógrádban, Pest megyében, Somogyban, Vasban és Veszprémben is 20 százalék felett van a veszélyeztetettek aránya. Sokak szerint az is az iskolai lemorzsolódásnak kedvez, hogy a tankötelezettséget 18-ról 16 évre csökkentették.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm