1 °C Budapest
Azért ez durva: ennyit kaszál egy magyar autószerelő Németországban

Azért ez durva: ennyit kaszál egy magyar autószerelő Németországban

2017. október 23. 07:02

Egyre égetőbb probléma Magyarországon, hogy nincs elég autószerelő. Jóval nagyobb a kereslet, mint a kínálat, képzett szakembereket nehezen találnak a szervizek. Aki teheti, az ugyanis külföldre megy. Németországban nem álom a bruttó 2000 eurós fizetés sem, sőt, találtunk olyan álláshirdetést, ahol ennyit nettóban is kifizetnek. Dániában nettó 650 ezer forintnak megfelelő bért is lehet keresni. Miközben itthon sok helyen csak bruttó 220-270 ezres fizetéssel csábítják a munkaerőt.


"24 nap szabadság, üdülési hozzájárulás és karácsonyi jutalom, munkavégzés hétfőtől péntekig, a hétvége szabad" - áll az egyik álláskereső portál egyik hirdetésében. A bökkenő az, hogy nem Magyarországra, hanem egy német céghez keresnek tapasztalattal rendelkező, németül tudó autószerelőket.

Rengeteg, a fentihez hasonló munkalehetőséget lehet találni az interneten. A legtöbb külföldi munkánál ráadásul biztosítják a szállást is. A bérek változóak: egy osztrák cég havonta nettó 1300, egy német vállalat nettó 1500, míg egy másik német cég több, mint 2000 eurós fizetést ajánl. Sok helyen még a kiutazás költségeit is fedezik, ha nem is teljes egészében, de több olyan ajánlatot is találtunk, ahol több száz euróval beszáll a munkáltató az üzemanyagköltségbe.

Kíváncsiak voltunk, Magyarországon mennyiért keresnek embert a szervizek. Az elmúlt években egyre többet hallani arról, hogy súlyos gondot okoz a járműiparban az, hogy nincs elég szakképzett autószerelő. Spindler Tibor, az Autószerelők Országos Egyesületének (AOE) elnöke januárban azt nyilatkozta, hogy a legálisan működő 9-11 ezer szervizből legalább 2-3 ezer szakember hiányzik.

Azt, hogy óriási a baj, Budai Sándor, a Budai Autoszerviz tulajdonosa is megerősítette a Pénzcentrumnak. Azt mondta, nagyon komoly munkaerőhiány van, szinte lehetetlen megfelelő szakembert találni. Ő is hónapok óta küzd azzal, hogy megtalálja a leendő kollégát, akire nagy szükség lenne, mert rengeteg a munka.

Nem csak én küzdök ezzel, más szervizeknek is állandó gondot okoz ez. Ráadásul nem is látjuk, mikor lesz ennek vége. Az éves bónusz és a szakmai tréningek már nem elég csábítóak

 - mondta.

Az interneten keresgélve valóban rengeteg olyan álláshirdetést találtuk, melyekben magyar cégek autószerelőket keresnek. "Kezdő fizetés: nettó 250000Ft és havi 25000Ft bónusz. Továbbá kb. 10000 - 40000Ft havi jatt" - áll az egyik apróhirdetésben, amelyben kiemelik, a szerviz fűtött, nem a hidegben kell dolgozni, és jár szabadság.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Más helyen bruttó 270 ezres jövedelmet ajánlanak, úgy, hogy a leendő munkavállalót teljes munkaidős alkalmazotti jogviszonyban alkalmaznák. Van olyan szerviz is, ahol a fizetést a szakmai tudás és a munkavégzés alapján határozzák meg, ez alapján 180000 és 350000 forint között lehet keresni. Pályakezdőket és gyakorlott szakembereket egyaránt várnak. Jól mutatja a hatalmas munkaerőhiányt, hogy az egyik márkafüggetlen szerviz autószerelőt "vagy az autók iránt érdeklődő jó műszaki érzékkel rendelkező munkatársakat" is felvenne.

Azt írják, az autószerelő végzettség előny, de nem feltétel.

Szükség esetén még albérletet is biztosítanak a leendő munkavállalóknak, aki havonta nettó 300 ezer forintot vihet haza. Az általunk talált álláshirdetésekben egyébként, amelyekben a hirdetők a fizetés összegét is feltüntették, a munkavégzés helye Budapest.

Megéri külföldre menni

Szeptember elején egy Dániában dolgozó magyar autószerelő srác osztotta meg velünk tapasztalatait.

Bruttó 1500 forint volt óránként a fizetésem, ez pont a duplája volt az otthoninak

- mondta a 24 Tamás, aki kicsit több, mint két évvel ezelőtt döntött úgy, hogy új életet kezd külföldön. Akkor épp a harmadik munkahelyét kereste, mert anyagilag csak nehezen jött ki. Nappal egy autószerelő műhelyben dolgozott és éjszakánként Pesten sofőrködött. Az interneten talált egy apróhirdetést, jelentkezett, és a kezdő fizetése nettó 300-350 ezer forint körül volt. Egy kis dán családi vállalkozáshoz került, ahol Kínából rendelt traktorokat szerelt össze, plusz besegített a házkörüli munkákban

Egy év után munkahelyet váltott, és géplakatos- és kovácsműhelyben helyezkedett el. 4 hónapig dolgozott ott, de nem igazán találta a helyét. Azzal szeretett volna foglalkozni, amivel Magyarországon is: autószerelőként szeretett volna dolgozni. Egy nap a főnöke jelezte, nem megy jól az üzlet, érdemes lenne munka után néznie. Írt neki ajánlólevelet, ami kint nagyon fontos, Tamás pedig kinyomtatta az önéletrajzát, majd felkerekedett és bejárta a környéket. Minden autószerelő-műhelybe beadta az önéletrajzát, köztük egy Bosch szervizbe is - épp abba, amelyikkel volt főnöke, a kovácsműhely tulajdonosa is kapcsolatban állt. A szerelőműhely vezetője felhívta Tamás korábbi munkaadóját, és végül a magyar srác meg is kapta az állást, jelenleg is ott dolgozik.

Most nettó 650 ezer forintnak megfelelő összeget keres havonta úgy, hogy hetente 37 órát dolgozik.

Azt mondta, nem bánta meg, hogy Dániába költözött, sőt. A dán nyelvtudás ugyan elengedhetetlen ahhoz, hogy valaki jó munkát találjon, de kint ingyenes a nyelvtanfolyam, tehát aki akarja, az megtanulhatja a nyelvet.

Nagyon jó a rendszer, aki jobban teljesít, többet dolgozik, vagy komolyabb feladatokat végez el, több fizetést kap. Tavaly decemberben rengeteg munkánk volt, akkor nettó 800 ezer forintnak megfelelő fizetést kaptam

 - mesélte hozzátéve, nagyon könnyen beilleszkedett, a dánok kedvesek, elfogadták. Arról is beszélt, hogy Dániában is keresik a jó külföldi munkaerőt, már egy barátja is utánament, és elhelyezkedett annál a cégnél, ahol korábban ő dolgozott.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?