12 °C Budapest

Botrány botrány hátán: így él a L'Oréal milliárdos asszonya

2017. június 4. 13:03

Visszavonultan él az immár 94 éves Liliane Bettencourt, a L’Oréal igazi dámája, de nem volt ez mindig így. A Párizs közeli elegáns elővárosban, Neuilly-sur-Seine-ben található házában korábban zajlott az élet. Aztán egy családi viszály megváltoztatott mindent. A kétezres évek közepe óta már csak Bettencourt botrányaitól hangos a sajtó.


A Forbes szerint a 39,5 milliárd dollárra becsült vagyonával Liliane Bettencourt a világ leggazdagabb asszonya. Szerencsés, jó családba született. A L'Oréal-alapító Eugene Schueller lányaként 1950-ben ment feleségül André Bettencourthoz, aki több kormányzati pozíciót  is betöltött. A náci megszállás idején  egy radikális jobboldali csoport, a La Cagoule tagjaként működött, ezt egyébként maga Schueller is támogatta anyagilag.

Úgy tűnik, pénzzel viszont mindent el lehet intézni. A náci múlt dacára a tehetős Bettencourt-házaspár a francia társasági élet meghatározó alakja lett. Próbálva feledtetni a múltat a pár sokat áldozott jótékonykodásra: alapítványt hoztak létre, amellyel orvosi kutatásokat és kulturális programokat támogattak. Igazi sikersztori volt az övék, aztán egy családi viszály mindent megváltoztatott.

A cég a sok botrány ellenére jól teljesít: a L’Oréal 39 szépségipari márkával büszkélkedhet, olyanokkal, mint a Lancôme, a Maybelline, a Urban Decay, a Garner, az Essie és a The Body Shop. Rettentően drága luxus márkái is vannak, mint például a Pureology, a La Roche-Posay és a SkinCeuticals. Becslések szerint tavaly 27,6 milliárd dollár volt az árbevétele.

Botrány botrány hátán

Az első botrány akkor robbant ki, amikor Liliane Bettencourt lányának tudomására jutott, hogy az anyja a nála jóval fiatalabb François-Marie Banier művészt nagyjából egymilliárd eurónyi ajándékkal halmozta el. A férfi azzal védekezett, az idős Bettencourtnak akart örömet okozni azzal, hogy elfogadta a drága ajándékokat, köztük Picasso vagy Matisse képeit.

Bettencourt lánya viszont nem hagyta annyiban a dolgot. Lehallgatta az édesanyját, ebben pedig részt vett a ház néhány alkalmazottja is. (A rejtett diktafonnal készített hangfelvételekből is ügy lett, de végül a bíróság Liliane Bettencourt egykori házvezetőjét is felmentette, miután úgy ítélte meg, hogy a titkokban rögzített felvételek "társadalmilag hasznosnak" minősíthetők).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A felvételek segítségével bizonyítani tudták, hogy többen is visszaéltek Franciaország leggazdagabb asszonyának megrendült egészségi állapotával,

és nagyobb összegeket csaltak ki tőle. Bettencourt ugyanis demenciában és Alzheimer-kórban szenved. A kiszivárgó bizonyítékokból viszont nem várt botránysorozat kerekedett.

Adócsalás, illegális pártadományok

Az illegális módon készült hangfelvételek alapján felmerült a gyanú, hogy Nicolas Sarkozy későbbi elnök mellett több kormánytag választási kampányát is szabálytalan módon támogatta a L’Oréal dámája anyagilag, és a vagyona egy részét adóparadicsomokba mentette. A bíróság egyébként 2011 októberében bizonyítottnak látta, hogy Liliane Bettencourt hanyatló szellemi állapota miatt nem feltétlenül ura cselekedeteinek, ezért

gyámság alá helyezte az asszonyt.

A határozat értelmében Francoise Bettencourt-Meyers, vagyis Bettencourt lánya és az ő két fia gyakorolhat kontrollt a milliárdosnő egészsége és vagyona felett. Alig egy évvel később, 2012 nyarán a francia milliárdos megint a nemzetközi sajtó címlapjára került. Miután a francia bíróság közel 133 millió dollár adó befizetésére kötelezte, eladta a birtokában lévő Seychelle-szigetek egyik miniszigetét, D’Arrost. A mindössze 2 kilométer hosszú kis szigetet 60 millió dollárért értékesítette. Mivel annak idején "elfelejtette" kifizetni az illetéket az ingatlanért, most ezt is pótolta, nyolcmillió dollárt fizetett a Seychelle-szigeteki kormánynak.

Bettencourt szerencsés: dacára az adócsaládnak, a politikusokkal folytatott kényes ügyleteknek, egyszer sem emeltek ellene vádat.  Jelenleg neki és családjának 33 százalékos a részesedésük a kozmetikai cégben, ám az üzleti ügyekből Liliane Bettencourt már kimarad, azokat a lánya és unokái intézik.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm