7 °C Budapest
Munkanélküliséggel küzd sok magyar fiatal: már az egyetem sem elég?

Munkanélküliséggel küzd sok magyar fiatal: már az egyetem sem elég?

2017. február 20. 05:35

A technológia gyors fejlődése miatt nemcsak sok munkahely jövője vált kérdésessé, hanem az is, hogy mennyire alkalmazkodik ehhez a mai oktatás. A gyorsan változó munkaerőpiaci igények sokszor nincsenek összhangban az iskolában tanultakkal. Hiába hatalmas az országban a munkaerőhiány, rengeteg fiatal küzd az álláskereséssel.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Korunk egyik legnagyobb kihívása a fiatalkori munkanélküliség csökkentése és megelőzése. A munkaadók ugyanis sokszor vonakodnak attól, hogy alkalmazzák az alacsony tapasztalattal és kevés szaktudással rendelkező pályakezdőket, annak ellenére, hogy sok munkáltató küzd a munkaerőhiánnyal. Pedig a fiatalok esélyei és kilátásai a munkavállalásra hosszú távon befolyásolják a későbbi életpályájukat, és ezzel együtt a társadalom egészének jövőjét is - olvasható az Ifjúsági Garancia (IG) friss kiadványában.

Milyen ma a fiatalok helyzete Magyarországon?

Az európai országok többségéhez hasonlóan a fiatalokat Magyarországon is különösen nagymértékben sújtotta a 2008-as gazdasági válság. A 25 év alatti korosztályt munkaerőpiaci szempontból átmenti időszak jellemzi, ahol a szakmai tapasztalat hiánya, vagy a munkaerőpiaci igényekhez nem pontosan igazodó oktatás és képzés, az egyéni válsághelyzetek megoldására nem elegendő pénzügyi háttér kiszolgáltatottá teszi őket.

Hazánkban jelenleg a 15-24 éves korosztály legnagyobb része gazdaságilag inaktív, hiszen még oktatásban vesz részt. A nemek szerinti vizsgálatok alapján a nők gazdasági aktivitása és foglalkoztatási rátája alacsonyabb a férfiakénál.


A munkanélküli fiatalok legnagyobb részét egyébként az alacsony végzettségűek teszik ki. Legrosszabb helyzetben pedig az alacsony végzettségű nők vannak. De a munkanélküli nyilvántartások szerint hazánkban a megyék között is jelentős eltérések mutatkoznak.

Az észak-nyugati megyékben, illetve Budapesten és Győr-Moson-Sopron, Vas és Pest megyében a 15-24 év közötti fiatalok mindössze 1-2 százalék regisztrált álláskereső, míg az ország északkeleti megyéiben ez az arány 6-10 százalékos.

- olvasható az IG kiadványában.

A legmagasabb munkanélküliség Szabolcs-Szatmár Bereg, Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van, itt ugyanis a fiatalok közel tizede keres aktívan állást a foglalkoztatási szolgálat segítségével.

Mi lehet a magyarázat?

Az egyik legnagyobb probléma, hogy ma Magyarországon leértékelődött a szakmunka

- mondta el Zs. Szőke Zoltán az ÁFEOSZ-COOP elnöke az Ifjúsági Garancia csütörtökön tartott konferenciájának panelbeszélgetésében.

A szakember szerint ma a legtöbb szülő azt várja el a gyerekétől, hogy egyetemre menjen, de minimum leérettségizzen, ha pedig szakmunkásképzőbe megy a gyerek az a családnak ma már szégyen. Éppen emiatt ma a szakmunkásképzőbe a gyerekek a "maradék elv" alapján kerülnek be, pedig ennek az országnak a legnagyobb létszámban szakmunkásra lenne szüksége - tette hozzá.

Persze sokan elmennek külföldre, de alapvetően ma Magyarországon nagyon kevesen akarnak szakmunkásnak tanulni.

A világ mára nagyon felgyorsult, az oktatási struktúra átalakítása azonban nagyon hosszadalmas folyamat

- egészítette ki dr. Simon Attila István a munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkár.

Többek között ez az oka annak, hogy az oktatási rendszer nem tudja időben lekövetni a gyorsan változó munkaerőpiaci igényeket.

Pölöskei Gáborné, a szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár szerint az is probléma, hogy ma már sokan nem is feltétlenül ismerik a szakmákat, annyi féle van belőlük. Ezért nagyon fontos a pályaorientáció támogatása. Azonban nemcsak a fiatalokat kell tájékoztatni, hanem a szülőknek és a tanároknak is fel kell zárkózniuk.

Pölöskei jó példaként említette a tavaly megrendezett szakmák éjszakáját, ahol a látogatók színes és szórakoztató programokon keresztül ismerhették meg az együttműködő cégek rejtett világát.

Mit tartogat a jövő?

Napjainkban a technológia gyors fejlődése, a robotizáció miatt munkahelyek szűnnek meg és a munkakörök is jelentősen átalakulnak. Várhatóan egyre kevésbé lesz szükség adminisztratív vagy összeszerelő munkát végző alkalmazottakra és növekedésre lehet számítani az informatika és a tervező területen dolgozók körében. A Világgazdasági Fórum adatai szerint

a mai kisiskolásoknak a kétharmada olyan területen fog dolgozni, ami ma még nem is létezik

Ennek ellenére a Felvi kínálatát nézve kiderül, hogy az itthoni egyetemeken szinte ugyanazokra a szakokra lehet jelentkezni, mint 10-20 évvel ezelőtt. Ezzel szemben a nyugat-európai egyetemek már olyan szakokat is kínálnak, mint a kreatív digitális technológia vagy az App- fejlesztés.

Az Engame Akadémia korábbi kutatása arra a kérdésre kereste a választ, hogy mi hiányzik a mai oktatásból. A nyitott kérdőívek segítségével készített felmérés arra világított rá, hogy a tananyagból a diákok, tanárok, valamint a szülők is a legnagyobb arányban a különféle pénzügyi ismeretek átadását, a pénzügyi tudatosságra nevelést hiányolják.

Emellett a válaszadók egyöntetű véleménye, hogy kiemelt hangsúlyt kellene fektetni a gyakorlati ismeretek oktatására, vagyis mindenre "ami az életben felhasználható".

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
perfekt  |  2021.11.26 11:35
Közeledik a karácsony és lassan ismét vége lesz egy évnek. A számviteli szakemberek ismételten átéli...
hrdoktor  |  2021.11.22 05:36
A modern terápiás eljárások segítségével a megfelelő életminőség és a szexuális aktivitást is meg le...
coachco  |  2021.11.12 19:58
Aki járt Mádon az elmúlt években, biztos, hogy járt a Szent Tamás dűlő tetején. Csodás a kilátás! Mi...
hrbonbon  |  2021.11.11 14:19
We take the idea of hierarchy for granted in organizations, but we are wrong.  Organizations need n...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?