5 tiltott szó, amit soha ne írj le az önéletrajzodban

5 tiltott szó, amit soha ne írj le az önéletrajzodban

2017. február 8. 16:50

Már sokszor hallhattuk azt a mondást, miszerint az első benyomás a legfontosabb. Ez persze az álláskeresésnél sincsen másképpen, ahol először az önéletrajzunk alapján mutatkozunk be, éppen ezért nagyon fontos milyen szavak szerepelnek benne.


Természetesen az önéletrajzunk tartalma is döntő tényező, de azt sem utolsó dolog, hogy a meglévő tapasztalatainkat hogyan és milyen szavakkal írjuk le. A Business Insider most HR szakértők segítséggel gyűjtötte össze, melyek azok a szavak, amelyeket soha nem szabad leírnunk az önéletrajzunkban. Ezekből mutatunk most néhányat.

"Szorgalmas"

A munkáltatóknak általában az egyik alapelvárása, hogy szorgalmasak legyünk és keményen dolgozzunk. Éppen emiatt ezt a tulajdonságunkat felesleges előre kiemelnünk.

"Microsoft Office"

A legtöbb önéletrajz sablonban szerepel egy olyan rész, ahol megadhatjuk saját készségeinket. Sokan ehhez a részhez írják, hogy "Microsoft Office programcsalád felhasználói szintű ismerete". Sajnos napjainkban az Microsoft Office programok kezelése azonban nem egy készség, hanem alapelvárás.

"Nem tudom"

A negatív szavakat és kifejezéseket mindenképpen szedjük ki az önéletrajzunkból. A lehetséges munkaadóink arra kíváncsiak, mi az, amit tudunk, nem pedig arra, hogy mit nem.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Hobbi"

Magyarországon is elterjed szokás, hogy az önéletrajzunkba beleírjuk, hogy mi a hobbink. Ezzel egyrészt az a gond, hogy a legtöbben ugyanazokat a sablon szövegeket írják: "olvasok", "zenét hallgatok", "moziba járok". Másrészt a hobbinknak semmi köze nincsen a szakmai képesítésünkhöz és valószínűleg a jövőbeli munkánkhoz sem, így nincs értelme, hogy ezzel fárasszuk azt, aki elolvassa az önéletrajzunkat.

"Ambciózus"

Az  elgépelt szavak (mint például ez itt fent) soha ne legyenek az önéletrajzunkban. A legjobb, ha mi is kinyomtatjuk az önéletrajzunkat és többször átolvassuk. Ha tudunk, akkor kérjük meg valaki arra, hogy nézze át nekünk, hiszen egyetlen elgépelt szóval is sokat veszíthetünk.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
perfekt  |  2021.06.07 08:31
Már több esetben foglalkoztunk a közüzemi díjak továbbszámlázásával, de még mindig sláger témának tű...
hrdoktor  |  2021.06.07 06:14
Szinte fizikai ellenállást érez valamelyik sürgős munkahelyi teendője láttán, és igyekszik valami ür...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08