Erre a cafeteria elemre nem is gondoltál: te kérnél ilyet a főnöködtől?

2017. január 25. 18:04

A cafeteria szabályozás 2017-ben számos ponton változott. Az adómentes juttatások sokak számára vonzó elemekkel bővültek és számos népszerű tétel maradt továbbra is ebben a kedvező kategóriában. Mindemellett számos korábbi juttatás adóterhei nőttek meg, ami tovább erősíti az olyan adómentes juttatások szerepét, mint az egyre népszerűbb kockázati biztosítások.

Az Országgyűlés év végén elfogadta a 2017-re vonatkozó új cafeteria szabályokat, melyek jelentősen módosultak 2016-hoz képest. Az adómentes juttatások köre bővült, de alapjaiban nem változott, a közepes és magas adóval járó elemeknél történt átrendeződések miatt szerepük mégis felértékelődött. A korábban népszerű juttatási formák többsége a tavalyi közepes csoportból átkerült a legmagasabb adóval sújtott kategóriába. Ezzel összhangban a kockázati biztosítások, azon belül is az egészségbiztosítások még inkább előtérbe kerültek.

Mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára egyértelműen kedvező változás, hogy bővült az adómentesen adható juttatások köre. A különböző célú mobilitási és lakhatási támogatást bizonyos feltételek mellett az albérlet költségeire is lehet fordítani, ami az elmúlt években jelentősen megugrott négyzetméter árak mellett sokaknak nyújthat segítséget. Az évek óta adómentesen igényelhető bölcsődei szolgáltatásra vonatkozó támogatás 2017. január 1-től már az óvodai költségekre is fordítható, ami szintén nagyobb tömegek számára vonzó alternatíva.

Az adómentes juttatások esetében fontos megemlíteni, hogy az elmúlt években egyre népszerűbb kockázati biztosítások maradtak a legkedvezőbb kategóriában. Az ilyen biztosítások adómentes juttatásnak minősülnek, igaz, korlátozott, de még mindig jelentős mértékig, havonta a minimálbér 30 százalékáig.

Magyarországon még nem széleskörűen jellemző a magánszemélyek öngondoskodási hajlandósága és lehetősége. A cégek azonban hozzájárulhatnak munkavállalóik ez irányú tudatosságának növeléséhez, hiszen lehetőségük van arra, hogy kedvezményes cafeteria elemek segítségével ösztönözzenek a hosszú távú öngondoskodásra

 - nyilatkozta Sallai Linda, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. termék- és üzletfejlesztési igazgatója.

A munkavállalók mellett a munkáltatónak is érdemes ilyen típusú juttatásokban gondolkodniuk, hiszen a dolgozók és családtagjaik számára megteremtett biztonságérzet hosszabb távon a munkavállalói lojalitást is kedvező irányba befolyásolhatja. Az adómentes juttatások mellett egy teljesen új és minden bizonnyal sokak számára vonzó lehetőség került a 34,22 százalékos adósávba. Mostantól évi 100 ezer forintos összegkeretben már készpénzt is adhat a munkavállaló cafeteriaként.

A számos pozitív újdonság mellett azonban negatív változások is életbe léptek 2017. január 1-jén. A korábban rendkívüli népszerűségnek örvendő cafeteria elemek, úgymint az Erzsébet-utalvány, a helyi bérlet vagy az iskolakezdési támogatás, de még az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás és az egészségpénztár is kikerültek a kedvezményes juttatási körből és átkerültek legmagasabb, 43,66 százalékos csoportba.

Címlapkép: MTI / Mohai Balázs

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?