Erre a cafeteria elemre nem is gondoltál: te kérnél ilyet a főnöködtől?

Erre a cafeteria elemre nem is gondoltál: te kérnél ilyet a főnöködtől?

2017. január 25. 18:04

A cafeteria szabályozás 2017-ben számos ponton változott. Az adómentes juttatások sokak számára vonzó elemekkel bővültek és számos népszerű tétel maradt továbbra is ebben a kedvező kategóriában. Mindemellett számos korábbi juttatás adóterhei nőttek meg, ami tovább erősíti az olyan adómentes juttatások szerepét, mint az egyre népszerűbb kockázati biztosítások.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Országgyűlés év végén elfogadta a 2017-re vonatkozó új cafeteria szabályokat, melyek jelentősen módosultak 2016-hoz képest. Az adómentes juttatások köre bővült, de alapjaiban nem változott, a közepes és magas adóval járó elemeknél történt átrendeződések miatt szerepük mégis felértékelődött. A korábban népszerű juttatási formák többsége a tavalyi közepes csoportból átkerült a legmagasabb adóval sújtott kategóriába. Ezzel összhangban a kockázati biztosítások, azon belül is az egészségbiztosítások még inkább előtérbe kerültek.

Mind a munkáltató, mind a munkavállaló számára egyértelműen kedvező változás, hogy bővült az adómentesen adható juttatások köre. A különböző célú mobilitási és lakhatási támogatást bizonyos feltételek mellett az albérlet költségeire is lehet fordítani, ami az elmúlt években jelentősen megugrott négyzetméter árak mellett sokaknak nyújthat segítséget. Az évek óta adómentesen igényelhető bölcsődei szolgáltatásra vonatkozó támogatás 2017. január 1-től már az óvodai költségekre is fordítható, ami szintén nagyobb tömegek számára vonzó alternatíva.

Az adómentes juttatások esetében fontos megemlíteni, hogy az elmúlt években egyre népszerűbb kockázati biztosítások maradtak a legkedvezőbb kategóriában. Az ilyen biztosítások adómentes juttatásnak minősülnek, igaz, korlátozott, de még mindig jelentős mértékig, havonta a minimálbér 30 százalékáig.

Magyarországon még nem széleskörűen jellemző a magánszemélyek öngondoskodási hajlandósága és lehetősége. A cégek azonban hozzájárulhatnak munkavállalóik ez irányú tudatosságának növeléséhez, hiszen lehetőségük van arra, hogy kedvezményes cafeteria elemek segítségével ösztönözzenek a hosszú távú öngondoskodásra

 - nyilatkozta Sallai Linda, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. termék- és üzletfejlesztési igazgatója.

A munkavállalók mellett a munkáltatónak is érdemes ilyen típusú juttatásokban gondolkodniuk, hiszen a dolgozók és családtagjaik számára megteremtett biztonságérzet hosszabb távon a munkavállalói lojalitást is kedvező irányba befolyásolhatja. Az adómentes juttatások mellett egy teljesen új és minden bizonnyal sokak számára vonzó lehetőség került a 34,22 százalékos adósávba. Mostantól évi 100 ezer forintos összegkeretben már készpénzt is adhat a munkavállaló cafeteriaként.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A számos pozitív újdonság mellett azonban negatív változások is életbe léptek 2017. január 1-jén. A korábban rendkívüli népszerűségnek örvendő cafeteria elemek, úgymint az Erzsébet-utalvány, a helyi bérlet vagy az iskolakezdési támogatás, de még az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás és az egészségpénztár is kikerültek a kedvezményes juttatási körből és átkerültek legmagasabb, 43,66 százalékos csoportba.

Címlapkép: MTI / Mohai Balázs

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?