22 °C Budapest
Magyarok milliói kapnak levelet a NAV-tól: nehogy kidobd, a bevallásod múlik rajta

Magyarok milliói kapnak levelet a NAV-tól: nehogy kidobd, a bevallásod múlik rajta

2017. január 19. 14:30

Idén először adóbevallási tervezetet készít a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) minden magánszemélynek. Erről, és az adóbevalláshoz kapcsolódó határidőkről levélben tájékoztat minden adózót. Az ebben foglaltakat vesszük górcső alá.

Az adóhivatal az adóbevallási tervezetet a 2016-ban megszerzett jövedelemről szóló kimutatásban megadott adatokból állítja össze. Ezeket az adatokat egyébként a munkáltató, vagy kifizető adja. A tervezet elkészítésével a NAV azt vállalja, hogy kiszámolja a jövedelmet terhelő adót, figyelembe véve az év közben levont előlegeket és a kedvezményeket. A tervezet végén egy egyenleg szerepel majd, legjobb esetben nulla, de az is előfordulhat, hogy kell még fizetni adót, de az is, hogy valamekkora összeg visszajár.

Erről az újításról levélben, vagy ügyfélkapun keresztül tájékoztat minden adózót. A Pénzcentrum megkeresésére a NAV elmondta, 

a leveleket január 9-én kezdték kipostázni, szakaszosan küldik a leveleket, és a hónap végéig minden adózóhoz eljut.

Akik viszont rendelkeznek ügyfélkapuval, azoknak nem küldik ki postai úton is a tájékoztatót, ők csak elektronikusan kapják meg. Akihez esetleg még nem érkezett tájékoztató, vagy most szeretné elolvasni, az az adóhivatal honlapján megtalálja.

Az elkészült tervezetet március 15. után mindenki megnézheti az ügyfélkapuján keresztül, de arra is van lehetőség, hogy akinek nincs ügyfélkapuja, az levélben, postai úton megkapja az adóhivataltól. Utóbbi viszont nem automatikus, hanem igényelni kell január 31 és március 15 között. Lehet SMS-ben, a NAV honlapján elérhető űrlapon, levélben kötetlen formában, személyesen a NAV ügyfélszolgálatán, vagy az adóhivatal telefonos tájékoztató rendszerén keresztül.

A tervezetet elküldik (postán vagy ügyfélkapun) minden adózónak, ha egyetértesz a benne foglaltakkal, akkor csak annyi a dolgod, hogy visszaküld a NAV-nak május 22-ig, és akkor ez lesz a hivatalos adóbevallásod.

Ha viszont találsz benne hibát, és módosítani kell, akkor ezt vagy ügyfélkapun keresztül teheted meg, vagy ha postán kaptad, akkor az 16SZJA jelű bevallás benyújtásával. Ez a nyomtatvány letölthető a hivatal honlapjáról, de lehet kérni személyesen a NAV ügyfélszolgálatain is.

Nem készít mindenkinek tervezetet

Abban az esetben, ha van jövedelmed, de az nem munkáltatótól, vagy kifizetőtől származik, akkor nem készít neked adóbevallási tervezetet a NAV. Nagyon egyszerű az oka: nem kap rólad adatot sem munkáltatótól, sem kifizetőtől, tehát nincs miből dolgozzon. Ebben az esetben magadnak kell elkészítened a bevallást, ezt online felületen március 15 után megteheted a WebNYK program segítségével, vagy papír alapon is (16SZJA nyomtatvány), amit letölthetsz és kinyomtathatsz, vagy bemehetsz érte az egyik NAV ügyfélszolgálatra. 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A magánszemélyeknek, akik semmilyen vállalkozói tevékenységet nem folytatnak elég 3 dátumot megjegyezniük:

Január 31. - Eddig lehet megbízni a munkáltatót, hogy készítse el az adóbevallásodat, és erről alá kell írnod egy nyilatkozatot is a munkáltatódnál (16M29 jelű munkáltatói adómegállapítás).

Március 15. - Ha postán szeretnéd megkapni az adóbevallási tervezetet, március 15-ig igényelned kell.

Május 22. - Az adóbevallás beküldésének határideje.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.21 15:24
Értékhelyesbítés elszámolása A saját tőke rendezésének ez a módja akkor jöhet szóba, ha a vállalkoz...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrdoktor  |  2021.07.19 06:57
A körömgomba nem múlik el magától, mindenképpen kezelni kell a felnőtt lakosság 20-40 százalékát éri...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 24. szombat
Kinga, Kincső
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?