5 °C Budapest
Százezreket hagy nálad az állam, ha a napokban nyilatkozol

Százezreket hagy nálad az állam, ha a napokban nyilatkozol

2017. január 11. 11:30

Nagy változások vannak idén az adózási kedvezményekben, például nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, és visszamenőleges változás van az első házasoknál. A kedvezményeket viszont igényelni kell, mutatjuk, mik a teendők.

A tényleges egykulcsos adórendszer és a családbarát szja-kedvezmények az előzetes adatok szerint több mint 3 600 milliárd forintot hagyott az adózóknál 2010 óta - mondta Tamásné Czinege Csilla, a NAV adószakmai ügyekért felelős szakmai helyettes az adóhivatal sajtótájékoztatóján. Hozzátette, az idei év az szja éve lesz, kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy tájékoztatást és segítséget nyújtsanaka munkavállalóknak minden határidő közeledtével.

Azért fontos erről most tájékozódni, mert a következő néhány napban kell nyilatkoztatot tenniük a magánszemélyeknek a munkáltatóik felé, hogy milyen kedvezményeket szeretnének érvényesíteni. A családi kedvezménnyel több mint egymillió magyar élt 2015-ben. 

A családi adókedvezmény, az első házasok kedvezménye, és a személyi kedvezmény nemcsak utólag, az adóévet követően benyújtható személyi jövedelemadó bevallás érvényesíthető. Az illetmény-elszámoláshoz szükséges adóelőleg-nyilatkozat kitöltésével (és el is kell juttatni a munkáltatóhoz) már az év során igénybe vehető a kedvezmény. Tehát így nem visszakapják a kedvezmény összegét, hanem le sem vonját tőlük a havi szja-előlegekkel.

Az idei évtől fontos változás, hogy nem veszítik el az első házasok kedvezményét attól, hogy gyermekük születik a 24 hónap alatt, amíg a kedvezményre jogosultak. Ez a kedvezmény visszamenőleg lépett hatályba.

Ez vonatkozik mindazokra, akik 2014. december 31. után házasodtak össze. (Az első házasok kedvezmény 24 hónapok keresztül jár a friss házasoknak, ez havi ötezer forintot jelent.) Nagyon fontos, hogy az első házasok kedvezményt igényelni kell, nem automatikus. Tehát hiába látja a NAV a statisztikai adatokból, hogy 46 ezren házasodtak össze, mégis csak minden második vette igénybe.

KATTINTS! Fontos papírt kapsz januárban a főnöködtől: nagy bajban vagy, ha nem

A legutóbbi adatok szerint 2015-ben 1,1 millió munkavállaló élt a családi adókedvezménnyel. Az adminisztrációs bonyodalmak miatt viszont nagyon sokan nem vették igénybe a kedvezményt. Ehhez idén újítás és egyszerűsítés, hogy a házastárs munkáltatójának már nem kell írásban tudomásul venni az adóelőleg-nyilatkozatban foglaltakat. 

Az adóelőleg-nyilatkozaton fel kell tüntetni a kedvezményezett eltartottakat és az adóazonosítójukat. Adóazonosító feltüntetése kötelező, a nyilatkozaton, ez alapján tudják beazonosítani, hogy mely gyermek alapján él a kedvezmény lehetőségével a munkavállaló. 

Változik a családi adókedvezmény mértéke is: a kétgyermekes szülőknek 25 százalékkal nő a családi adókedvezményük, így gyermekenként 12 500 helyett 15 ezer forint lesz.

Minden szükséges nyilatkozat letölthető a NAV honlapjáról, és szükség esetén telefonon, vagy személyesen is lehet segítséget kérni az adóhivatal ügyfélszolgálatain.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
perfekt  |  2022.11.25 09:20
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
hrdoktor  |  2022.11.21 04:37
A stressz szót általánosan használjuk a mindennapokban, azonban a pontos jelentésével kevesen vannak...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 27. vasárnap
Virgil
47. hét
November 27.
Advent (1.)
November 27.
Nemzetközi Aura nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06