Ennyit keres egy BKV-ellenőr, ha elfogadja a kenőpénzt is

Ennyit keres egy BKV-ellenőr, ha elfogadja a kenőpénzt is

Pénzcentrum
2016. szeptember 18. 07:06

Sokunkkal előfordult már, hogy úgy utaztunk a BKV járművein, hogy otthon hagytuk a bérletünket vagy észre sem vettük, hogy lejárt. Ilyenkor viszont jelentős, közel a bérlet árának megfelelő bírságot kell fizetni. Persze van, aki inkább megpróbálja megoldani "okosba" és pár ezer forintot csúsztat az ellenőr zsebébe, pedig ez bűncselekmény és súlyos következménye lehet. Pontosan mennyit fizetnek ilyenkor? Vajon tényleg olyan könnyű megvesztegetni az ellenőröket?

A fővárosi tömegközlekedést rendszeresen használók közül sokakkal előfordult már, hogy nem vették észre, hogy lejárt a bérletük, vagy otthon felejtették azt. Ez viszont jelentős bírságot jelenthet, 8-10 ezer forint kifizetése egy átlagos jövedelemből élő családnak súlyos érvágás. Persze előfordul, hogy meg lehet oldani a dolgot "okosban" és a helyszíni bírságból "helyszíni bírság" lesz. Ez azonban bűncselekmény és súlyos büntetőjogi következménye lehet.

Mennyit kell fizetni az ellenőrnek?

Körülnéztünk a Fizettem.hu oldalán, hogy az név nélkül jelentett esetek mekkora összegről számolnak be. Sok ellenőr már ezer forinttal is beéri, ami igen jutányos árnak hathat az akár 16 ezer forintos büntetés helyett. Persze volt, aki ennél nagyobb összegről számolt be, a legtöbb esetben 2-3 ezer forintnál nem kellett többet fizetni a hivatalos büntetés megúszásáért. Fontos leszögezni, hogy a korrupció bűncselekménynek számít mindkét fél részéről, így súlyos, büntetőjogi következményei lehetnek.

A beszámolók egyébként elég megdöbbentőek, ezért szemezgettünk az érdekesebbekből:

Ő eltépi az adataimról szóló papírt viszont feleannyiból megúszom. Mert egyedül neveli a gyerekét és neki is nehéz.

Ellenőr: - meg kell térítenie az utazása költségét
Én: - nem fizetek
Ellenőr: - akkor rendőrt hívok, vagy fizesse be az utólagos bérlet bemutatás összegét, a 2000 forintot
Én: - azt akarja hogy adjak magának 2000-ret?
Ellenőr: - nem én mondtam...
Én: - (kis gondolkodás után) tessék, 1500 forint, további szép reggelt kívánok!

Az ellenőr felajánlotta, hogy megoldhatjuk itt helyszínen is. Megszívta, mert nem volt nálam ennyi készpénz. Végül beérte 1000 Ft-tal, amiért cserébe még egy vonaljegyet is adott.

Tényleg olyan nehéz az ellenőrök élete?

Felmerül a kérdés, ha tényleg olyan sokat számít egy ellenőrnek pár ezer forint, akkor vajon mennyit keresnek a BKK alkalmazottai, ezért megkerestük a kérdéseinkkel a közlekedési vállalatot.

A válaszuk szerint az átlagos bruttó bér jelenleg 192 ezer forint, amiből kedvezmények nélkül 127 ezer forintot kaphatnak kézhez az ellenőrök.

Erre jönnek rá a pótlékok, jutalékok (a büntetések száma alapján) és cafeteria is jár. A kezdőknek viszont ennél sokkal kevesebb jár, a képzésük alatt csupán a garantált bérminimummal kell beérniük, ami bruttó 129 ezer forint, amit a képzés végén 140 ezerre emelnek (nettó 93 ezer).

Ha nem kalkulálunk eltartottal, akkor ez éppen csak a létminimum felett van.

A létminimumot viszont országos átlagban számítják, Budapesten ennél jelentősen többe kerül a megélhetés, vagyis nagy a valószínűsége, hogy az ellenőri fizetésből a létminimum alatt (vagy legalábbis annak közelében) kellene megélni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fővárosi statisztikákat is érdemes megnézni, itt az átlagkereset 209 ezer forint volt havonta, vagyis több mint kétszerese a kezdő bérnek. Az átlagos illetmény sem leányálom, közel 40 százalékkal marad el az átlagos fővárosi keresettől.

Az ellenőrök többsége becsületes, azonban nem meglepő, hogy van, aki a rendszer megkerülésével próbál "némi mellékeshez" jutni, még a börtön kockáztatása mellett is. Persze az alacsony fizetés nem menti fel őket, viszont a BKK magasabb bérekkel elébe tudna menni a korrupciónak, hiszen az csúszópénzek számukra is kárt okoznak.

Hogyan lép fel a BKK a korrupció ellen?

A BKK egyébként küzd a problémával, ráadásul állításuk szerint sikeresen. Ugyan pontos statisztikát nem vezetnek, azonban a korrupció az elmúlt években fokozatosan visszaszorult.

Évek óta sikerül azt meglehetősen alacsony szinten tartani. Igen ritkán fordul elő ilyen jellegű szabályszegés. Amennyiben ilyen előfordul és bizonyítást nyer, a munkáltató azonnal megszünteti a munkavállaló munkaviszonyát

- mondták a Pénzcentrum kérdésére. A jegyellenőrök (és a biztonsági őrök) tevékenységét egyébként figyelemmel kísérik, rendszeresen és eseti jelleggel egyaránt ellenőrzik az alkalmazottakat.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?