Ennyit keres egy BKV-ellenőr, ha elfogadja a kenőpénzt is

Ennyit keres egy BKV-ellenőr, ha elfogadja a kenőpénzt is

Pénzcentrum
2016. szeptember 18. 07:06

Sokunkkal előfordult már, hogy úgy utaztunk a BKV járművein, hogy otthon hagytuk a bérletünket vagy észre sem vettük, hogy lejárt. Ilyenkor viszont jelentős, közel a bérlet árának megfelelő bírságot kell fizetni. Persze van, aki inkább megpróbálja megoldani "okosba" és pár ezer forintot csúsztat az ellenőr zsebébe, pedig ez bűncselekmény és súlyos következménye lehet. Pontosan mennyit fizetnek ilyenkor? Vajon tényleg olyan könnyű megvesztegetni az ellenőröket?

A fővárosi tömegközlekedést rendszeresen használók közül sokakkal előfordult már, hogy nem vették észre, hogy lejárt a bérletük, vagy otthon felejtették azt. Ez viszont jelentős bírságot jelenthet, 8-10 ezer forint kifizetése egy átlagos jövedelemből élő családnak súlyos érvágás. Persze előfordul, hogy meg lehet oldani a dolgot "okosban" és a helyszíni bírságból "helyszíni bírság" lesz. Ez azonban bűncselekmény és súlyos büntetőjogi következménye lehet.

Mennyit kell fizetni az ellenőrnek?

Körülnéztünk a Fizettem.hu oldalán, hogy az név nélkül jelentett esetek mekkora összegről számolnak be. Sok ellenőr már ezer forinttal is beéri, ami igen jutányos árnak hathat az akár 16 ezer forintos büntetés helyett. Persze volt, aki ennél nagyobb összegről számolt be, a legtöbb esetben 2-3 ezer forintnál nem kellett többet fizetni a hivatalos büntetés megúszásáért. Fontos leszögezni, hogy a korrupció bűncselekménynek számít mindkét fél részéről, így súlyos, büntetőjogi következményei lehetnek.

A beszámolók egyébként elég megdöbbentőek, ezért szemezgettünk az érdekesebbekből:

Ő eltépi az adataimról szóló papírt viszont feleannyiból megúszom. Mert egyedül neveli a gyerekét és neki is nehéz.

Ellenőr: - meg kell térítenie az utazása költségét
Én: - nem fizetek
Ellenőr: - akkor rendőrt hívok, vagy fizesse be az utólagos bérlet bemutatás összegét, a 2000 forintot
Én: - azt akarja hogy adjak magának 2000-ret?
Ellenőr: - nem én mondtam...
Én: - (kis gondolkodás után) tessék, 1500 forint, további szép reggelt kívánok!

Az ellenőr felajánlotta, hogy megoldhatjuk itt helyszínen is. Megszívta, mert nem volt nálam ennyi készpénz. Végül beérte 1000 Ft-tal, amiért cserébe még egy vonaljegyet is adott.

Tényleg olyan nehéz az ellenőrök élete?

Felmerül a kérdés, ha tényleg olyan sokat számít egy ellenőrnek pár ezer forint, akkor vajon mennyit keresnek a BKK alkalmazottai, ezért megkerestük a kérdéseinkkel a közlekedési vállalatot.

A válaszuk szerint az átlagos bruttó bér jelenleg 192 ezer forint, amiből kedvezmények nélkül 127 ezer forintot kaphatnak kézhez az ellenőrök.

Erre jönnek rá a pótlékok, jutalékok (a büntetések száma alapján) és cafeteria is jár. A kezdőknek viszont ennél sokkal kevesebb jár, a képzésük alatt csupán a garantált bérminimummal kell beérniük, ami bruttó 129 ezer forint, amit a képzés végén 140 ezerre emelnek (nettó 93 ezer).

Ha nem kalkulálunk eltartottal, akkor ez éppen csak a létminimum felett van.

A létminimumot viszont országos átlagban számítják, Budapesten ennél jelentősen többe kerül a megélhetés, vagyis nagy a valószínűsége, hogy az ellenőri fizetésből a létminimum alatt (vagy legalábbis annak közelében) kellene megélni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fővárosi statisztikákat is érdemes megnézni, itt az átlagkereset 209 ezer forint volt havonta, vagyis több mint kétszerese a kezdő bérnek. Az átlagos illetmény sem leányálom, közel 40 százalékkal marad el az átlagos fővárosi keresettől.

Az ellenőrök többsége becsületes, azonban nem meglepő, hogy van, aki a rendszer megkerülésével próbál "némi mellékeshez" jutni, még a börtön kockáztatása mellett is. Persze az alacsony fizetés nem menti fel őket, viszont a BKK magasabb bérekkel elébe tudna menni a korrupciónak, hiszen az csúszópénzek számukra is kárt okoznak.

Hogyan lép fel a BKK a korrupció ellen?

A BKK egyébként küzd a problémával, ráadásul állításuk szerint sikeresen. Ugyan pontos statisztikát nem vezetnek, azonban a korrupció az elmúlt években fokozatosan visszaszorult.

Évek óta sikerül azt meglehetősen alacsony szinten tartani. Igen ritkán fordul elő ilyen jellegű szabályszegés. Amennyiben ilyen előfordul és bizonyítást nyer, a munkáltató azonnal megszünteti a munkavállaló munkaviszonyát

- mondták a Pénzcentrum kérdésére. A jegyellenőrök (és a biztonsági őrök) tevékenységét egyébként figyelemmel kísérik, rendszeresen és eseti jelleggel egyaránt ellenőrzik az alkalmazottakat.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 20. 16:08