Nyugat-Magyarország kong az ürességtől

Nyugat-Magyarország kong az ürességtől

2016. augusztus 3. 18:03

Vas és Győr-Moson-Sopron megyében lassan nem a jól képzett szakemberek fogynak el, hanem gyakorlatilag mindenki, aki munkát vállalna. A nyugati megyékből már nemcsak Ausztria, hanem Szlovákia is szívja el a munkaerőt.

Vas megyében gyakorlatilag elfogyott a munkaerő, az állásbörzéken már nem a munkavállalók, hanem a cégek állnak sorba. Ennél is rosszabb a helyzet Győr-Moson-Sopron megyében. Itt korábban az volt a probléma, hogy nincs jól képzett szakember, de ma már ember sem: a munkáltatók szerint betanított munkára, segédmunkára is nehezen lehet csak dolgozókat felvenni - írja a Határátkelő.

Ez amúgy nem kifejezetten új jelenség, már hosszú ideje problémát okoz, hogy egyszerűen nincs munkás a munkaalapú Magyarországon, mert aki tud és akar dolgozni, azok közül egyre többen elmennek.

A portál szerint míg korábban több ezer szlovákiai ingázó járt át a győri ipari parkba dolgozni, mostanra inkább a győriek mennek a pozsonyi régióba, például az ottani Volkswagen-gyárba munkát vállalni.

A KSH adatai szerint egyébként 116,7 ezer magyarországi lakos dolgozik külföldi telephelyen, és számuk folyamatosan nő, csak az előző negyedévben közel 9 ezren "vándoroltak ki" a magyar munkaerőpiacról.

A probléma megoldására a cégek és a kamara is keresi a megoldást. Az egyik lehetséges megoldás az automatizálás, míg egyes vállalkozások inkább intenzív bérfejlesztésbe kezdtek. Szakemberek szerint azonban legalább 30 százalékkal kellene emelni a béreket ahhoz, hogy az ingázók egy része egyáltalán elgondolkozzon a lehetőségen - írta a Határátkelő.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43