32 °C Budapest
Ez komoly? Tényleg ennyire naplopó a magyar?

Ez komoly? Tényleg ennyire naplopó a magyar?

2016. július 16. 07:04

Egy év alatt Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a ledolgozott órák száma az OECD tagországok közül. Hogy blicceltünk el két és fél hetet?

Tavaly átlagosan 1749 órát dolgozott egy magyar ember, ez a szám 2014-ben még 1858 volt - derül ki az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) felméréséből. Ez azt jelenti, hogy csaknem átlagosan két és fél héttel kevesebbet dolgozott egy magyar, 2015-ben, mint egy évvel korábban.

Míg 2014-ben a 12. helyen álltunk a legtöbb órát dolgozók listáján, addig 2015-ben már a 19. helyre csúsztunk.

Szégyenkezni azonban nincs okunk, hiszen még így is bőven a tabella közepén állunk. Ráadásul a ledolgozott órák száma egyáltalán nincs egyenes arányban a GDP-vel: akkor nyilván nem a németek, hollandok, a norvégok és a dánok lennének a sereghajtók, és nem a mexikóiak vezetnék a listát, de így legalább ők is elmondhatják magukról, hogy valamiben a legjobbak.

Régiós szinten tavaly csak Ausztriában és Szlovéniában dolgoztak nálunk kevesebbet, 2014-ben viszont csak a lengyelek előztek meg minket.

Az OECD jelentések ugyan nagyon hiteles statisztikai forrásnak számítanak, ez esetben talán mégis megkérdőjelezhető. Például arról az oldalról is, hogy munkaórák tekintetében legendásak a japánok, a listán mégis csak a középmezőnybe sikerült bejutniuk (mögöttünk). 

Emellett Magyarországon nem történt törvényi változás munkaidő tekintetében, az sem valószínű, hogy a rugalmas munkavégzés ilyen sebességgel terjedne az országban, ahogy a túlórázás drasztikus csökkenése sem. Ráadásul szerencsére durva járvány, vagy betegséghullám sem söpört végig az országon, hogy a sok betegszabadság szolgálna indokul a két és fél hetes mínuszért. Legfeljebb az adminisztráció és a túlórák utáni plusz pénzek kifizetése iránt csökkenhetett a hajlandóság.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Dolgozik, ha megfizetik

Szinte mindenki túlórázik, plusz pénzért azonban még többen és többet is hajlandóak lennének bevállalni - írtuk április végén egy kutatására alapozva. A felmérés szerint heti 40 óránál többet dolgozik a magyar férfiak 61 százaléka, és a nőknek is közel a fele. Főként a gyártás területén dolgozók és a vezetők azok, akik átlagosan heti 45 órát töltenek munkával. A kutatás során megkérdezetteknek viszont a fele még több túlórát is hajlandó lenne bevállalni extra pénzért.

Elhelyezkedéskor a magyar munkavállalók számára a fizetés a legfontosabb döntési szempont, így nem meglepő, hogy túlórát is leginkább plusz juttatásokért vállalnának. Mindez a 45 és 65 év közöttiekre különösen igaz, hiszen nekik az önfenntartáson túl jellemzően a családjukról és a nyugdíjas éveikről is gondoskodniuk kell.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?