8 °C Budapest

Ez komoly? Tényleg ennyire naplopó a magyar?

2016. július 16. 07:04

Egy év alatt Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a ledolgozott órák száma az OECD tagországok közül. Hogy blicceltünk el két és fél hetet?

Tavaly átlagosan 1749 órát dolgozott egy magyar ember, ez a szám 2014-ben még 1858 volt - derül ki az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) felméréséből. Ez azt jelenti, hogy csaknem átlagosan két és fél héttel kevesebbet dolgozott egy magyar, 2015-ben, mint egy évvel korábban.

Míg 2014-ben a 12. helyen álltunk a legtöbb órát dolgozók listáján, addig 2015-ben már a 19. helyre csúsztunk.

Szégyenkezni azonban nincs okunk, hiszen még így is bőven a tabella közepén állunk. Ráadásul a ledolgozott órák száma egyáltalán nincs egyenes arányban a GDP-vel: akkor nyilván nem a németek, hollandok, a norvégok és a dánok lennének a sereghajtók, és nem a mexikóiak vezetnék a listát, de így legalább ők is elmondhatják magukról, hogy valamiben a legjobbak.

Régiós szinten tavaly csak Ausztriában és Szlovéniában dolgoztak nálunk kevesebbet, 2014-ben viszont csak a lengyelek előztek meg minket.

Az OECD jelentések ugyan nagyon hiteles statisztikai forrásnak számítanak, ez esetben talán mégis megkérdőjelezhető. Például arról az oldalról is, hogy munkaórák tekintetében legendásak a japánok, a listán mégis csak a középmezőnybe sikerült bejutniuk (mögöttünk). 

Emellett Magyarországon nem történt törvényi változás munkaidő tekintetében, az sem valószínű, hogy a rugalmas munkavégzés ilyen sebességgel terjedne az országban, ahogy a túlórázás drasztikus csökkenése sem. Ráadásul szerencsére durva járvány, vagy betegséghullám sem söpört végig az országon, hogy a sok betegszabadság szolgálna indokul a két és fél hetes mínuszért. Legfeljebb az adminisztráció és a túlórák utáni plusz pénzek kifizetése iránt csökkenhetett a hajlandóság.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Dolgozik, ha megfizetik

Szinte mindenki túlórázik, plusz pénzért azonban még többen és többet is hajlandóak lennének bevállalni - írtuk április végén egy kutatására alapozva. A felmérés szerint heti 40 óránál többet dolgozik a magyar férfiak 61 százaléka, és a nőknek is közel a fele. Főként a gyártás területén dolgozók és a vezetők azok, akik átlagosan heti 45 órát töltenek munkával. A kutatás során megkérdezetteknek viszont a fele még több túlórát is hajlandó lenne bevállalni extra pénzért.

Elhelyezkedéskor a magyar munkavállalók számára a fizetés a legfontosabb döntési szempont, így nem meglepő, hogy túlórát is leginkább plusz juttatásokért vállalnának. Mindez a 45 és 65 év közöttiekre különösen igaz, hiszen nekik az önfenntartáson túl jellemzően a családjukról és a nyugdíjas éveikről is gondoskodniuk kell.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem