26 °C Budapest
Ez komoly? Tényleg ennyire naplopó a magyar?

Ez komoly? Tényleg ennyire naplopó a magyar?

2016. július 16. 07:04

Egy év alatt Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a ledolgozott órák száma az OECD tagországok közül. Hogy blicceltünk el két és fél hetet?

Tavaly átlagosan 1749 órát dolgozott egy magyar ember, ez a szám 2014-ben még 1858 volt - derül ki az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) felméréséből. Ez azt jelenti, hogy csaknem átlagosan két és fél héttel kevesebbet dolgozott egy magyar, 2015-ben, mint egy évvel korábban.

Míg 2014-ben a 12. helyen álltunk a legtöbb órát dolgozók listáján, addig 2015-ben már a 19. helyre csúsztunk.

Szégyenkezni azonban nincs okunk, hiszen még így is bőven a tabella közepén állunk. Ráadásul a ledolgozott órák száma egyáltalán nincs egyenes arányban a GDP-vel: akkor nyilván nem a németek, hollandok, a norvégok és a dánok lennének a sereghajtók, és nem a mexikóiak vezetnék a listát, de így legalább ők is elmondhatják magukról, hogy valamiben a legjobbak.

Régiós szinten tavaly csak Ausztriában és Szlovéniában dolgoztak nálunk kevesebbet, 2014-ben viszont csak a lengyelek előztek meg minket.

Az OECD jelentések ugyan nagyon hiteles statisztikai forrásnak számítanak, ez esetben talán mégis megkérdőjelezhető. Például arról az oldalról is, hogy munkaórák tekintetében legendásak a japánok, a listán mégis csak a középmezőnybe sikerült bejutniuk (mögöttünk). 

Emellett Magyarországon nem történt törvényi változás munkaidő tekintetében, az sem valószínű, hogy a rugalmas munkavégzés ilyen sebességgel terjedne az országban, ahogy a túlórázás drasztikus csökkenése sem. Ráadásul szerencsére durva járvány, vagy betegséghullám sem söpört végig az országon, hogy a sok betegszabadság szolgálna indokul a két és fél hetes mínuszért. Legfeljebb az adminisztráció és a túlórák utáni plusz pénzek kifizetése iránt csökkenhetett a hajlandóság.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Dolgozik, ha megfizetik

Szinte mindenki túlórázik, plusz pénzért azonban még többen és többet is hajlandóak lennének bevállalni - írtuk április végén egy kutatására alapozva. A felmérés szerint heti 40 óránál többet dolgozik a magyar férfiak 61 százaléka, és a nőknek is közel a fele. Főként a gyártás területén dolgozók és a vezetők azok, akik átlagosan heti 45 órát töltenek munkával. A kutatás során megkérdezetteknek viszont a fele még több túlórát is hajlandó lenne bevállalni extra pénzért.

Elhelyezkedéskor a magyar munkavállalók számára a fizetés a legfontosabb döntési szempont, így nem meglepő, hogy túlórát is leginkább plusz juttatásokért vállalnának. Mindez a 45 és 65 év közöttiekre különösen igaz, hiszen nekik az önfenntartáson túl jellemzően a családjukról és a nyugdíjas éveikről is gondoskodniuk kell.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?