-6 °C Budapest

Hiába az elkötelezettség, kevés a pénz a magyarok szerint

2015. november 26. 15:05

Az Aon Hewitt felmérése szerint Európában a legkevésbé elkötelezettek a dolgozók, és egyre rosszabbul érzik magukat a munkájukban is. Magyarországon kevésbé rossz a helyzet - írja az Index.hu.

A magyarok ugyan jobban megbecsülik az állásukat, mint az uniós átlag, jól kijönnek a főnökkel és a kollégákkal, de azért nálunk is sok a panasz. A felmérés szerint úgy érezzük, hogy ennyi pénzből, ennyi emberrel nem tudjuk kihozni magunkból a maximumot.

A magyar dolgozói elkötelezettség töretlenül nő 2005 óta, miközben világszerte csak a válság lecsengése után kezdett újra emelkedni. Egy átlagos magyar vállalatnál a dolgozók 62 százaléka elkötelezett cége felé, ami megfelel a globális szintnek, és magasabb, mint az uniós 57 százalékos átlag.

A munkaerőhiány miatt viszont sokat aggódunk, csak kevesebb, mint minden második dolgozó gondolja úgy, hogy rendelkezésére áll a munkavégzéshez szükséges mennyiségű és minőségű erőforrás. A munkavállalók nagy része úgy érzi, hogy a legjobbakat könnyen elhalásszák, és hogy kevés a fizetés és az előrelépési lehetőség a cégen belül.

Tíz megkérdezett magyar dolgozóból csak három gondolja úgy, hogy könnyen találna állást, ha kirúgnák, 22 százalék pedig kimondottan fél kimenni a munkaerőpiacra. Ezzel az eredménnyel a kelet-közép európai régióban a válság óta az utolsók közé tartozunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nehezen kezeljük a munkahelyi stresszt

Ma Magyarországon minden ötödik dolgozónak kimondottan nehézséget okoz a munkájával járó stressz kezelése, és nehezen tudja megteremteni a munkája és a magánélete közötti egyensúlyt. Egész Európában drasztikusan romlik a munka-élmény, itt láthatjuk a legnagyobb (85 százalékpontos) zuhanást a dolgozói elégedettségben. Ez főleg a rendelkezésre álló erőforrások, munkaeszközök, a kommunikáció, ügyfélközpontúság, valamint a vezetés emberközpontúságánál szembetűnő. Világszinten a munka-élmény 28 százalékponttal csökkent, különösen a felhatalmazást, a hatáskört, felelősséget, valamint az önmegvalósítást illetően lettek kritikusabbak a dolgozók.

Mit tehetnek a vállalatok, hogy növeljék a dolgozók elkötelezettségét?

A kutatás szerint a dolgozói elégedettség függ a vállalati gyakorlatoktól, a kommunikációtól, a folyamatoktól, a munkakörnyezettől, a munkabiztonságtól és munka-magánélet egyensúlyától is. Ezeken kívül fontos a márka, a jó vállalati hírnév, a vezetés és a céges kultúra is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?