16 °C Budapest

Kapkodnak a cégek a külföldről hazatérő magyarokért

2015. november 4. 15:32

Bár a magyarországi munkavállalók több mint fele szeretne nemzetközi munkatapasztalatra szert tenni, a legtöbben nem maradnának öt évnél tovább külföldön, hanem itthon hasznosítanák a megszerzett tudást. A hazai cégek pedig jelentős előnyben részesítik a külföldi tapasztalattal rendelkező jelentkezőket egy álláshirdetésnél, akár magasabb bért is kínálnak nekik - derül ki egy friss felmérésből.

A Profession.hu, a Boston Consulting Group és a The Network felmérése szerint a magyar munkavállalók kétharmada nyitott arra, hogy külföldön vállaljon munkát, legtöbben természetesen a magasabb fizetés reménye miatt költöznének (83%), de sokan a nyelvtudás megszerzését (60%) és a nemzetközi tapasztalatot (47%) is fontosnak tartják. Az utóbbi két pont pedig rendkívül értékes szereplővé teszik őket az álláspiacon, amikor visszatérnek Magyarországra.

Legtöbben öt éven belül hazajönnének

A megkérdezett munkavállalók 19 százaléka két év után jönne haza a külföldi munkából, 32 százalékuk pedig három és öt év között tervez. Amikor hazatérnek, jelentős előnnyel indulnak a munkaerőpiacon, nem csak a magabiztos nyelvtudás, de a széleskörű tapasztalat miatt is.

A kisebb hazai cégek egy újfajta szemléletet, a nyitottabb gondolkodási módot várják a külföldi tapasztalattal érkező kollégáktól, sok esetben ettől a vállalkozás versenyképességének növekedését is remélik. A multinacionális cégek is szívesen lecsapnak egy ilyen jelentkezőre, bízva a nagyobb munkabírásban és az innovatív hozzáállásban" - mondta Sámson Dorottya, a Profession.hu munkaerőpiaci szakértője. - "A friss és sok esetben itthon nem elsajátítható szakmai tudáson felül az úgynevezett ’soft skill’ tulajdonságok is vonzóak a cégeknek, a külföldi tapasztalat bátorságra és jobb alkalmazkodó képességre utal. Számos esetben sokkal könnyebb nemzetközi tapasztalattal vezető pozícióba kerülni

- tette hozzá a szakértő.

Az alapdiplomásokat foglalkoztatja legjobban a nyelvtudás

A kutatás adatai szerint az alapdiplomával rendelkező fiatalok a legmotiváltabbak: közülük majdnem minden harmadik válaszadó (29%) egy új nyelv elsajátítását várja a külföldön töltött időszaktól, míg az egyetemi szintű diplomával rendelkezők közül csak minden ötödik (17%) tartja ezt a külföldi munkavállalás egyik előnyeként számon. Ugyanez az arány mutatkozik a tapasztalatszerzésre és az ismeretlen, új kultúrák megismerésére is. Az alapdiplomásokat lelkesedésben a középfokú végzettséggel rendelkezők követik, 27 százalékuk szívesen sajátítana el egy új idegen nyelvet, 21 százalékuk pedig nyitottak az új élményekre.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Több tapasztalatért többet fizetnek a cégek

Sámson Dorottya szerint a jó lehetőségek ellenére legtöbbször nem könnyű a visszailleszkedés, az alacsonyabb megélhetési költségek ellenére nehezen élik meg a nagyságrendekkel kisebb fizetéseket a hazatérő munkavállalók. A meghirdetett állások esetében viszont gyakran előfordul, hogy az eredetileg kínált juttatási csomag keretén szélesítenek a cégek, ha az ideális jelentkezővel találkoznak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm