Fontos változás a cafetériánál: felbolydultak a munkavállalók

Fontos változás a cafetériánál: felbolydultak a munkavállalók

2015. október 12. 06:00

Idén január 1-től jelentősen módosultak a cafetéria-szolgáltatások adóterhei, amely főként a SZÉP kártya, illetve az adómentesen nyújtható lakáscélú támogatás népszerűségét növelte. A Pénzcentrum utánajárt, beváltak-e a módosítások, és valóban jól működik-e a rendszer.

Idén a béren kívüli juttatások adóterheit nagymértékben módosították, ami kissé bonyolulttá tette a rendszert.

A szigorítás annyiban lényeges, hogy akik 200 ezer forintnál magasabb összeget kapnak, az összeg feletti részt csak SZÉP kártyán vehetik kedvezményes adózással igénybe. Ezen felül az adómentes juttatások körét bővíti a lakáshitel támogatás, ami nagyban megkönnyíti a lakást vásárlók terheit.

KATTINTS! Cafetéria: lesznek, akik mégis nagyot buknak 2015-ben

A változás tehát röviden annyi, hogy idén január 1-től:

  • Évi 200 ezer forintig (16,6 ezer forint havonta) a béren kívüli juttatások közterhei nem változnak, a juttatás értékének 1,19-szerese után 16 százalék szja-t és 14 százalék eho-t, összesen 35,7 százalék közterhet kell fizetni.

  • 200 ezer és 450 ezer forint között azonban a 35,7 százalékos adóterhelés csak a SZÉP kártyák esetében marad fent, az egyéb béren kívüli juttatásokat 51,17 százalékos közteher illeti. (A juttatás értékének 1,19 szerese után 14 százalék eho helyett 27 százalék eho-t kell fizetni, ehhez jön a 16 százalék szja).

KATTINTS! Minden harmadik magyar munkavállalót érinthet ez az újítás

Bár a pontos számok még nem ismertek, annyi már látható, hogy az elfogadott adóváltozás valóban a SZÉP kártya, illetve az adómentesen nyújtható lakáscélú támogatás népszerűségének kedvezett.

A 2014-ben igénybe vett béren kívüli juttatások megoszlásánál az Erzsébet utalvány állt az első helyen, ami ebben az évben még mindig éllovas. Ugyanakkor a SZÉP kártya is egyre felkapottabb, mivel az idei módosítások miatt a béren kívüli juttatások egyéb elemeiről sokan áttértek a SZÉP kártyára.

Népszerűségének másik oka, hogy nagyon sok helyen felhasználható, több szolgáltatás igénybe vételére alkalmas, és évről-évre nő az elfogadóhelyek listája.

Pontos adatok nincsenek, de kevés olyan cég van, ahol a cafeteria-keretből hiányzik a SZÉP kártya. Funkciójában akár ki is válthatja az Erzsébet utalványt, ráadásul szélesebb körben is fel lehet használni.

- mondta el a Pénzcentrumnak Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető adószakértője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Emellett a hazai turizmus fellendülésében is nagy szerepet játszik. Bár ezelőtt is voltak hasonló támogatási formák, a SZÉP kártya elektronikus, szélesebb körben alkalmazható, és jobban ellenőrizhető.

A lakáshitel támogatás is tarolt az idén

A másik nagy cafeteria-sztár az adómentes lakáshitel támogatás, amivel meglepően sokan éltek idén.

Az MKB Banknál több, mint száz ügyfél közel félezer munkavállalója élt ezzel a lehetőséggel, de az FHB Banknál is nőtt  az erre vonatkozó együttműködési megállapodások száma, és a jövő évre is hasonló eredményekre számítanak.

Az OTP bank OTP ADLAK néven vezette be a piacra a lakáshitel cafeteria szolgáltatását, amely azóta mintegy 2600 munkavállalónak folyósított támogatást. Ezen felül 4000 kisvállalattal kötött szerződést a pénzintézet a szolgáltatás nyújtására, esetükben 2000 munkavállalónak folyósítottak támogatást.

Ebben szerepet játszhat a devizahitelek körüli médiadömping is, de főképpen az adómentesség miatt választották sokan ezt a béren kívüli juttatási formát.

Van olyan cég, ahol a hitellel rendelkező munkavállalók közel 80 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Azért lett népszerű, mert olyan valós támogatást nyújt a munkavállalónak, amit ténylegesen fel tud használni. Ugyanis míg a SZÉP kártya esetében lehetőség van utazni, illetve a szabadidő eltöltésére is felhasználható a juttatás, ami nem feltétlenül számít életszükségletnek, addig a hitelt mindenképpen törleszteni kell.

- nyilatkozta Dr. Fekete Zoltán Titusz adómenedzser.

Az új rendszernek árnyoldala is van, ugyanis az adók kiszámítása lényegesen bonyolultabb lett. Az éven belül megszűnő jogviszonyok esetében a ledolgozott napokkal arányosan kell meghatározni a béren kívüli juttatás keretösszegét. Aki tehát évközben álláshelyet vált, hiába adta le a nyilatkozatát év elején, visszamenőleg megváltozhat az adóztatás, így utólag kell mindent újraszámolni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25