Fontos változás a cafetériánál: felbolydultak a munkavállalók

2015. október 12. 06:00

Idén január 1-től jelentősen módosultak a cafetéria-szolgáltatások adóterhei, amely főként a SZÉP kártya, illetve az adómentesen nyújtható lakáscélú támogatás népszerűségét növelte. A Pénzcentrum utánajárt, beváltak-e a módosítások, és valóban jól működik-e a rendszer.

Idén a béren kívüli juttatások adóterheit nagymértékben módosították, ami kissé bonyolulttá tette a rendszert.

A szigorítás annyiban lényeges, hogy akik 200 ezer forintnál magasabb összeget kapnak, az összeg feletti részt csak SZÉP kártyán vehetik kedvezményes adózással igénybe. Ezen felül az adómentes juttatások körét bővíti a lakáshitel támogatás, ami nagyban megkönnyíti a lakást vásárlók terheit.

KATTINTS! Cafetéria: lesznek, akik mégis nagyot buknak 2015-ben

A változás tehát röviden annyi, hogy idén január 1-től:

  • Évi 200 ezer forintig (16,6 ezer forint havonta) a béren kívüli juttatások közterhei nem változnak, a juttatás értékének 1,19-szerese után 16 százalék szja-t és 14 százalék eho-t, összesen 35,7 százalék közterhet kell fizetni.

  • 200 ezer és 450 ezer forint között azonban a 35,7 százalékos adóterhelés csak a SZÉP kártyák esetében marad fent, az egyéb béren kívüli juttatásokat 51,17 százalékos közteher illeti. (A juttatás értékének 1,19 szerese után 14 százalék eho helyett 27 százalék eho-t kell fizetni, ehhez jön a 16 százalék szja).

KATTINTS! Minden harmadik magyar munkavállalót érinthet ez az újítás

Bár a pontos számok még nem ismertek, annyi már látható, hogy az elfogadott adóváltozás valóban a SZÉP kártya, illetve az adómentesen nyújtható lakáscélú támogatás népszerűségének kedvezett.

A 2014-ben igénybe vett béren kívüli juttatások megoszlásánál az Erzsébet utalvány állt az első helyen, ami ebben az évben még mindig éllovas. Ugyanakkor a SZÉP kártya is egyre felkapottabb, mivel az idei módosítások miatt a béren kívüli juttatások egyéb elemeiről sokan áttértek a SZÉP kártyára.

Népszerűségének másik oka, hogy nagyon sok helyen felhasználható, több szolgáltatás igénybe vételére alkalmas, és évről-évre nő az elfogadóhelyek listája.

Pontos adatok nincsenek, de kevés olyan cég van, ahol a cafeteria-keretből hiányzik a SZÉP kártya. Funkciójában akár ki is válthatja az Erzsébet utalványt, ráadásul szélesebb körben is fel lehet használni.

- mondta el a Pénzcentrumnak Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető adószakértője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Emellett a hazai turizmus fellendülésében is nagy szerepet játszik. Bár ezelőtt is voltak hasonló támogatási formák, a SZÉP kártya elektronikus, szélesebb körben alkalmazható, és jobban ellenőrizhető.

A lakáshitel támogatás is tarolt az idén

A másik nagy cafeteria-sztár az adómentes lakáshitel támogatás, amivel meglepően sokan éltek idén.

Az MKB Banknál több, mint száz ügyfél közel félezer munkavállalója élt ezzel a lehetőséggel, de az FHB Banknál is nőtt  az erre vonatkozó együttműködési megállapodások száma, és a jövő évre is hasonló eredményekre számítanak.

Az OTP bank OTP ADLAK néven vezette be a piacra a lakáshitel cafeteria szolgáltatását, amely azóta mintegy 2600 munkavállalónak folyósított támogatást. Ezen felül 4000 kisvállalattal kötött szerződést a pénzintézet a szolgáltatás nyújtására, esetükben 2000 munkavállalónak folyósítottak támogatást.

Ebben szerepet játszhat a devizahitelek körüli médiadömping is, de főképpen az adómentesség miatt választották sokan ezt a béren kívüli juttatási formát.

Van olyan cég, ahol a hitellel rendelkező munkavállalók közel 80 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. Azért lett népszerű, mert olyan valós támogatást nyújt a munkavállalónak, amit ténylegesen fel tud használni. Ugyanis míg a SZÉP kártya esetében lehetőség van utazni, illetve a szabadidő eltöltésére is felhasználható a juttatás, ami nem feltétlenül számít életszükségletnek, addig a hitelt mindenképpen törleszteni kell.

- nyilatkozta Dr. Fekete Zoltán Titusz adómenedzser.

Az új rendszernek árnyoldala is van, ugyanis az adók kiszámítása lényegesen bonyolultabb lett. Az éven belül megszűnő jogviszonyok esetében a ledolgozott napokkal arányosan kell meghatározni a béren kívüli juttatás keretösszegét. Aki tehát évközben álláshelyet vált, hiába adta le a nyilatkozatát év elején, visszamenőleg megváltozhat az adóztatás, így utólag kell mindent újraszámolni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 2. szombat
Lujza
9. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 2. 19:16
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm