26 °C Budapest
Túlóráztat a főnököd? Ennyi pénzért teheti

Túlóráztat a főnököd? Ennyi pénzért teheti

2015. augusztus 4. 11:30

Az átlagos magyar munkavállalónak maximum évente egyszer emelkedik a fizetése. Ezen kívül aligha számíthat több pénzre, mint ami a szerződésében fel van tüntetve. Kivéve persze, ha többet dolgozik a napi 8, heti 40 óránál, vagy annál, mint amire szerződött.

Ha a szerződésünkben meghatározott munkaóránkon túl is dolgoztatnak főnökeink, akkor túlórapótlék illet meg minket. Ha pedig valaki egy multinacionális cégnél helyezkedik el, előfordulhat,hogy nem megszokott időben, például március 15-én is dolgoznia kell, amit a nemzetközi munkáltatók bérpótlék fizetésével szoktak honorálni.

A multinacionális cégeknél, azon belül is a pénzügyi és adminisztratív tevékenységet szolgáltató központoknál megfigyelhető jelenség a bérpótlék. A cégek a magyar ünnepnapokat, illetve az éjszakai és hétvégi műszakokat béren felüli juttatással, azaz bérpótlékkal honorálják.

A magyar ünnepnapokon másfélszer magasabb fizetést kapnak az alkalmazottak, a hétvégi, délutáni és éjszakai műszakok után járó bérpótlékuk pedig átlagosan plusz 30-40 százalék körül mozog

- tájékoztatta a Pénzcentrumot a munkaerő közvetítéssel és kölcsönzéssel foglalkozó Randstad Magyarország.

Túlórapótlék (vagy rendkívüli munkavégzésért járó pótlék) ezzel szemben rendkívüli munkavégzés esetén illeti meg a munkavállalót, amikor a munkaidő-beosztásában meghatározott munkaidőn felül végez munkát. Foglalkozástól függetlenül ez minden munkavállalónak törvényileg jár.

Mértéke az alapbér 50 százaléka, ha:
  • a munkavállalónak munkanapon, a rendes munkaidején felül kell dolgoznia,
  • vagy a munkaidőkereten, illetve az elszámolási időszakon felül végez munkát.
Mértéke az alapbér 100 százaléka, ha:
  • a munkaidő beosztása szerint heti pihenőnapon kell dolgoznia,
  • vagy munkaszüneti napon dolgozik.

Mennyi az annyi?

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb (2014-es) adatai szerint a fizikai munkát végzők átlagkeresete bruttó 166 792 forint, nők esetében, teljes keresetre nézve pedig csak 139 509 forint. Ha az átlag alapbért nézzük, az 117 326 ezer forint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanígy egy férfi fizikai munkás alapbére 142 466 forint havonta, ő ennek, és nem a teljes keresetének (180 025 forint) felét kapná a túlóráért. Ha pedig egy multinacionális cégnél a munkatársaknak például március 15-e is munkanap, ők, mint szellemi dolgozók, akiknek az átlagos alapbére 259 133 forint (míg a teljes keresetük bruttó 306 851 forint) másfélszeresét fogják kapni azon a napon.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?