8 titok, amiről senki sem beszél: így tartsd meg a munkád

8 titok, amiről senki sem beszél: így tartsd meg a munkád

2015. június 28. 11:00

Életünk igen nagy részét munkával töltjük. Ha a gondolattól is émelyegsz, hogy dolgozni indulj, valószínűleg nem a jó helyen vagy. Viszont ha szereted, becsüld meg jól! Íme néhány tipp, hogyan betonozd be magad örökre.

A legfrissebb adatok szerint 4 millió 165 ezer fő dolgozik Magyarországon. Munkát találni nehéz, átlagosan 18 hónapig is eltarthat, mire (újra) dolgozni kezd valaki. Ezért nem mindegy, hogy mennyire vigyázunk a munkahelyünkre: ha van egy hely, ami szakmai kihívásokkal és szerethető kollégákkal teli, becsüljük meg jól.

1. A munka maraton, nem pedig sprint

Ezért tartalékolni kell az erődet, és egyenletes teljesítményt kell nyújtanod. Sokan esnek abba a hibába, hogy a munka megszerzése után a kimagasló teljesítmény érdekében túlóráznak, hazaviszik a munkát. Csakhogy ez hosszú távon aligha tartható. Kimeríted magad, aztán meg rohamosan romlik a teljesítményed.

2. Ne panaszkodj!

Pláne ne a hétfő miatt. Olyan, mintha egy hatalmas felirat lenne a pólódon: utálom a munkám, és nem akarok itt lenni. Az teljesen természetes, hogy nem élvezed a munkád minden egyes pillanatát, de ha nagyobb részt utálod, el kéne gondolkodnod, ez-e a neked való karrier, állás.

3. Oszd meg a dicsőséget!

Még akkor is érdemes megosztani a sikert, az elismerést és a dicsőséget, ha te nagyobb részt vállaltál a feladatból. Egy csapat tagjaként így kivívod a többiek tiszteletét. Ez többet ér, mint a pillanatnyi osztozkodás és rövid dicséret.

4. Ne becsüld le a csapatépítés jelentőségét!

Ha nem mész el a hivatalos csapatépítőre, folyton nemet mondasz a közös munka utáni italozásokra, a közös ebédekre, ne csodálkozz, hogy egy kicsit kívülálló leszel. Míg a többieket rengeteg közös élmény kovácsolja össze, addig neked semmi közös emléked nincs velük. Egy munkaerő megbecsültségéhez óhatatlanul hozzátartozik, milyen a személyisége, a munkához és a többiekhez való hozzáállása. Könnyebb megismerni úgy, hogy nem az irodában ücsörögtök.

5. Beszélj a hibáidról!

Inkább erősség mint gyengeség, ha valaki nyíltan elismeri a hibáit. Megbízható leszel a kollégáid és főnökeid szemében, ha látod, ha hibázol, és tudsz róla beszélni, nem akarod rejtegetni. Látszik, hogy nem félsz kockáztatni, és tudsz tanulni abból, ha eltolsz valamit.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

6. Dicséret

Soha ne fukarkodj a dicsérettel! Jó hangulatot teremt, a megdicsért kolléga örülni fog, te pedig jó benyomást keltesz magadról.

7. Hibajavítás

Kérdezd meg a főnökeidet, mi a legnagyobb hibád. Utána kezdj el nagyon aktívan és látványosan dolgozni a probléma megoldásán. Lássák rajtad, hogy jobb akarsz lenni, hogy fejlődni akarsz.

8. A fő célok

A fő céljaid legyenek a tanulás és az együttműködés. Ezek magukkal hozzák majd a sikert és a fejlődést, az előléptetést.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?