Ezekkel a szakmákkal négyszer annyit kereshetsz Németországban

Pénzcentrum
2015. június 8. 05:50

Sok magyar kezd új életet külföldön, az egyik legkedveltebb úticél Németország. Megnéztük, mik a legkeresettebb szakmák, hová mehetnének tömegesen is akár a magyarok. A minimálbér 460 ezer forintnyi euró.

Egyre több magyar indul külföldre munkát vállalni, sokan tartósan is valamelyik európai országban képzelik el a jövőjüket. A Tárki legfrissebb kutatása szerint a legkedveltebb úticélok egyike Németország. A több mint négyszeres fizetés mindenképp csábító: Németországban az Eurostat 2015-ös januári adatai szerint a minimálbér bruttó 1473 euró, azaz majdnem 460 ezer forint. A magyar minimálbér átszámítva bruttó 333 euró (105 ezer forint).

Németországban, mivel szintén EU-tagállam, nincs szükség vízumra, tartózkodási engedélyre, vagy munkavállalói engedélyre. Azoknak, akik valóban belevágnának és maguk is elindulnának külföldre dolgozni, sokat segíthet az alábbi lista. Ez az Európai Bizottság munkaerőpiaci portálja, az EURES szerint a tíz legkeresettebb foglalkozás Németországban a júniusi adatok szerint:

1. Ápolók
2. Beosztott eladók
3. Máshová nem sorolható képesítést nem igénylő ipari foglalkozásúak
4. Kamion- és teherautósofőrök
5. Mezőgazdasági és iparigép-szerelők és -karbantartók
6. Fémmegmunkálógép-beállítók és -üzemeltetők
7. Víz-, gáz- és csővezeték-szerelők
8. Felszolgálók
9. Építőipari villanyszerelők és hasonló foglalkozásúak
10. Szakácsok

Ezek közül például a PayScale nemzetközi bér-összehasonlító oldal adatai szerint a víz-, gáz és csővezeték-szerelők bruttó éves fizetése 27 744 euró, azaz jóval több mint 8 millió forint. A pincérek órabére bruttó 5 euró, azaz majdnem 1600 forint. Ez negyven órás munkahéttel számolva 256 ezer forint. Erre jön a borravaló, ami óránként 400 és 1800 forint között mozog. Így a teljes éves átlagfizetésük nagy szórást mutat: majdnem 2 millió forinttól több mint 7 millió forint is lehet. A szakácsok átlagfizetése egy évben bruttó 16 303 euró, azaz több mint 5 millió forint.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ha valaki munkát keres, nagy segítség lehet az Európai Bizottság vonatkozó oldala, a Make it in Germany oldala, ami a hiányszakmákat gyűjti össze, illetve a Német Szövetségi Munkaügyi Ügynökség (Bundesagentur Für Arbeit) állásajánlatai. Azonban tartsuk azt is szem előtt, hogy nem minden hazai szakképesítés egyenértékű a kintivel, ezért elképzelhető, hogy az itthonihoz képest "visszalépést" jelent majd a kinti pozíció.

Mielőtt útra kelnénk - a Pénzcentrum biztonsági tippjei

  • Hiába a csábító fizetések, Németországban a megélhetés is jóval drágább, mint itthon. Ezért ha úgy döntenénk, elindulunk, jól fel kell készülnünk.
  • Tanulmányozzuk a célország munkavállalókra vonatkozó szabályrendszerét, az adórendszert, a foglalkoztatási politikát, a minimálbérre vonatkozó adatokat, az általános fizetéseket és megélhetési költségeket.
  • Végezzünk online kalkulációt! Számos erre alkalmas összehasonlító oldalt találni a neten, ahol a várható fizetésünket össze tudjuk vetni az ottani megélhetési költségekkel.
  • Ha munka nélkül indulunk neki, érdemes akár két hónapra is elegendő pénzzel rendelkeznünk. Ezzel kapcsolatban is tudunk előzetes kalkulációt végezni.
  • A célország nyelvének ismerete nélkül kockázatos kiutazni, elég ha a munkaszerződésre gondolunk, ami valószínűleg az adott ország hivatalos nyelvén lesz - tájékoztat a Konzuli Szolgálat. De érdemes legalább angol nyelvismerettel elindulni.
  • Miután egy állásra már egy másik országból is jelentkezhetünk, interjúztathatnak és alkalmazhatnak is így minket, nagy körültekintéssel érdemes csak belevágni, hiszen a személyes interakció egyáltalán nincs jelen. Több csatornán keresztül ellenőrizgessük az munkaközvetítőket, vagy az adott céget.
  • A többi ajánlathoz képest túlságosan magas kereseti lehetőséget ígérő állások esetében érdemes gyanakodni. Illetve ha a munkaadó szállást, vagy ellátást biztosít, annak ellenértékét levonhatja a keresetből, csak ezt elfelejtheti előre közölni.
  • Arról se feledkezzünk meg amikor külföldön tervezünk munkát vállalni, hogy nem árt azt jelezni a hazai hatóságoknak, és kijelentkezni magyarországi lakcímünkről. Így elkerülhetjük a kötelező járulékok utólagos behajtását.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?