24 °C Budapest
Ezekkel a szakmákkal kereshetsz ötször annyit külföldön

Ezekkel a szakmákkal kereshetsz ötször annyit külföldön

Pénzcentrum
2015. március 9. 11:00

Egy munkaügyi szakértő szerint érdemes az egészségügyi pályát választanunk, ha még csak most gondolkodunk azon, minek tanuljunk. Öt-tíz év múlva is jól jövedelmező állásunk lehet bárhol Európában. Ápolóként most is könnyen elhelyzkedhetünk, és számos más olyan szakmunka lehetőség is van, amivel a hazai fizetések ötszörösét vihetjük haza.

Egyre több magyar dolgozik külföldön. Sokan a jobb megélhetés reményében, szorult anyagi helyzetből indulnak el. Bár külföldön élni is jóval többe kerül, de sok olyan kétkezi munka akad, amivel akár ötször annyit lehet keresni, mint itthon. A tavaly nyár eleji adatok szerint már akár 600 ezer magyar is élhet és dolgozhat szerte Európában. Csak az Egyesült Királyságban 300 ezer honfitársunk élhet a Nemzetgazdasági Minisztérium becslései szerint. Németországba mentek a második legtöbben, ott 135 ezer magyar él és dolgozik.

Az összes fizikai szakmunka hiányszakma külföldön. Hegesztőre, kőművesre, ápolóra mindig szükség van

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Tanay Marcell, a külföldi munkaközvetítéssel foglalkozó EUwork Kft. ügyvezetője.

Gyorsan talál állást külföldön az, aki most nyelvtudással nekiindul, és biztos szaktudással rendelkezik. Most ezekbe a szakmákba várják a legtöbb munkavállalót:

1. Szakács
2. CNC programozó
3. Kamionsofőr
4. Ápolónő

Mások a kereseti lehetőségek

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2014-re vonatkozó adatai szerint az átlagkeresetek folyamatosan nőnek Magyarországon. Egy szakács így átlagosan nettó 100 322 forintot keres havonta, egy CNC programozó 168 760 forintot (a KSH ipar gyűjtőkategóriájára vonatkozó átlagfizetése), egy kamionsofőr 150 816 ezer forintot, egy ápolónő pedig alig 93 698 forintot visz haza. Ehhez képest

ezekben a szakmákban akár ötször ekkora fizetést is lehet kapni külföldön,

és bár ott sok esetben a megélhetés is drágább, van, ahol még így is jobban járnánk, mint itthon.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

De már a minimálbérben is óriási különbségek vannak. Magyarországon a bruttó minimálbér 105 ezer forint, ezzel az uniós átlag alsó harmadában vagyunk. Ötszáz euró alatti bruttó minimálbért rajtunk kívül még Bulgáriában (184 euró), Romániában (218 euró), Litvániában (300 euró) és Csehországban (332 euró) adnak - ezen országok közül a csehekkel vagyunk (333 euró) egy szinten. A legmagasabb minimálbérek Luxemburgban, Hollandiában, Belgiumban és Németországban vannak, és jócskán meghaladják az 1000 eurót, azaz több mint 300 ezer forintot.

Sok a lehetőség

Az említett szakmák keresettségét támasztják alá az állásközvetítő portálok adatai is, a Pénzcentrum gyűjtése szerint a külföldi állásajánlatokat hirdető oldalakon valóban több ezer ilyen lehetőséget lehet találni. Például az EURES (az Európai Bizottság munkaerőpiaci portálja) oldalán több mint 5000 Egyesült Királyságba szóló ápolói ajánlatot lehet találni. Ugyanígy Németországba szólóból 6500-at, de Belgiumba csak 613-at, Ausztriába pedig 244-et.

A szakember szerint ha valaki még csak most gondolkodik a pályaválasztáson, és biztonságra törekszik, érdemes az egészségügyi pálya felé orientálódnia.

Öt, tíz, vagy akár húsz év múlva is óriási szükség lesz egészségügyi dolgozókra

- véli Tanay. Az emberek tovább élnek, aktívabb életre vágynak, ehhez pedig egészség kell. Most úgy néz ki, hogy több tízezer ember fog hiányozni 2020-ra az egészségügyből.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?