17 °C Budapest
Ez komoly? Ennyi ideig tart diplomával elhelyezkedni?

Ez komoly? Ennyi ideig tart diplomával elhelyezkedni?

2014. október 27. 11:10

Habár a magyar munkanélküliek fele már több mint egy éve keres állást, a frissdiplomások pár hónap alatt már el tudnak helyezkedni. Nem mindegy azonban, hogy milyen szakot választanak a fiatalok: az orvosként végzettek többsége egy hónapon belül talál állást, ugyanakkor egy társadalomtudományi végzettséggel hosszú hónapokba is telhet az állásvadászat.

A napkban jelent meg a Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR) keretein belül egy, a frissdiplomások elhelyezkedési lehetőségeiről, kereseteiről szóló átfogó tanulmány. Ebből kiderül, hogy a frissen végzettek körében már a diplomás pálya kezdetén is az országos átlagnál alacsonyabb a munkanélküliségi ráta: 5,8% szemben a 9,6 százalékkal. Ez egyértelműen jelzi a diploma munkaerő-piaci előnyeit.

A frissdiplomás munkanélküliek aránya a jogi, orvos- és egészségtudományi és informatikai területeken diplomázók között a legalacsonyabb.

Az átlagnál magasabb munkanélküliségről számoltak be viszont a bölcsészet-, agrár-, természet-, társadalom- és sporttudományi frissdiplomások.

A DPR kutatása a tavaly tavaszi adatfelvétel eredményeit mutatja be. Eszerint ekkor a teljes munkanélküliség átlagos időtartama 17,3 hónap volt (ez azóta 19,2-re nőtt), ráadásul a munkanélküliek fele már egy éve vagy annál régebben keresett állást. A frissdiplomások által a munkakeresésre fordított idő ugyanakkor 4,07 hónapra tehető. Ráadásul az érintettek egyharmada a végzés után igen hamar, egy hónapon belül munkához jutott. Az azonnali elhelyezkedés az orvos-és egészségtudományi képzési területen diplomázók körében a legmagasabb (61,5%).

Nem minden frissdiplomás talál ugyanakkor 1-2 hónapon belül könnyedén állást. Habár a 4-5 hónapos álláskeresés is lényegesen kevesebb, mint az országos 17,3 hónapos átlag, azért az agrár-, a bölcsészet- és a természettudományi karokon végzetteknek sokkal tovább tart munkát találni, mint a fiatal orvosoknak vagy informatikusoknak. A legnehezebb helyzetben a tanulmány szerint a társadalomtudományi végzettséget szerzők vannak, ők több mint 5 hónapig vannak munka nélkül:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?