14 °C Budapest

Luxusfizetés külföldön: válogass 2 millió ajánlat közül

Pénzcentrum
2014. június 20. 14:10

Ezer és egy dologra kell figyelned, ha külföldre mennél dolgozni, ezek közül az egyik az, hogy megbízható helyen keress állást. Se szeri se száma a csalóknak, akik kihasználják a munkakeresőket. Biztonsági tippek és jó tanácsok, hogy ne kerülj bajba.

Egyre több magyar próbál külföldön szerencsét. Egy német cégalapítással foglalkozó szervezet adatai szerint 580 ezer magyar dolgozott 2013 év végén különböző európai országokban. Egyes előrejelzések szerint pedig ez évben meg fogja haladni a 600 ezret azon magyar munkavállalók száma, akik külföldön élnek és dolgoznak. A három leginkább kedvelt úti cél az Egyesült Királyság, Németország és Ausztria.

Ha valaki külföldi munkavállalást tervez, gyakran már itthonról, az interneten keresgélni kezd. Sok esetben már rögtön az állás is megszerezhető otthonról: teljes egészében lezavarható a szobánkból a jelentkezés és az interjú is. Vannak azonban olyan álláskereső oldalak is, amik hozzáférhetővé teszik tartalmaikat magyarul. Ilyen portál az EURES is. Az Európai Gazdasági Térség (EU-tagállamok és Norvégia, Izland, Liechtenstein - plusz extraként Svájc is részt vesz az együttműködésben) országaiban működő állami foglalkoztatási szolgálatok és más partnerszervezetek közötti együttműködési hálózataként működik.

Jelenleg 2 millió 200 ezer ajánlat közül lehet válogatni, például eladók és manökenek, fém- és gépipari munkások, műszerészek, vagy járművezetők és mozgógépkezelők kategóriákban. Országot, körzetet is be lehet állítani, hogy ezek alapján szűrjük az ajánlatokat. Az egyes állásleírások esetében valószínűleg az adott célország nyelvén való leírással találkozunk majd, de a kategóriák minden esetben magyarul vannak.

Döbbenetesen sok pénzt utalnak haza a külföldön dolgozó magyarok - KATTINTS!

Kisebb gazdasági szervezet vezetője kategóriában, Ausztriában például 40 állást találunk, ezt tovább szűkíthetjük, felsőfokú végzettséggel már csak hat ajánlat marad. Németországban 618 optikai és elektronikus berendezések kezelői állást találni. Ugyanakkor óvodai és egyéb tanintézeti kisegítő oktató kategóriában sem Horvátországban, sem az Egyesült Királyságban nem keresnek. Az Egyesült Királyságban álommunkaként hirdetik viszont a mozdonyvezető pozíciót. A fizetés mindenestre ámulatba ejtő: majdnem 18 és fél millió forintnak megfelelő font évente. Nem mindennapi hirdetések is vannak, Bulgáriában 22 álláslehetőség van asztrológusok, jövendőmondók és kapcsolódó foglalkozások kategóriában.

A tájékozódás másik hasznos eszköze a munkaerőpiaccal kapcsolatos információk rész, amely ország, régió és tevékenységi szektor szerinti bontásban tartalmaz információt az európai munkaerőpiac jelen alakulásaival kapcsolatban. Az is igen hasznos lehetőség, hogy az élet- és munkakörülmények adatbázisában olyan fontos témákban lehet részletes tájékoztatást találni, mint például a szállás- és iskolakeresés, adófajták, a megélhetés költségei, egészség, szociális jogszabályok, vagy a képzettségek megfeleltetése. Emellett eseménynaptár is található az oldalon olyan rendezvényekkel, ahol például az álláskeresők további lehetőségeket ismerhetnek meg karrierjük építéséhez, és a cégek is megismerhetik őket.

KATTINTS! Sokat bukhatnak a külföldön dolgozó magyarok, ha erre nem figyelnek

Ugyanakkor fokozott figyelemmel kell az álláskereséshez látnunk, az online álláskeresés számos veszélyt rejthet magában. Sok honlap csak azért jön létre, hogy közvetítői díj címén pénzt csaljon ki az elszánt munkavállalóktól. A Pénzcentrum.hu összeszedte, mire érdemes figyelni, ha neten keresünk állást:

1. Ha neten keresgélsz, minden esetben végezz alapos kutatómunkát. Keress rá a szervezetre, aki kínálja a munkát, és arra is, aki közvetíti. Sok esetben, ha botrány van körülöttük, akkor olvashatsz róluk a sajtóban, vagy fórumokon is találhatsz panaszos beszámolókat velük kapcsolatban. Ha a cím fel van tüntetve a honlapon, érdemes online térképeken ellenőrizni, valóban ott van-e az adott telephely.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2. Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg az is. Ha az ajánlatban az szerepel, hogy gyorsan juthatsz kevés munkával sok pénzhez, annak nagyon alaposan nézz utána, mert igen gyanús felhívás lehet.

3. Ne fizess a munkaközvetítőnek! Ha pénzt kér tőled mint munkakeresőtől, élj a gyanúperrel, hogy csaló az illető. Az efféle cégek, vállalkozók legtöbb esetben az állást meghirdető cégtől kapja a jutalékát, nem pedig tőled.

4. Ne adj ki bankkártya vagy hitelkártya adatokat. Se neten, se telefonon. Más személyes adatot se adj ki, például ne áruld el hol laksz, vagy olyasmit, ami alapján beazonosíthatnak.

Arról se feledkezzen meg senki ha külföldön tervez munkát vállalni, hogy nem árt azt jelezni a hazai hatóságoknak, és kijelentkezni magyarországi lakcímünkről. Ugyanis annak érdekében, hogy az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamában dolgozó személy itthon mentesüljön a járadékfizetési kötelezettség alól (illetve, hogy elkerülje a kettős járulékfizetést), bejelentést kell tennie az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP). Ezt a külföldi biztosítási jogviszony létrejöttét, illetve megszűnését követő 15 napon belül szükséges megtenni. Amennyiben ezt valaki elfelejti, akkor bizony mulasztási bírságot is kiszabhatnak rá. Ugyanakkor a NAV-nak csak akkor tartozunk bejelentési kötelezettséggel, ha korábban bejelentkeztünk járulékfizetésre, és ez a kötelezettségünk a külföldre költözéssel összefüggésben megszűnik - tájékoztatta a Pénzcentrum-hu-t az Adóhatóság. További részleteket ide kattintva olvashatsz a témában.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm