9 °C Budapest

160 milliót csaltak össze fiktív számlázással

Pénzcentrum
2014. június 6. 19:36

Fiktív számlázással foglalkozó bűnszervezetre csapott le a NAV. A számlabefogadó cégek bevételének mintegy 90 százaléka valótlan tartalmú számlákon alapul, így pedig mintegy 160 millió forintos kárt okoztak a költségvetésnek. Akár kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetést is kaphatnak a bűnözők.

Befejezték a nyomozást a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói egy baranyai cégláncolat ügyében. Az elkövetők százmilliós nagyságrendben károsították meg a költségvetést. Több éven át működtek a társaságok, szinte kizárólag valótlan gazdasági tevékenységen alapuló bevételek segítségével.

Két pécsi cég számlakibocsátóként működött. Négy kozármislenyi társaságnak adták a számlákat úgy, hogy az azokon szereplő munkákat valójában nem végezték el, a számlákon szereplő alapanyagokat és segédanyagokat nem adták el a szóban forgó cégeknek, azokkal nem is rendelkeztek, azok ellenértékét nem adták át - írja a bama.hu. Volt olyan társaság, ahol az ügyvezetők mellett alkalmazottak nem voltak, holott a számlák jelentős számú foglalkoztatottat feltételező munkákról szóltak.

A nyomozás során kiderült, hogy a számlabefogadó cégek bevételének mintegy kilencven százaléka valótlan tartalmú számlákon alapul. A cégek így mintegy százhatvan millió forintos vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Az ügyben négy gyanúsított van, kozármislenyi és pécsi lakosok, egy testvér- és egy házaspár, akik közül az egyik férfi korábban már több ügyben is a NAV pénzügyi nyomozóinak látókörébe került.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pénzügyi nyomozók a nyomozás iratait költségvetési csalás és számvitel rendjének megsértése miatt vádemelési javaslattal küldik meg a Baranya Megyei Főügyészségnek. A bűncselekmények büntetési tétele alapján akár kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhat a bíróság

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 5. szerda
Györgyi
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40