11 °C Budapest

A legtöbb magyar cég nem érti a rehab-járulék lényegét

Pénzcentrum
2014. május 29. 09:04

Hárommilliárd forinttal több rehabilitációs (rehab) járulékot fizettek a cégek tavaly, mint egy évvel korábban, sok cég még nem értette meg a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának előnyét - írja a Napi Gazdaság.

A NAV adatai szerint a cégek 2013-ban 66 milliárd 295 millió forint hozzájárulást tüntettek fel bevallásaikban. Tavalyelőtt még kevesebb rehabilitácós hozzájárulást vallottak be, akkor összesen 63 milliárd 691 millió forintról érkezett elszámolás - ismerteti csütörtöki cikkében az újság.

Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) főtitkára a lapnak azt mondta, sok cég még mindig nem ismerte fel, hogy ha bér formájában fizetné ki az összeget, jobban járna. Számítása szerint egy megváltozott munkaképességű dolgozó minimálbérrel és járulékaival együtt is csak 600 630 forintjába kerül egy cégnek évente, míg egy minimálbéres másfél millióba.

A csak megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató úgynevezett "védett szervezetek" 30-32 ezer embert foglalkoztatnak.

Rehabilitációs közterhet akkor kell fizetnie egy vállalatnak, ha az alkalmazottak létszáma éves átlagban eléri a 25 főt, de a létszámhoz képest 5 százaléknál kisebb a cégnél dolgozó megváltozott munkaképességűek aránya. Egy 25 fős cégnél így legalább 1 megváltozott munkaképességű embert kellene alkalmazni, ha ez mégsem történik meg, akkor minden egyes fel nem vett dolgozó után 964 500 forintot kell fizetnie a vállalatnak évente.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?