27 °C Budapest

Lecsapott a NAV, lebuktak a szervizek

Pénzcentrum
2013. szeptember 17. 13:35

Véget ért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyári ellenőrzéssorozata a Közép-magyarországi régióban. A három és fél ezret meghaladó vizsgálat alkalmával átlagosan minden harmadik ellenőrzött vétett a jogszabályok ellen, de az autószerelők adózási fegyelme ennél rosszabb képet mutatott, írja a NAV közleményében.

A két hónapig tartó akció során szinte nem volt olyan terület, vagy olyan piaci szegmens a fővárosban és Pest megyében, amelyet az adóellenőrök és a pénzügyőrök - gyakran a társhatóságokkal együttműködve - nem ellenőriztek. A kiemelt idegenforgalmi, turisztikai helyszínek (például strandok, vendéglátóegységek) vizsgálatán túl autószervizek, horgásztavakat üzemeltetők, szállásadók, vitorlázást, sétarepülést vagy épp lovaglást kínálók is a revizorok figyelmének középpontjába kerültek.

A 3700 vizsgálatból minden harmadikban bukkantak jogszabálysértésre a NAV szakemberei. Ez alól kivételt jelentettek az autószerelők, esetükben ugyanis 50%-os volt a megállapítási arány. Vizsgálatukhoz olyan személygépjárműveket használtak a revizorok, amelyek valóban szerelésre szorultak, így például a fékjavítás, az olajszűrő-csere, az ülés-kárpitozás vagy a kipufogó-rendszer javíttatása hitelesnek tűnt. Előfordult, hogy az autó menet közben hagyta cserben "gazdáját", akinek így autómentőt kellett hívnia. Mint kiderült még az egyik adóigazgatóság épülete mellett üzemelő szervizben sem adtak nyugtát a javítási díjról, holott a szerelők előzőleg a kerítésen keresztül látták, hogy a "NAV-osok" próbálják elindítani a meghibásodott autót, sikertelenül.

Az idei szezon pozitív tapasztalata, hogy a kuponos értékesítést vállaló cégeknél - a korábbi ellenőrzések hatására - javult a bizonylatadási fegyelem.

Az ellenőrzöttek azonos arányban mulasztották el a nyugtaadási kötelezettségüket, illetőleg foglalkoztatottaik társadalombiztosítási bejelentését. Általános tapasztalat volt, hogy hivatali munkaidőben többen adtak nyugtát az értékesítéseikről mint korábban, ugyanakkor a megszokottól eltérő időben és helyen történő ellenőrzések esetében a mulasztók aránya nem változott.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár a 96 millió forintos mulasztási bírságot és négy üzlet bezárását eredményező akciósorozat augusztus végén lezárult, a NAV közép-magyarországi revizorai továbbra is végzik a munkájukat, így az ellenőrzésekre ezután is számítani kell, figyelmeztet a közleményben a NAV.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?