Lecsapott a NAV, lebuktak a szervizek

Pénzcentrum
2013. szeptember 17. 13:35

Véget ért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyári ellenőrzéssorozata a Közép-magyarországi régióban. A három és fél ezret meghaladó vizsgálat alkalmával átlagosan minden harmadik ellenőrzött vétett a jogszabályok ellen, de az autószerelők adózási fegyelme ennél rosszabb képet mutatott, írja a NAV közleményében.

A két hónapig tartó akció során szinte nem volt olyan terület, vagy olyan piaci szegmens a fővárosban és Pest megyében, amelyet az adóellenőrök és a pénzügyőrök - gyakran a társhatóságokkal együttműködve - nem ellenőriztek. A kiemelt idegenforgalmi, turisztikai helyszínek (például strandok, vendéglátóegységek) vizsgálatán túl autószervizek, horgásztavakat üzemeltetők, szállásadók, vitorlázást, sétarepülést vagy épp lovaglást kínálók is a revizorok figyelmének középpontjába kerültek.

A 3700 vizsgálatból minden harmadikban bukkantak jogszabálysértésre a NAV szakemberei. Ez alól kivételt jelentettek az autószerelők, esetükben ugyanis 50%-os volt a megállapítási arány. Vizsgálatukhoz olyan személygépjárműveket használtak a revizorok, amelyek valóban szerelésre szorultak, így például a fékjavítás, az olajszűrő-csere, az ülés-kárpitozás vagy a kipufogó-rendszer javíttatása hitelesnek tűnt. Előfordult, hogy az autó menet közben hagyta cserben "gazdáját", akinek így autómentőt kellett hívnia. Mint kiderült még az egyik adóigazgatóság épülete mellett üzemelő szervizben sem adtak nyugtát a javítási díjról, holott a szerelők előzőleg a kerítésen keresztül látták, hogy a "NAV-osok" próbálják elindítani a meghibásodott autót, sikertelenül.

Az idei szezon pozitív tapasztalata, hogy a kuponos értékesítést vállaló cégeknél - a korábbi ellenőrzések hatására - javult a bizonylatadási fegyelem.

Az ellenőrzöttek azonos arányban mulasztották el a nyugtaadási kötelezettségüket, illetőleg foglalkoztatottaik társadalombiztosítási bejelentését. Általános tapasztalat volt, hogy hivatali munkaidőben többen adtak nyugtát az értékesítéseikről mint korábban, ugyanakkor a megszokottól eltérő időben és helyen történő ellenőrzések esetében a mulasztók aránya nem változott.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár a 96 millió forintos mulasztási bírságot és négy üzlet bezárását eredményező akciósorozat augusztus végén lezárult, a NAV közép-magyarországi revizorai továbbra is végzik a munkájukat, így az ellenőrzésekre ezután is számítani kell, figyelmeztet a közleményben a NAV.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.26 11:30
Az előző cikkemben a diákhitelről írtam. Többen is érdeklődtek, hogy szakmai oktatásra, képzésre hog...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?